logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kanister po płynie do spryskiwaczy - przewóz paliwa.

bmserwis 15 Cze 2014 09:45 22815 14
REKLAMA
  • #1 13708555
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Witam jak w tytule w internecie znalazłem sprzeczne informacje. Otóż moje pytanie jest następujące czy można w takim pojemniku bezpiecznie składować benzynę bezołowiową, bez ryzyka rozpuszczenia pojemnika?
    Pokrótce wyjaśnię: posiadam sporo tego typu pustych kanistrów natomiast na działkę kupiłem agregat prądotwórczy. Wiąże się to z koniecznością przechowywania paliwa. Czy mogę wykorzystać tego rodzaju pojemniki (pomijając same przepisy ppoż)?
  • REKLAMA
  • #2 13708573
    krau
    Poziom 24  
    Ocena: 126
    Przecież w identycznych pojemnikach, można, kupić benzynę ekstrakcyjną. Więc na pewno się nie rozpuści.
  • REKLAMA
  • #4 13708638
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 13708699
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6353
    collar napisał:
    Istnieje obawa naelektryzowania się pojemnika i przeskoku iskry w chwili tankowania do metalowego zbiornika generatora.

I kury we wsi przestaną się nieść dodatkowo.
    Cytat:
    robokop napisał:
    Można bezpiecznie.
    Daleko idący wniosek. Łatwo przebić i do pożaru już tylko jeden krok. Można, ale średnio bezpiecznie i niezbyt profesjonalnie (delikatnie mówiąc).

99% samochodów ma w tej chwili zbiorniki z identycznego tworzywa sztucznego, tyle że w kolorze czarnym. Tak samo możesz sobie zakupić dedykowany plastikowy kanisterek, z lejkiem specjalnie do benzyny. Idiotyzmu z rozkładem benzyny pod wpływem światła nawet nie skomentuję.
  • #6 13708723
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    robokop napisał:
    99% samochodów ma w tej chwili zbiorniki z identycznego tworzywa sztucznego, tyle że w kolorze czarnym.
    Identyczne tworzywo plus dodatki antyelektrostatyczne.
    Kanister na płyny niepalne i wodne roztwory alkoholi takich dodatków nie musi zawierać. :D
    robokop napisał:
    I kury we wsi przestaną się nieść dodatkowo.
    Gdy spłonie kurnik, ze stresu stracą niosność o ile przeżyją. :cry:
    robokop napisał:
    Tak samo możesz sobie zakupić dedykowany plastikowy kanisterek, z lejkiem specjalnie do benzyny.
    I to jest dobre rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #7 13708741
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 13708749
    robokop
    jaszto napisał:
    Robokop jesteś w błędzie. Pojemniki i zbiorniki na paliwo są wykonywane z materiałów przewodzących prąd elektryczny. Białe pojemniki nie posiadają tej właściwości.

Poproszę źródło tej informacji. Jak wytłumaczysz to, że np. łatwopalną benzynę ekstrakcyjną, rozpuszczalnik nitro itp możesz kupić w 5l bańkach z białego tworzywa, identycznych jak płyn do spryskiwaczy? Albo w 0,5l butelkach szklanych?
  • #9 13708905
    vodiczka
    Poziom 43  
    Kolor tworzywa nie ma znaczenia (mam białe 30 l - antyelektrostatyczne) Ważne czy tworzywo zawiera odpowiednie dodatki i czy jest odpowiednie oznaczenie na pojemniku. Być może małe 0,5-5l nie podlegają tym rygorom.
    Moje pojemniki mają oznaczenie "approved for Dangerous Products" - "zatwierdzony do niebezpiecznych produktów" i nr klasy produktów, które można w nich przechowywać.
  • REKLAMA
  • #10 13709278
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 13709322
    vodiczka
    Poziom 43  
    jaszto napisał:
    Źródło informacji to logiczne myślenie. Materiały niebezpieczne trzeba zabezpieczać bezpiecznym pojemnikiem.
    Dlaczego zatem logiczne myślenie nakazało ci kojarzyć bezpieczny pojemnik z kolorem tworzywa :?: :D
  • #12 13709376
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 13709418
    kybernetes
    Poziom 39  
    Ocena: 1485
    Ludzie, ja w takich pojemnikach od x lat przechowuję paliwo i nic mi nie wybuchło, nie popsuło się, nie wyciekło i nie zwarzyło się ;)
  • #14 13709425
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 13709437
    robokop
    Kończę dyskusję, bo zaczyna się żenująco robić. Reasumując i odpowiadając na pytanie - można przechowywać benzynę w pojemniku po płynie do spryskiwaczy. Na pewno go nie rozpuści. Nie straci również swoich właściwości. Bredzenie o ryzyku wybuchu pominę.
    Wypłucz go tylko czystą wodą i wysusz przed nalaniem benzyny. Czas zamknąć wątek.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię przechowywania benzyny bezołowiowej w kanistrach po płynie do spryskiwaczy. Uczestnicy forum zgodnie stwierdzili, że takie pojemniki nie rozpuszczają się w kontakcie z paliwem, a wiele osób miało pozytywne doświadczenia z ich używaniem. Zwrócono uwagę na kilka potencjalnych problemów, takich jak parowanie benzyny w wysokich temperaturach, ryzyko przecieków oraz kwestie elektrostatyczne. Podkreślono, że ważne jest, aby pojemniki były odpowiednio oznaczone i wykonane z materiałów przewodzących prąd, co zwiększa bezpieczeństwo. Ostatecznie, większość uczestników uznała, że można bezpiecznie przechowywać benzynę w takich kanistrach, pod warunkiem ich odpowiedniego przygotowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA