logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość nagrania głosu w Audacity? Zakłócenia po usunięciu szumu

Sultiplaygames 12 Cze 2014 16:06 969 8
REKLAMA
  • #1 13701368
    Sultiplaygames
    Poziom 9  
    Witam. Mam problem z jakością nagrywanego głosu w programie Auda city, polega on na tym, że przy odtwarzaniu słychac tak jakby zakłócenia.
    Co mogę z tym zrobić? Na pliku wykonałem operacje usówania szumu oraz wzmocnienia.
    Próbka pliku
    Załączniki:
    • Test.mp3 (180.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13701485
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Podepnij kolego cały komputer pod gniazdko w którym znajduje się 3 bolec - uziemienie.
    Dodatkowo musi mieć kolega 100% pewności, że ww. bolec jest w 100% prawidłowo uziemiony - może to być "bolec atrapa" - nie podłączony do niczego (to samo dotyczy przedłużaczy/listew).

Ponadto zakłócenia które słychać mogą być spowodowane zakłóceniami np. z monitora - należy maksymalnie odsunąć się z mikrofonem od monitora i od komputera.
    Ogólnie fale elektromagnetyczne szalejące po obudowie często powodują podobne zakłócenia w zintegrowanych kartach audio i niewiele można na to poradzić.
    Audio zintegrowane?
  • REKLAMA
  • #4 13701517
    safbot1st
    Poziom 43  
    Więc posiada kolega audio zintegrowane "SIGMA TEL Audio" - nie można wiele wymagać od tego układu.
    Zalecam w dalszym ciągu uziemić komputer, odsunąć się z mikrofonem od sprzętu i... nie spodziewać się cudów. ;)
  • #5 13701523
    Sultiplaygames
    Poziom 9  
    Hmmm, czyli zmiana mikrofonu niewiele pomoże tak? A zmiana karty dźwiękowej?
  • REKLAMA
  • #6 13701534
    safbot1st
    Poziom 43  
    Sultiplaygames napisał:

Hmmm, czyli zmiana mikrofonu niewiele pomoże tak? A zmiana karty dźwiękowej?

Jedno i drugie może pomóc, a najlepiej uziemienie.
  • REKLAMA
  • #7 13701538
    Sultiplaygames
    Poziom 9  
    Uziemienie ma być w listwie czy gniazdku do którego listwa jest podłączona, bo w listwie mam :)
  • #8 13701542
    safbot1st
    Poziom 43  
    Sultiplaygames napisał:
    Uziemienie ma być w listwie czy gniazdku do którego listwa jest podłączona, bo w listwie mam :)

W gniazdku ma być, a to już zadanie dla elektryka z uprawnieniami.
  • #9 13701549
    Sultiplaygames
    Poziom 9  
    Ok dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z jakością nagrania głosu w programie Audacity, gdzie po usunięciu szumów występują zakłócenia. Odpowiedzi sugerują, aby upewnić się, że komputer jest prawidłowo uziemiony, co może pomóc w eliminacji zakłóceń elektromagnetycznych. Zaleca się również oddalenie mikrofonu od monitora i komputera. Użytkownik posiada zintegrowaną kartę dźwiękową "SIGMA TEL Audio", co ogranicza możliwości poprawy jakości dźwięku. Zmiana mikrofonu lub karty dźwiękowej może przynieść poprawę, ale kluczowe jest odpowiednie uziemienie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA