logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ews1045 - Poprawne połączenie w gniezdzie J7J8 sterownika EWM2000 VMS

arekp 15 Cze 2014 01:49 2094 2
REKLAMA
  • #1 13708339
    arekp
    Poziom 2  
    Prośba o informacje dotyczące poprawnego połączenia pojedynczego kabla od zamka drzwiczek do złącza z pinami J7 i J8 (tylko jeden jest wykorzystywany)
    Zrobiłem zdjęcia przed odłączeniem sterownika i na ich podstawie wnioskuję, że jest to J8 (bliżej krawędzi). Jednak z dostępnych schematów wynika, że powinno ty być J7 (anoda triaka).
    Przy połączeniu do J8 przepala się rezystor R79. Nie wiem teraz czy powodem jest uszkodzony zamek drzwi czy błędne połączenie. Kod błędu E43. Wcześniej wymieniłem uszkodzone triaki od zaworów pobierania wody. Brak poprawy. Przy włączeniu od razu uruchamia się pobieranie na jednym z zaworów. Wymieniłem też IC2 (HC14) ale to również nie pomogło.
    Dodatkowo pralka sygnalizuje na pomarańczowo kontrolkę filtru. Może jakieś sugestie co warto jeszcze sprawdzić. ews1045 - Poprawne połączenie w gniezdzie J7J8 sterownika EWM2000 VMS
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13708414
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 13745449
    arekp
    Poziom 2  
    Dzięki za informacje.
    Na zakończenie wątku kilka zdań o problemie.
    1. Coraz częściej pralka ruszała i po kilku sekundach przechodziła w stan oczekiwania (mrugająca kontrolka start/stop)
    2. Przy próbie pomiaru zasilania na zaworach wody uszkodziłem triaki (zwarcie na stykach), co wymusiło wymontowanie serownika.
    3. Kolejnym błędem było podłączenie wtyczki do złącza do J8 co spowodowało uszkodzenie rezystora R79.
    Uszkodzeniu uległo jeszcze kilka rezystorów przy triakach oraz UL2004 (dzięki niemu uchronił się procesor)
    4. Po wymianie powyższych części udało się dojść do punktu nr 1.
    5. Przyczyną problemu był przekaźnik od grzałki, którego styki nie zawsze zapewniały poprawne łącze (10 lat zrobiło swoje). Po wymianie - odpukać - pralka działa bez zarzutu.
    Kilka miesięcy temu wymieniałem łożysko i uszczelki. Ciekaw jestem co następne. Żona zaczyna panikować, że już nigdy nie zobaczy nowej pralki :)
REKLAMA