logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie przeprowadzić formatowanie niskopoziomowe dysku?

danon_16 19 Kwi 2005 20:28 1977 8
  • #1 1419988
    danon_16
    Poziom 12  
    Witam
    Mam małe pytanko czy mógłby mnie ktos uswiadomic jak to sie robi :)
    Wiem tylko ze polegan to na na usunięciu całej logicznej struktury dysku i zbudowaniu jej od nowa. Mam równiez kilka pytań :
    1 czy jest to bezbieczne???
    2 jakich programów urzyc do poszczególnych dysków i czy jest moze jeden uniwersalny???
    3 czy ktos posiada te programy :)
    Z góry dziękuje za pomoc
    pozdrawiam :)
  • #2 1420011
    mancymonek
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    witam
    ja uzywam do wszystkich dyskow programu wdclear.exe
    jest szybki i skuteczny
    znajdziesz go na sieci bez problemu , google ci pomoga

pozdrawiam
    mancymonek
  • #4 1420228
    99none
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    witam,

- w programie Mhdd 4.2 jest komenda Erase
    - komenda FastErase potrzebuje założenia hasła na dysku .
  • #5 1420637
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    99none, jesteś pewien że to, o czym napisałeś to jest formatowanie niskopoziomowe? Popatrz na liknk wskazany przez kolegę md.
  • #6 1420972
    99none
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    witam,

- te programy maja jeszcze jedną ciekawą właściwość, komendę MakeBad
    - zrób 2 błędy i włącz funkcę Erase.
    - potem F4 i zobacz co zrobi z tym twoim błędami programowym.
    - tak samo się zachowuje podczas "zerowania " dysku.
    - dokładnie jest tak że defekty są ukrywane w tablicy G-list lub w tablicy błędów cylindrycznych .
    - potem podczas " translator recalculation " defekty sa przesuwane do P-listy, ukrywane. a sektory re-numerowane.
    - SMART pokazuje tylko dane z P-listy.
    - dlatego np. nie można re-numerować błednego sektoru 0.
  • #7 1422605
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ocena: 3
    Mam parę wątpliwości:
    - SMART pokazuje zrealokowane sektory z G-List. Jedną z metod "naprawy" SMARTa jest przesunięcie defektów z G do P i usunięcie zawartości G-List.
    - "Translator recalculation" nie jest wykonywany przy automatycznej realokacji - te sektory są ukrywane metodą "reassign" a nie "skip". Żaden z programów bazujących na standardowych komendach AT nie zrobi wpisu do P-list ani nie włączy rekalkulacji translatora jako że to są komendy "vendor specific" (a może się mylę?) i wymagają wejścia w tryb serwisowy.
    - Sektor 0 dałoby się zrealokować przez wpis do P i reakalkulacji translatora. Nie wiem czy nawet reassign by nie pomógł.

Polecam artykuł:
    http://www.acelab.ru/products/pc-en/articles/ModernHDD/

A co do tematu: jak kupisz sobie urządzenie "servowriter" to zrobisz prawdziwy low format.
  • #8 1423236
    piicia
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    ja na początek chciałbym zadać pytanie jaki to dysk? bo jeżeli jakiś stary to rozumiem że chodzi o bady i ich naprawę wtedy jest to możliwe za pomocą niskiego formatu lub inaczej nadpisywania zerami i jest to program wdclear. natomiast w nowych dyskach jest to już nie możliwe bynajmniej tak mi keidyś pisano. Można je jedynie wyzerować czyli nadpisać zerami ale to nie pomaga przy lekkich uszkodzeniach mechanicznych struktury dysku ale raczej przy softowych. Wiec zamieszczam tu programik wdclear
    Załączniki:
    • WDclear.rar (455.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Formatowanie niskopoziomowe dysku polega na usunięciu całej logicznej struktury i jej odbudowie, jednak w nowoczesnych dyskach jest to proces ograniczony i często niemożliwy do wykonania przez użytkownika. W starszych dyskach można stosować programy takie jak wdclear.exe, który umożliwia szybkie zerowanie i naprawę uszkodzonych sektorów (bady). Program Mhdd 4.2 oferuje komendy Erase i FastErase (wymagającą hasła), a także funkcję MakeBad do oznaczania uszkodzonych sektorów. Defekty dysku są ukrywane w tablicach G-list i P-list, a realokacja sektorów odbywa się przez mechanizmy specyficzne dla producenta, często dostępne tylko w trybie serwisowym (np. za pomocą urządzenia servowriter). SMART monitoruje sektory zrealokowane, ale nie umożliwia pełnej naprawy fizycznych uszkodzeń. W nowych dyskach formatowanie niskopoziomowe jest zastąpione zerowaniem, które nie naprawia uszkodzeń mechanicznych, a jedynie usuwa dane i resetuje strukturę logiczną.
REKLAMA