logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monacor MPX 5000 - Czy potrzebny przedwzmacniacz? Cichy dźwięk z miksera

tako12242 29 Cze 2014 17:30 2142 6
REKLAMA
  • #1 13752737
    tako12242
    Poziom 9  
    Witam
    Nie dawno nabyłem mikser Monacor MPX5000. Po małych problemach z "talk-over" w końcu poskładałem go do kupy i przetestowałem. Problemem jest to że mikser bardzo cicho gra. Po podłączeniu pod głośniczek komputerowy i rozkręceniu na maksa słychać jedynie cichutki lekko charczący dźwięk (sygnał z komputera). Po podłączeniu pod końcówkę mocy dźwięk jest dobrej jakości ale nie wykorzystuję że tak powiem pełnych osiągów końcówki. Jako że to mój pierwszy poważniejszy mikser chciałbym spytać czy tak ma być i czy jednak jest konieczność stosowania przedwzmacniacza? Czy jednak mikser jest uszkodzony. Całość oparta na wzmacniaczach 4558DY. Kostka wydaje się być sprawna (jest prawidłowo zasilana, dostaje i oddaje sygnał) podmieniłem kostkę dla pewności ale nic to nie dało. Dalej w torze tranzystory wydają się być również sprawne. Na to wychodzi że chyba tak ma po prostu być. Czy ktoś może się na ten temat wypowiedzieć? pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13759248
    AWllen
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    Witam.

Jeżeli masz do dyspozycji oscyloskop warto sprawdzić czy rzeczywiście mikser nie wzmacnia dostatecznie dobrze sygnału: ustaw kanał wejściowy tak, by wzmocnienie wynosiło 0 dB (100%) i porównaj amplitudy.

Ja myślę że to ulot (zwiększony ESR) w którymś z kondensatorów. Czy w każdym kanale mikser chodzi tak cicho?

Pozdrawiam
    AWllen
  • REKLAMA
  • #3 13759309
    tako12242
    Poziom 9  
    Witam oraz dziękuję za zainteresowanie.
    Niestety nie mam oscyloskopu.
    Najdziwniejsze jest to że wskaźnik wysterowania pokazuje poprawnie.
    Co do kanałów to "tape1" oraz "tape2" zachowują się tak samo natomiast "phono" nie sprawdzałem bo nie mam czym.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 13760142
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    Poza oscyloskopem możesz także wykorzystać pomiar Vrms jeśli podałbyś jakiś sygnał z generatora i ocenę poziomów w poszczególnych stopniach . Acz oscyloskop byłby najlepszy. Wykorzystaj ewentualnie jakiś analizator widma na karcie dźwiękowej PC.
    Phono będzie tak samo grał bo widzisz że bargraf jest wypełniony w pełni czyli tor wejściowy jest raczej sprawny.
  • REKLAMA
  • #5 13760546
    huluk
    Poziom 32  
    Ocena: 206
    Według schematu (http://wegavision.pytalhost.com/Monacor/monacorMPX5000/Monacor%20MPX5000_03.jpg) linijki ledowe podłączone są bezpośrednio na wyjście czyli dostają taki sam sygnał jaki idzie na wyjścia out i rec. Natomiast zerknąłem w manual - o ile dobrze odszyfrowałem to ten mikser ma poziom wyjściowy 0dB jako 250mV przy 5kΩ - może sprawa niedopasowania rezystancji wyjścia miksera / wejścia końcówki?

EDIT: Link do manuala i schematu: Link
  • #6 13760552
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 414
    Przecież sygnałem z miksera nie wysterujesz głośnika, gdzie wyczytałeś takie brednie. Wyjście miksera ma ok. 1-2 kΩ i nie można podłączać głośnika 4-8Ω. Jeśli podłączając do miksera końcówkę mocy, /prawidłowa konfiguracja/, uzyskujesz prawidłowy dźwięk o mocy takiej jak końcówka mocy, to wszystko jest ok i nic nie należy grzebać. Jeśli potrzebujesz mniejszej mocy wyjściowej, zastosuj odpowiednią końcówkę.
  • #7 13762173
    tako12242
    Poziom 9  
    Witam, dziękuję za odpowiedzi.
    Tę samą końcówkę używałem kiedyś z innym mikserem (który już wyzionął ducha) i możliwości tej końcówki były całkiem spore. Powiedzmy że dało się tym nagłośnić małą salkę ok. 40m2. Teraz do słuchania w pokoju to nie wystarcza. Czyli rozumiem że tak ma być. W takim razie podciągnę to trochę przedwzmacniaczem i niech tak zostaje albo poszukam innego miksera :).
    Dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik nabył mikser Monacor MPX5000, który gra cicho, nawet przy maksymalnym ustawieniu głośności. Po podłączeniu do głośnika komputerowego dźwięk jest słaby i charczący, natomiast przy podłączeniu do końcówki mocy jakość dźwięku jest dobra, ale nie wykorzystuje pełnych możliwości końcówki. Użytkownik zastanawia się, czy konieczne jest użycie przedwzmacniacza lub czy mikser jest uszkodzony. Odpowiedzi sugerują sprawdzenie sygnału za pomocą oscyloskopu lub pomiaru Vrms, a także zwrócenie uwagi na dopasowanie impedancji wyjścia miksera do wejścia końcówki mocy. Użytkownik planuje użycie przedwzmacniacza lub poszukiwanie innego miksera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA