logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zniekształcenia spowodowane przez mixer - prośba o pomoc

Przemeksik 17 Wrz 2007 19:13 1511 15
REKLAMA
  • #1 4293283
    Przemeksik
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Tak jak w temacie , posiadam mixer img -stage line mpx-1 , wiem ze jest to bardzo budżetowy mixer, lecz musiałem coś kupić na początek, niestety martwi mnie jedna rzecz - mixer wprowadza straszne zniekształcenia w postaci szumów , które objawiają sie nawet na wyciszeniu kolumn (podczas słuchania muzyki są mniejsze ponieważ je zagłusza) - poprzez samą końcówkę mocy zniekształcenia są prawie niesłyszalne , zwracam się z prośbą do was , czy jest jakaś możliwość ewentualnego obniżenia tych szumów , poza wymianą mixera, za wszelkie porady dziękuje , postaram się też dać kilka punktów jeżeli uda się chodź trochę je zmniejszyć
  • REKLAMA
  • #2 4293408
    bartbox
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Sprawdź kabelki bo może problem leży w nich.
  • #3 4293446
    malutki000
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    ja myślę że wina leży w uziemieniu miksera sprawdź czy jest on dobrze uziemiony
  • #4 4293451
    Przemeksik
    Poziom 18  
    kable są dobre , jedynie problem w tym że zastosowałem przejściówke gniazdo jack - 2 chinch ale ona ma jakeis 5 -6 cm to nie sądzę aby miało to jakiś mocny wpływ , tym bardziej że kupiłem 2 , a kable w niej są dość grube
  • REKLAMA
  • #5 4293464
    malutki000
    Poziom 17  
    ja używałem takich przejściówek i nic mi sie nie działo co mogło by być tak wielkim problemem
    sprawdź czy żaden kabel sygnałowy nie leży na przewodzie pod napięciem
  • #6 4293556
    OZAJSTP
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Moze masz jeszcze coś podłaczone do tego zestawu??

Npisz co... może to zły trop albo kwestia uziemienia...

Dodano po 1 [minuty]:

Mikser ma zewnętrzny zasilacz czy ma wewnętrzne zasilanie?

Dodano po 56 [sekundy]:

I napisz jaka to końcówka
  • REKLAMA
  • #7 4293779
    Przemeksik
    Poziom 18  
    Mixer ma zewnętrzny zasilacz, końcówka to dap 1200 - podłączona prosto do komputera działa ok , uziemienia.. dap i komputer uziemiony , ale mixer nie bardzo.. bo jest zasilany z zasilacza..
  • #8 4293986
    amelx
    Poziom 16  
    Witam , spróbuj może tak , zewrzyj uziemienie przez kabelek ( obudowa miksera z obudową końcówki ) -może to zginie jak nie, pomyślimy dalej ...
  • #9 4294088
    Przemeksik
    Poziom 18  
    Niestety nic nie dało..
  • #10 4298046
    clauf
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Jeśli masz pewność, że to mikser, to jeśli nie jest on nowy winne mogą być kondensatory lub potencjometry. O ile w przypadku potencjometrów wystarczy preparat do regeneracji za 6zł i 3 minuty pracy, to w przypadku starych kondensatorów elektrolitycznych konieczna może okazać się wymiana. Możesz też spróbować przeczyścić gniazda w mikserze...

Jeśli mikser jest nowy możesz porzucić moje rady.
  • REKLAMA
  • #11 4299167
    Przemeksik
    Poziom 18  
    Mixer niestety jest uzywany , co do potecjometrow , kupie preparat i przeczyszcze , a co do kondensatorow , da sie jakos sprawdzic poza sprawdzeniem czy nie sa wybrzuszone czy cos jest nie tak ? Posiadam miernik , moze cos pomoze, przeczyscic gniazda , czym ?
  • #12 4299584
    clauf
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Jeśli masz miernik z funkcją mierzenia pojemności, to najprościej jest wylutować kondensator i sprawdzić jego pojemość. W domu wiele więcej nie zrobisz, bo do dokładniejszego sprawdzenia potrzebny jest bardziej zaawansowany sprzęt.

Miernik z opcją mierzenia pojemności można kupić nawet za 30-40zł. Taki do zastosowań domowych wystarczy.
  • #13 4314528
    Spiritchaser
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Witam !
    Czy mógłbyś opisać , jakiego rodzaju jest to szum / zniekształcenia ?
    Jego barwa , natężenie . Jak wygląda widmo ? ( mniej więcej , na ucho )
    Czy są to znieksztalcenia o charakterze impulsów / trzasków , czy o stałym poziomie ?
    Czy na każdym torze miksera dzieje się to samo ?

Piszesz "...Podczas słuchania muzyki... " Co takiego pod ów mikserek podpinasz i jak ?
  • #14 4352936
    Przemeksik
    Poziom 18  
    Barwa ? Na ucho z niskotonowców buczy a tuba prawie 2 razy głośniej syczy, nawet nie podłączając żadnego źródła można już zaobserwować te zniekształcenia , o ile można to nazwać zniekształceniami, wygląda to jak wzmocnienie szumów..
  • #15 4358133
    Marcin Grabarz
    Poziom 24  
    Moze poprostu mikser ci szumi?Karty dżwiekowe zwlaszcza te gorsze tez szumiec lubią ale raczej buczec nie powinny.Zobacz jak sie sam wzmacniacz zachowuje po odkreceniu na full.
  • #16 4383954
    grucha.m
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Ja miałem podobny problem z głośnikami komputerowymi 5.1. Buczały nie wiadomo dlaczego, ale przy ruszaniu kablem sygnałowym (9 żyłowy) było słychać trzaski. Wydawało się tak jakby masa przerywała. Dodatkowo jak sie odłączyło ten kabel (gniazdko we wzmacniaczu) to przestawało buczeć. Wystarczyło zrobić na końcu kabla pętelkę (wygląda to jak pseudo filtr ferrytowy). Głośniki już więcej nie buczą ;)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zniekształceń i szumów generowanych przez budżetowy mikser IMG Stage Line MPX-1, które są słyszalne nawet przy wyciszonych kolumnach. Szumy mają charakter wzmocnionych zakłóceń, z niskotonowym buczeniem i syczeniem w wyższych tonach, obecne także bez podłączonego źródła sygnału. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie kabli i ich ułożenia, eliminację zakłóceń wynikających z uziemienia, a także czyszczenie potencjometrów preparatem do regeneracji. Wskazano, że mikser ma zewnętrzny zasilacz i nie jest dobrze uziemiony, co może powodować szumy. Zaproponowano zwarcie uziemienia obudowy miksera z obudową końcówki mocy. W przypadku używanego sprzętu możliwa jest również awaria kondensatorów elektrolitycznych, które można sprawdzić miernikiem pojemności po wylutowaniu. Czyszczenie gniazd i potencjometrów może poprawić sytuację. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwe zakłócenia wynikające z ułożenia kabli sygnałowych w pobliżu przewodów pod napięciem oraz na konieczność sprawdzenia, czy problem występuje na wszystkich torach miksera. Wskazano także, że karty dźwiękowe i wzmacniacze mogą generować szumy, ale w tym przypadku końcówka mocy DAP 1200 działa poprawnie. Jeden z użytkowników zasugerował zastosowanie pętli ferrytowej na kablu sygnałowym jako filtr zakłóceń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA