logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd 720 przy połączeniu PPPoE na Windows 8.1 - jak naprawić?

porter122 17 Cze 2014 18:49 4062 12
REKLAMA
  • #1 13716551
    porter122
    Poziom 10  
    Witam
    Staram się uzyskać dostęp do internetu od lokalnego dostawcy.
    Internet dostarcza sygnałem radiowym przez siec Wi-FI następnie wymaga połączenia szerokopasmowego.

Z połączeniem się z Wi Fi nie miałem problemu. Natomiast problem jest przy próbie połączenia pppoe. wyskakuje ciągle błąd 720.
    Nie pomogło resetowanie ustawień poleceniem. "netsh int ip reset c:\resetlog.txt"
    nadal wyskakuje błąd 720.
    wykonałem czynności podane pod tym linkiem
    http://support.microsoft.com/kb/810979/pl bez efektu.
    pracuje na systemie Windows 8.1
    proszę o pomoc ewentualne rady.
  • REKLAMA
  • #2 13716924
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    porter122 napisał:
    Internet dostarcza sygnałem radiowym przez siec Wi-FI następnie wymaga połączenia szerokopasmowego.

Masz antenę zewnętrzną podpiętą do karty bezprzewodowej? Dobrze rozumiem?
  • REKLAMA
  • #3 13716957
    porter122
    Poziom 10  
    mam antenę kierunkową podpinaną pod USB a dokładniej adapter USB chipset realtek RTL8187
    testowałe też na antenie do okólnej sapido WL617n problem był ten sam.
    Co do tej anteny kierunkowej to nie znalazłem sterowników dedykowanych pod WIN8 wiec zainstalowałem serowniki w trybie zgodności z Win7.
    Antena chyba nie sprawia problemów, mogę się połączyć z inną siecią którą przypadkiem rozsyła któryś sąsiad i w ten sposób połączyć się z internetem ale w tym wypadku nie używam PPPoE.
  • #4 13717151
    jimasek
    Wcześniej usługa działała czy to pierwsze podejście do tej sieci? Połączenie szerokopasmowe masz skonfigurowane poprawnie?
  • REKLAMA
  • #5 13717242
    porter122
    Poziom 10  
    pierwsze podejście.
    Raczej tak. Obserwując co się pojawia na monitorze to:
    miniport Wan -ładzenie mija
    logowanie - mija
    wyskakują problemy w momencie rejestracji komputera w sieci.
    próbowałem na ustawieniach domyślnych potem też przestawiałem trochę w szyfrowaniu na innych opcjach w zakładce zabezpieczenia.
    włączałem lub wyłaczałem protokoły TCP\IP wersji 6 lub wersji 4 wszystko raczej na zasadzie prób i błędów, znam się na tym słabo a win8 praktycznie dopiero się uczę.
    Co mnie zdziwiło, to fakt ze nie mogę od nowa instalować sterowników TCP\IP to jedno. Drugie to fakt że przy wprowadzaniu komendy "netsh int ip reset c:\resetlog.txt" ciągle mam problem z jednym kluczem w rejestrze, Wyskakuje brak uprawnień do zmiany. Gdy ręcznie znajduję klucz i zmieniam mu uprawnienia to polecenie czyszczenia wykonywane jest pomyślnie. Gdy ponownie uruchamiam komputer klucz dalej jest tylko do odczytu i nadal z nim są problemy.
  • #6 13717249
    jimasek
    Kwestia filtracji adresów fizycznych przez dostawcę brałeś pod uwagę?
  • #7 13717319
    porter122
    Poziom 10  
    nie brałem. Ale gdy byłem u dostawcy by wydzielił mi tymczasowe login i hasło żebym mógł przetestować internet i sprawdzić jak mi się będzie internet zachowywał, nie pytał mnie o adres fizyczny. Więc wychodzę z założenia że go nie weryfikują. Albo facet który przydzielał mi login i hasło to przegapił. Byłem u nich pytać czy korzystają z jakiegoś szczególnego systemu szyfrowania. Facet powiedział, że wszystko powinno działać na ustawieniach podstawowych. Za przyjście i podpięcie do sieci liczą sobie 250 zł więc puki co staram się samemu pomęczyć z problemem i może sam coś nowego się nauczę:)

adres fizyczny mają karty sieciowe i chyba ten adres masz na myśli.
    połączenia szerokopasmowe adresu fizycznego nie mają??
  • #8 13717331
    jimasek
    Masz wyznaczonego jakiego AP-ka (SSID) z którym się masz połączyć?
  • #9 13717372
    porter122
    Poziom 10  
    Nie.
    Odbieram dwa ich nadajniki. Próbowałem na obu. Facet też o nadajniku z którym mam się łączyć nie wspominał. Inna sprawa że moja okolica jest... pełna... sygnałów wi-fi
    antena wykrywa mi od 5 do 15 (zależy od pogody i w którą stronę skieruję antenę) nadajników. pomyślałem ze może jeden drugiego zakłóca i to jest przyczyna. Te ich nadajniki wysyłają najmocniejszy sygnał w okolicy, ale podpiąłem się pod tego sąsiada od którego łapię gorszy sygnał i szału nie ma ale połączenie mam. Więc to chyba nie zakłócenia.
  • REKLAMA
  • #10 13717390
    jimasek
    porter122 napisał:
    Odbieram dwa ich nadajniki. Próbowałem na obu. Facet też o nadajniku z którym mam się łączyć nie wspominał.

Mało fachowe podejście do klienta. Sieć jest oczywiście niezabezpieczona z tych nadajników?
  • #11 13717419
    porter122
    Poziom 10  
    tak sama nie jest zabezpieczona. ale po połączeniu się, wyskakuje informacja "ograniczona łączność lub brak łączność". Mieszkając w akademiku też wykorzystywaliśmy PPPoE i też samo połączenie WiFi chyba też dawało taką odpowiedź więc tym się szczególnie nie przejmowałem(nie wiem czy słusznie) tym bardziej że mimo braku połączenia PPPoE pingowane strony odpowiadały.
  • #12 13717442
    jimasek
    porter122 napisał:
    tak sama nie jest zabezpieczona. ale po połączeniu się, wyskakuje informacja "ograniczona łączność lub brak łączność". Mieszkając w akademiku też wykorzystywaliśmy PPPoE i też samo połączenie WiFi chyba też dawało taką odpowiedź więc tym się szczególnie nie przejmowałem(n

Tu jest ok. Adresację powinieneś postać po autoryzacji PPPoE. Nic mi więcej nie przychodzi do głowy. Stawiam na filtrację mac,
  • #13 13717482
    porter122
    Poziom 10  
    pójdę jeszcze raz do nich popytam czy przypadkiem nie filtrują adresów fizycznych.
    Jak nic z tego nie wyjdzie to idę do konkurencji która ma AP na 5GHz będę musiał zainwestować w nową a stara pójdzie do pudełka. Dzięki za pomoc:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z połączeniem PPPoE na systemie Windows 8.1, otrzymując błąd 720 podczas próby uzyskania dostępu do internetu przez lokalnego dostawcę, który korzysta z sygnału radiowego. Użytkownik zainstalował sterowniki dla adaptera USB Realtek RTL8187 w trybie zgodności z Windows 7, ale nadal występują problemy z rejestracją w sieci. Wskazano na możliwość filtracji adresów MAC przez dostawcę, co może być przyczyną problemów z połączeniem. Użytkownik rozważa również zmianę dostawcy na takiego, który oferuje połączenie na 5GHz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA