Witam. Mam problem, kupiłem procesor Intel Core 2 Duo E8500 do płyty głównej Gigabyte GA 965P-SP 3 rev 3.4. Wcześniej miałem pentium D E6600- wszystko działało. Po włożeniu procesora, restarcie CMOS właczyłem komputer i procesor ustawił się na taktowanie 2,54Ghz przy ustawieniach na auto, chociaż jego nominalne wynosi 3,16Ghz. Przechodząc na tryb "manual" ustawiam mnożnik według danych producenta na 9,5x i FSB na 333, uruchamiam ponownie, i komputer staje w momencie podania w bios ilości ram i częstotliwość procesora- zmieniona. Po chwili następuje dwukrotny restart i przywraca poprzednie ustawienia ze zmniejszonym taktowaniem. Robiłem co mogłem, ustawiłem zasilanie na auto(dla całego komputera) ustawiam ponownie prawidłowe taktowanie, i komputer tym razem przechodzi dalej i wyskakuje błąd disk boot failure. Nie wiem co mam już zrobić, pół dnia straciłem na to. Proszę o pomoc bo zwariuję. Siedząc przy tym zastanawiam się czy wina nie może być np za słaby zasilacz? Chociaż oba procesory i stary i nowy maja pobór mocy 65W, tamten również miał taktowanie 3 Ghz.
Specyfikacja sprzętu:
GA-965P-SP3 v3.4 - bios w wersji najnowszej F14
Intel Core 2 Duo E8500
Zoltac GeForce GTS 250
Ram DDR 2 800mhz-2gb
Prosze o pomoc
Specyfikacja sprzętu:
GA-965P-SP3 v3.4 - bios w wersji najnowszej F14
Intel Core 2 Duo E8500
Zoltac GeForce GTS 250
Ram DDR 2 800mhz-2gb
Prosze o pomoc