logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak świateł, kierunkowskazów i klaksonu w Romecie 727

mariusz123513 19 Cze 2014 11:27 7776 6
REKLAMA
  • #1 13720800
    mariusz123513
    Poziom 2  
    Witam mam problem z rometem 727, ostatnio gdy jechałem zgasły mi światła. Jak już wróciłem okazało się że działają razem z kierunkami i klaksonem gdy dodam gazu w skuterze, na pewnych obrotach. Na drugi dzień w ogóle nie ma świateł, kierunków ani klaksonu. Co może być przyczyną tej usterki ?
  • REKLAMA
  • #2 13720885
    tomjed
    Poziom 28  
    Ocena: 303
    mariusz123513 napisał:
    Co może być przyczyną tej usterki ?

Awaria "elektryki".

Jaja sobie kolego robisz? Wykazałeś choć trochę zaangażowania w sprawę? Coś sprawdziłeś? Układ elektryczny takiego skutera może nie jest banalny, ale na pewno nie jest skomplikowany. Poszukaj sobie schematu tu na elce i działaj, pisz o efektach. A jeśli nie umiesz nawet szukać, to wątpię, żebyś sobie dał radę z usunięciem "tak poważnej awarii"...
  • REKLAMA
  • #3 13727098
    mariusz123513
    Poziom 2  
    Wybacz że tak to wszystko głupio ująłem ale jestem początkującym na tym forum. Przed chwilą wymieniłem regulator napięcia i podłączyłem nowy akumulator jednak nic to nie poskutkowało
  • REKLAMA
  • #4 13728553
    Spanish_Inquisition
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    Jak kupiłeś nowy regulatory specjalnie po tej awarii to nieźle :P

Trudno mi coś powiedzieć ponieważ nie wiem jak dokładnie wygląda instalacja w tym romecie. Sprawdź przełączniki zespolone w manetkach. Czy nie ma jakiegoś zwarcia lub coś się nie urwało.
  • #5 13729283
    Rudy25
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Tak jak poprzednik pisał musisz posprawdzać gdzie dochodzi napięcie a gdzie nie ma. W taki sposób możesz dojść do usterki. Najlepiej jak znajdziesz schemat. Możliwe, że masz przerwe w obwodzie. Bezpieczniki sprawdzane?
  • REKLAMA
  • #7 14829038
    Śpec
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Jeżeli mówisz, że na pewnych obrotach działają to możę być to prądnica

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem świateł, kierunkowskazów i klaksonu w skuterze Rometa 727, które działają tylko na pewnych obrotach silnika. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie układu elektrycznego, w tym regulatora napięcia, akumulatora, przełączników zespolonych w manetkach oraz bezpieczników. Wskazano również na możliwość przerwy w obwodzie oraz brak masy w złączu "G". Dodatkowo, zasugerowano, że problem może być związany z prądnicą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA