logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki program do niskopoziomowego formatowania dysku z bad sektorami? LF – obsługa

konmar6 21 Lip 2006 13:30 2262 7
REKLAMA
  • #1 2839417
    konmar6
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam dysk który jest pewłny bad sektorów.
    Chcę mu zrobić niskie formatowanie aby spróbować go uratować.
    Mam jakis program LF ale mam problemy z jego obsługą..
    Może ktoś zna ten program?? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2839446
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Formatowanie nisko-poziomowe można było robić na starych płytach głównych. Kolega chce zapewne zrobić zerowanie dysku. Najlepiej robić to programem ze strony producenta dysku (którego to producenta kolega oczywiście nie podał). Można też próbować coś naprawić HDD Regeneratorem.
    Jak powstały uszkodzenia? Jeśli są to bad sektory fizyczne, to niech sobie kolega po tym dysku zbyt wiele nie obiecuje.
  • REKLAMA
  • #3 2839449
    knmp
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Sciągnij narzędzie dyskowe producenta twojego HDDi nim wykonaj testy lub formatowanie.

Możesz również sciągnąć CD diagnostyczne ULTIMATE BOOT CD na którym jest kilka programów diagnostycznych do HDD rożnych producentów.

pozdr KN
  • REKLAMA
  • #4 2839455
    konmar6
    Poziom 10  
    Jest to dysk Seagate, dysk ma raczej coś z elektroniką.
    Poszukam na stronie producenta dysku tego programu bo z tego co widzę ten jestb do western digital. Dziękuję za radę.
  • #5 2839483
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 294
    LLF robimy tylko na starych, "małych" dyskach twardych do 512 MB. W nich struktura logiczna odpowiada fizycznej, więc jest to bezpieczne. Oczywiście dane tracimy, ale po takiej operacji dysk jest sprawny i gotowy do używania (lepiej jednak za dużo razy nie formatować niskim poziomem). Natomiast dla "dużych" dysków można zrobić tylko zerowanie. Próba formatowania niskiego poziomu rozwali strukturę logiczną i komp będzie widział jakiś zupełnie inny dysk albo wcale.
  • REKLAMA
  • #6 2839622
    konmar6
    Poziom 10  
    Czyli na moim dysku 8.4 nie powinieniem robić niskiego formatu?? Przeprowadzę więc zerowanie, tylko proszę o pomoc ponieważ nigdy wsześniej tego nie robiłem. Jest to dysk firmy Seagate, czy do zerowania jest potrzebny program producenta??
  • #7 2839720
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6520
    Możesz użyć SeaTool lub WDClear, polecam jednak ten drugi.

Nie tyle nie powinieneś robić LLF, co jest to niewykonalne (najpewnie skończy się jedynie zwykłym wyzerowaniem dysku lub... nic się nie stanie).
  • #8 2841518
    konmar6
    Poziom 10  
    Dziękuję za pomoc.
    Użyłem WD Clear i pomogło trochę.
    Zamykam temat.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Niskopoziomowe formatowanie (LLF) dawniej wykonywano na małych dyskach do 512 MB, gdzie struktura logiczna odpowiadała fizycznej. W przypadku współczesnych dużych dysków, takich jak 8,4 GB, LLF jest niewykonalne lub niezalecane, ponieważ może uszkodzić strukturę logiczną i spowodować, że system nie rozpozna dysku. W praktyce dla dużych dysków stosuje się zerowanie (pełne wymazanie danych), które można wykonać za pomocą narzędzi producenta dysku. W przypadku dysku Seagate z uszkodzeniami elektronicznymi zaleca się użycie dedykowanych programów diagnostycznych i narzędzi do zerowania, takich jak SeaTools lub WD Clear. Użytkownik potwierdził skuteczność WD Clear w poprawie stanu dysku. Dodatkowo, do diagnostyki można użyć Ultimate Boot CD, zawierającego różne narzędzia HDD. W przypadku fizycznych bad sektorów nie należy oczekiwać pełnej naprawy dysku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA