logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Viessmann Vitopend 100 - Raz odpala, raz nie, palnik wyłącza się w czasie pracy.

lady_ili 20 Cze 2014 09:59 9930 4
REKLAMA
  • #1 13723716
    lady_ili
    Poziom 2  
    Dzień dobry
    Mam problem z kotłem Vitopend 100. Z góry mówię, że niezbyt się znam, ale postaram się dokładnie opisać.
    Otóż od jakiegoś czasu po odkręceniu ciepłej wody świeci się normalnie lampka przy pokrętle od wody, natomiast nie zapala się lapmka oznaczająca płomień, nie słychać cykania charakterystycznego dla próby odpalenia. Tylko szum i buczenie. Nie zapala się czerwona lampka od razu, tylko jeśli pochodzi w taki sposób dłuższą chwilę.
    Zagadka jest taka, że po kilku-kilkunastu próbach np. wyłączenia i włączenia zasilania i odkręcania wody w końcu uruchamia się normalnie. Działa wtedy nawet kilkanaście minut, po czym potrafi bez ostrzeżenia zgasnąć.

Nie odpala się także przy próbie włączenia ogrzewania.

Jak na razie był serwisant i wymienił zwężkę Venturiego, przeczyścił wentylator - ale to nie pomogło, a wręcz jest gorzej (tzn coraz rzadziej udaje się odpalić).
    Kocioł w ogóle miał robiony przegląd jakiś miesiąc wcześniej.

Powietrze piec pobiera przez komin z zewnątrz, miał przy ostatnim serwisie obniżony daszek, bo przy ulewnych deszczach woda się lała do środka. Nie wiem, czy to może mieć wpływ, bo ostatnio serwisant próbował odpalać go z odkrytą zaślepką trójnika, tak, żeby mógł pobierać powietrze z mieszkania, ale to nie pomogło.

Wolałabym uniknąć wymieniania kolejnych elementów metodą prób i błędów, bo to jednak koszty się zaczynają robić... Będę wdzięczna za wszelkie sugestie, na co zwrócić uwagę... Co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 13723991
    Serwis Kotłów
    Poziom 18  
    Ocena: 123
    Witam,

jeżeli po wizycie serwisowej masz do nas pytania na forum to trzeba zmienić fachowca na SERWISANTA.

Jeżeli słyszysz że wentylator chodzi i nie następuje charakterystyczne "cykanie" to na start:

- trzeba sprawdzić presostat i drożność wężyków
    - jeżeli pre/wężki OK, to zweryfikować drożność komina /rury odp spaliny (sprawdzić czy fachura przypadkiem nie zkryzował wylotu)
    - sprawdzić elektrodę zapłonową

Jeżeli lała się woda do komory spalania to i na pewno dostało się regulatorowi / automatowi palnikowemu (zależy jaka seria Vitopenda).

Jestem z Wrocławia więc służę pomocą- info na priv.
  • REKLAMA
  • #3 13739501
    lady_ili
    Poziom 2  
    Dzięki za podpowiedzi. Presostat jest ok (był sprawdzany przez serwisanta), elektrody też działają.

Po bardziej dogłębnym zbadaniu problemu okazało się, że to wentylator nie startuje (opisany przeze mnie szum to była sama pompa). Tzn raz startuje, raz nie. Gdy wentylator się uruchamia, piec zapala normalnie bez żadnego problemu.

Wentylator jest sprawny, a nie startuje, bo nie dostaje napięcia - wszystko wskazuje na to, że zepsuł się przekaźnik i się zacina. Płytka pójdzie do naprawy do elektronika.
  • REKLAMA
  • #4 14161907
    szarak1
    Poziom 10  
    I czym skończyła się naprawa? U mnie są identyczne objawy, jednak jeżeli otworzę moduł panela sterującego piec działa normalnie.
  • #5 14162433
    lady_ili
    Poziom 2  
    Wymiana na nowe przekaźników na płytce pomogła (konkretnie wymiany wymagał przekaźnik od wentylatora, a ten od pompy wymieniliśmy przy okazji, też był już dość "rozklekotany" - po prostu się zużyły).

Od tego czasu piec śmiga aż miło.
REKLAMA