logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Windows] - Jak zrobić jeden komputer dla kilku użytkowników naraz

tdx110 22 Cze 2014 01:55 4818 5
REKLAMA
  • #1 13729333
    tdx110
    Poziom 18  
    Witam
    Mam jeden komputer w domu o dość dobrych parametrach i chciałbym zrobić z niego urządzenie z na którym będą wykorzystywane moce obliczeniowe (programy także będą w tym komputerze zainstalowane) i tylko wynik w postaci obrazu będzie wysyłany do komputera użytkownika.
    Wszystko było by fajnie gdyby nie to że z tego komputera musi korzystać kilka osób na raz.
    Macie może jakieś pomysły?
    VirtualBox odpada i inne tego typu, ponieważ robią wirtualny sprzęt typu karta graficzna. Ja chcę aby procesor i karta graficzna mogły być wykorzystywane i ich wykorzystanie było widoczne u wszystkich użytkowników (ale nie musi).
    Zastanawiałem się czy takie możliwości może mi dać Windows Server?
  • REKLAMA
  • #2 13729369
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4859
    tdx110 napisał:
    Mam jeden komputer w domu
    tdx110 napisał:
    tylko wynik w postaci obrazu będzie wysyłany do komputera użytkownika.
    Więc ile tych komputerów?
    tdx110 napisał:
    Wszystko było by fajnie gdyby nie to że z tego komputera musi korzystać kilka osób na raz.
    W czym problem? Już od dawna Windows oferuje możliwość tworzenia kilku kont użytkowników i każde z nich może jednocześnie pracować.
    tdx110 napisał:
    Zastanawiałem się czy takie możliwości może mi dać Windows Server?
    Zastanowiłeś się, czy cena tego systemu jest warta zabawy - w tej cenie można komputer kupić.
  • REKLAMA
  • #3 13732342
    tdx110
    Poziom 18  
    Cytat:
    Więc ile tych komputerów?

Proszę czytać dokładnie zdanie do końca a nie do danego momentu.
    Napisałem
    Cytat:
    Mam jeden komputer w domu o dość dobrych parametrach i chciałbym zrobić z niego urządzenie z na którym będą wykorzystywane moce obliczeniowe (programy także będą w tym komputerze zainstalowane) i tylko wynik w postaci obrazu będzie wysyłany do komputera użytkownika.

Stąd wynika że jeden chce mieć tylko jako serwerowy a inny (nie koniecznie w domu) będą odbierały obraz i służyły do sterowania.
    Cytat:
    W czym problem? Już od dawna Windows oferuje możliwość tworzenia kilku kont użytkowników i każde z nich może jednocześnie pracować.

W tym problem to i ja wiem że jest taka możliwość, tylko nie napisał użytkownik DriverMSG jak to zrobić.
    Nie chodzi mi o to że jest to możliwe tylko jak to zrobić.
    Cytat:
    Zastanowiłeś się, czy cena tego systemu jest warta zabawy - w tej cenie można komputer kupić

Możliwe, ale tak to ja bym musiał kupić 2 albo więcej komputerów na które bym wydał w granicach 4-6 tys zł. a tak to będę miał tylko jeden komputer ze wspólną dla wszystkich użytkowników mocą obliczeniową.
    Poza tym kwestie finansowe wolę odłożyć na bok.

Reasumując:
    Jaki jest sposób aby jeden komputer działał jako serwer w którym koniecznie musi być Windows a inne komputery tylko łączą się za pomocą np: VNC jak w wirtualnych pulpitach?
  • REKLAMA
  • #4 13733135
    zibq
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Pytanie ilu maksymalnie użytkowników ma być jednocześnie zalogowanych/pracować? Powyżej 3 to tylko Windows Server.
  • REKLAMA
  • #5 13734251
    tdx110
    Poziom 18  
    A można wiedzieć dlaczego tylko Windows Server?
    Obecnie zainstalowanego mam Windows 7 Ultimate i udało mi się na nim zrobić 3 zdalne pulpity jednocześnie.
    Pomógł mi przy tym program UniversalTermsrvPatch, ponieważ wcześniej jak użytkownik logował się do komputera zdalnie to wszyscy inny użytkownicy musieli zostać wylogowani.
    Obecnie planuję wstawić do komputera 24GB RAM i kartę graficzną ATI Radeon R9 270X.
    Jak na razie mam AMD FX-6100 ale będę chciał wstawić coś rzędu 8xxx.
  • #6 13735107
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    Pooglądaj wątki z nazwa "serwer terminali" - taki zdalny pulpit dla wielu na raz.

W XP był "XP ultimate" (300 zł) który legalnie powodował zwiększenie ilości jednoczesnych użytkowników zdalnych. W W7 nie sprawdzałem - nie był o mi to jeszcze potrzebne.
REKLAMA