logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nikon D60 - Jak ustawić białe koło trybowe przy wymianie silnika?

slawkoo77 18 Cze 2014 09:03 4158 11
REKLAMA
  • #1 13717862
    slawkoo77
    Poziom 9  

Witam,
    znowu zwracam się o prośbę. Przy wymianie silnika w d60 (błąd naciśnij ponownie spust migawki), mam problem z prawidłowym układem koła trybowego białego, na którym zamieszczone są blaszki - na zdjęciu białe koło. Czarne koło zębate chodzi od punktu 1 do 2.
    Jak ułożyć białe, przy położeniu skrajnym 1?
    Poproszę o instrukcje lub fotkę na priv z prawidłowym ułożeniem.
    PS. Tak na marginesie nawet w serwis manualu nie ma tego rozpisane, czyżby był jeszcze jakiś dodatkowy service manual advance do nikona d60?
  • REKLAMA
  • #2 13719269
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Dawno tego nie rozbierałem ale o ile pamiętam na korpusie modułu oraz czarnym i białym kółku są znaczniki które przy montażu wszystkie trzeba było ustawić w linii prostej. Wtedy położenie będzie prawidłowe.
  • REKLAMA
  • #3 13887807
    Rafał100
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam.
    Udało się ustawić ten mechanizm?
    Mam podobny problem. Na czarnym kółku i obudowie są znaki (jeden ząbek jest chudszy a na obudowie jest szczerbinka) ale jak się ma do tego białe kółko - na nim nie widzę żadnych znaków.
    Silnik po wymianie i po zrobieniu pierwszego zdjęcia dalej komunikat o naciśnięciu spustu migawki.
  • REKLAMA
  • #4 13892576
    slawkoo77
    Poziom 9  
    Na tym białym kółku też jest wcięcie i to powinno według mnie być zgodnie z tym co napisał gajmix w jednej linii, aczkolwiek mi nie udało się tego zrobić, musiałem zlecić tę naprawę serwisowi. Nie poradziłem sobie, u mnie występował dalej ten komunikat.
  • #5 13894255
    Rafał100
    Poziom 13  
    W sobotę zrobię drugie podejście, pooglądam dokładniej te trybiki, może się uda to uruchomić.
  • REKLAMA
  • #6 13909088
    prince12
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Miałem ostatnie do przełożenia, także jestem na świeżo :-)

• #7 13918774
    Rafał100
    Poziom 13  
    Dziękuję za poradę, jutro kolejne starcie. To białe kółeczko ostatnio ustawiałem ale znacznikiem w przeciwną stronę (w kierunku czarnego trybu czyli wychodziłoby, ze przestawione o 180 stopni). Na to małe kółeczko pod tym czarnym to prawdę mówiąc nie zwróciłem uwagi aby jego położenie miało znaczenie, jutro to sprawdzę.
  • #8 15759011
    yetibp
    Poziom 1  
    Witam,

Wątek już trochę przestarzały, ale może ktoś go jeszcze śledzi...

Wczoraj podjąłem próbę naprawy swojego D60 i niestety napotkałem ten sam problem. Nie jestem w stanie prawidłowo ustawić kół zębatych. Czy komuś udało się to wykonać samodzielnie? Jeżeli tak prosiłbym o kontakt na priv.

1. Ustawiłem czarne koło linią poziomą znacznika w kierunku drobnego nacięcia na obudowie mocowania.

2. Ustawiłem ruchomy element pod czarnym kołem (wystający ruchomy bolec poruszający się po pół okręgu - powinien wpasować się w otwór na wypuście po dolnej stronie czarnej zębatki; podobno steruje przesłoną).

3. Ustawiłem znacznik (naprawdę trudno widoczny - to nacięcie to na pewno znacznik?) w jednej linii ze znacznikiem z czarnego koła. W tym miejscu korzystałem z rosyjskiego poradnika wskazującego na ustawienie znacznika po lewej, a nie po prawej stronie).

4. Po próbie zmontowania całości okrągła wypustka na czarnym kole nie wpasowała się pomiędzy dwa "chwytaki" na sprężynach w mechanizmie lustra. Logicznym wydaje się, że jeżeli prawidłowo ustawiłbym zębatki to nie trzeba byłoby kombinować z chwytakami. Chyba, że trzeba również zmienić położenie lustra?

5. Efekt - po zmontowaniu całości dalej występuje komunikat błędu. Przy naciśnięciu spustu wydaje się, że silnik jest zablokowany. Słychać tylko próbę poruszenia mechanizmem.

Może ktoś kto już rozwiązał ten problem pomoże?

P.S.
    Niestety w trakcie operacji nie wykonałem zdjęć poglądowych - te zamieszczone w wątku obrazują problem w wystarczający sposób.
  • #9 16256464
    slawkoo77
    Poziom 9  
    ja problemu nie rozwiązałem, jest to kłopotliwe by ustawić prawidłowo te trybiki
  • #10 16282306
    darkotkt
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Mogę pomóc wyregulować. Info priv
  • #11 16282633
    slawkoo77
    Poziom 9  
    dzięki, będę miał na uwadze przy kolejnym zleceniu w takiej naprawie, ta wymiana silnika już zakończona.
  • #12 17832835
    kusandrzej
    Poziom 12  
    Ocena: 50
    Witam.
    Wkleję parę fotek z prawidłowym ułożeniem trybów.
    Załączniki:
    • Nikon D60 - Jak ustawić białe koło trybowe przy wymianie silnika? IMG_20190310_183016.jpg (2.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nikon D60 - Jak ustawić białe koło trybowe przy wymianie silnika? IMG_20190310_150920.jpg (2.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nikon D60 - Jak ustawić białe koło trybowe przy wymianie silnika? IMG_20190310_150925.jpg (2.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nikon D60 - Jak ustawić białe koło trybowe przy wymianie silnika? IMG_20190310_152211.jpg (2.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum omawiają problemy związane z ustawieniem białego koła trybowego w aparacie Nikon D60 po wymianie silnika. Wiele osób napotyka trudności w prawidłowym ułożeniu mechanizmu, mimo że na czarnym kole i obudowie znajdują się znaczniki. Wskazówki obejmują ustawienie czarnego koła w linii poziomej oraz dopasowanie ruchomego elementu pod czarnym kołem. Niektórzy użytkownicy sugerują, że białe kółko również powinno być ustawione zgodnie z niewidocznymi znacznikami. Wiele osób prosi o dodatkowe zdjęcia lub instrukcje, a niektórzy decydują się na pomoc serwisową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA