logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wideodomofon z podłączeniem osobnej kamery cyfrowej + rejestracja obrazu

XMaza 17 Cze 2014 11:02 3564 3
  • #1 13715233
    XMaza
    Poziom 2  
    Witam,
    szukam rozwiązania dla wideodomofonu jednak aby pełnił też funkcję rejestratora (monitoringu) wejścia do mieszkania. Założenie miałem następujące:
    - Ekran wideodomofonu z wbudowanym rejestratorem na kartę ssd lub jakimś małym dyskiem będzie w mieszkaniu
    - do tego dokupię kamerę cyfrową, która będzie szła na żyle i przekazywała obraz za przeszklonych drzwi
    - kaseta zewnętrzna do wywoływania sygnału dzwonka i rozmowy.

Pytanie moje brzmi, czy w ogóle jest takie rozwiązanie możliwe, tj. wideodomofon z pełniący też funkcję monitoringu wejścia głównego i rejestrujący 24h/dobę to co dzieje się przed wejściem przez x dni?

Jeśli tak to jakie elementy powinny być zastosowane?
  • #2 13715333
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    Tak, jam najbardziej ale albo takie monitory są dość drogie albo kupujemy jakiś szajs o niskiej trwałości i kiepskiej jakości nagrywania. Pozostała funkcjonalność bez uwag.
    Brałeś pod uwagę bardziej profesjonalne rozwiązanie z rejestratorem CCTV.?

Pozdrawiam
  • #3 13715373
    XMaza
    Poziom 2  
    To już coś :)

Problem niestety w tym, że aż tak dobrze (na moją zgubę) nie znam się na instalacjach tego typu. Wiem co nieco na ten temat ale to tyle.
    Normalny rejestrator kilku calowy odpada z racji tego, że nie chcę ciągnąć dodatkowych kabli przez mieszkanie (bynajmniej przez najbliższe kilka lat), nie mam też za bardzo gdzie dać rejestratora dlatego wolałbym pozostać przy powyższym rozwiązaniu. W mieszkaniu wychodzi mi chyba 20 żył pod cyfrówkę, przy wejściu chyba 10 bo docelowo miała być też kaseta lub ekran na drugiej kondygnacji (aby mieć szansę odebrać na 1 i 2 poziomie mieszkania).

Jaki jest zakres/koszt takiego rozwiązania biorąc obecnie pod uwagę 1 ekran z wbudowanym rejestratorem, kamera (dzień/noc) i kaseta? Może jakieś propozycje co do konkretnych modeli?
  • #4 13715527
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    np. http://www.kamery.pl/produkty/orno/zestaw-wideodomofonowy-or-840dvr.htm
    tyle że nie znajdziesz na forum chyba nawet jednej osoby która tę "firmę" poleci....
    parę innych:
    http://www.kamery-cctv.com.pl/wideodomofony-funkcja-monitoringu-c-79.html

Bardziej markowe/ sprawdzone a nie zabijające jeszcze ceną commax czy kenwei niestety nie mają zapisu ciagłego tylko na żądanie lub po naciśnięciu przycisku ( co łatwo rozbudować o czujnik ruchu itp)
    Pozdrawiam
REKLAMA