logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monacor MPX 5000 - jak wyeliminować trzaski przy przełączaniu w power-mixerze?

matrixxx 20 Cze 2014 21:33 1182 2
REKLAMA
  • #1 13725741
    matrixxx
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam

Mam pewien problem z konstrukcją power- mixera zbudowanego niegdyś przed laty. Powiedzmy że było to dzieło mojej młodzieńczej myśli technicznej ale na domówki wystarczało :). Teraz zrodziła się potrzeba użytkowania takiego sprzętu więc musiałem odkurzyć owe urządzenie.
    Cały zestaw to dwukanałowy "mixer monacor MPX 5000" oraz dwukanałowa końcówka mocy na tranzystorach o mocy 2x 300W (nie mam pojęcia czy jest fabryczna czy też nie po prostu taka już była). Końcówka ma własne zasilanie w postaci trafa 60V. Całość jest zamknięta w przenośnej walizce estradowej. Tak więc do rzeczy: przed laty coś było nie tak (sam już nie pamiętam co) i go rozebrałem. Teraz poskładałem wszystko do kupy i całość działa ale strasznie trzeszczy. Przy przełączaniu czegokolwiek obojętnie czy jest to włącznik sieciowy czy jakiś przełącznik, nawet jak podłączam wtyczkę do sieci to jest trzask. Obojętnie czy jest z ciszone czy też nie czasem jak strzeli z kolumn to idzie ogłuchnąć. Co może być tego przyczyną? Czyżby masa?
    Kombinowałem już na wszystkie sposoby z masą i z kablami. Wszystkie kable wymieniłem na nowe ekranowane i dalej nic. Proszę o pomoc jak to ugryźć.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13725994
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 13738658
    matrixxx
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Cytat:
    Mikser, czy końcówkę?

Znaczy wyjąłem mikser i zdjąłem obudowę odłączając ją od gniazd i tak to zostało.
    W końcówce nie ma co rozbierać bo to goły moduł na płycie umieszczony w skrzyni razem z mikserem.
    Cytat:
    Rozumiem, ze jednak chodzi o mikser... Jeśli stał nieużywany przez dłuższy czas - na pierwszy ogień sprawdziłbym czy nie zaśniedziały styki przełączników.

Z przełączników mam do wyboru tylko włącznik sieciowy oraz talk-over no i ewentualnie monitor ale przy nim nic nie trzeszczy. Dziwi mnie fakt że trzask się pojawia nawet przy włączeniu zasilania. Mikser oraz końcówka mają swoje oddzielne źródła. Mikser ma wbudowane trafo a końcówka zewnętrzne. Tak więc obojętnie co włączę jest trzask.
    Cytat:
    Jakie kable? Wewnątrz miksera, czy połączeniowe : Mikser-końcówka?

Chodzi tutaj o kable podłączeniowe do miksera bo gniazda są powyprowadzane na zewnątrz panelu z racji iż sam mikser jest wsadzony na stałe do obudowy.
    A powymieniałem bo kiedyś w sumie budowałem z tego co miałem czyli nie wszystko miało być tak jak powinno (ale mimo tego działało :)). I tutaj sie rodzi paradoks bo teraz jest jak powinno a nie działa :). Co do jakości kabli to raczej są ok. oplot jest raczej taki jak być powinien. No wiadomo że nie robią już solidnie ekranowanych kabli tak jak w latach 90-tych :).

dodano:
    Chyba znalazłem powód trzasków. Otóż kiedyś jak wyprowadzałem gniazda na zewnątrz rozdzieliłem wejścia i wyjścia które były połączone wspólną masą. Po prostu na wyjściu nie było masy która przechodziła gdzieś po obudowie (moją uwagę zwrócił fakt że wskaźnik wysterowania działał tylko z podłączoną końcówką, natomiast jak chodził sam mikser wskaźnik nie działał) .

dodano:
    Poskładałem całość do kupy i muszę powiedzieć że "działa". Znaczy trzasków nie ma (a przynajmniej takich drastycznych jak były :)).
    Teraz dręczy mnie inny problem: mikser gra o wiele ciszej niż przedtem. Kiedyś jak się odkręciło na całość to chata podskakiwała a teraz na kolana nie rzuca. Powiedzmy że gra o połowę ciszej niż przedtem. Co może być tego przyczyną?
    pozdrawiam
REKLAMA