Witam,
przy próbie drukowania pojawia się błąd 6c10.
Rozebrałem drukarkę:
- wyprałem i wysuszyłem pampersy
- przeczyściłem plastikowy mechanizm stacji dokującej - kręcąc zębatką stacja działa ok - nic jej nie blokuje.
- w Service Tools 1.0.7.4 : D =0.0000 i wyczyściłem EEPROM
Błąd nadal się pojawia - ma ktoś może jakiś pomysł co sprawdzić?
Ten błąd zgłasza jedyny mechaniczny czujnik położenia krzywek (wszystkie pozostałe są optyczne).
Możliwe przyczyny:
- 90% i więcej gdy zaśniedzieją styki (wtedy na ogół pomagają resety, czasem konieczne jest rozebranie i czyszczenie)
- kilka % gdy uszkodzi się płyta główna (przerwany obwód)
- kilka % gdy nie zazębia się mechanizm wałka, na którym jest krzywka współpracująca z czujnikiem
Opis działania mechanizmu:
Stacja serwisowa posiada dwa tryby pracy:
1. Zmiana położenia stacji serwisowej połączona z ewentualnym czyszczeniem mechanicznym głowicy (zbieraki sylikonowe "golą" dysze z zabrudzeń).
2. Czyszczenie podciśnieniowe (pompka; może być czyszczona głowica jako taka albo obwody samej stacji serwisowej z zalegającego tuszu).
O trybie pracy stacji serwisowej decyduje kierunek obrotu silniczka APP i - rzecz jasna - przełącznik napędu musi być ustawiony na napędzanie stacji serwisowej.
Czyszczenie podciśnieniowe może być prowadzone na jeden z trzech sposobów:
- tylko na głowicy PGBK
- tylko na głowicy CLI
- na obu głowicach jednocześnie (na obu obwodach stacji serwisowej - zwykle w celu opróżnienia przewodów odsysających z zalegającego tuszu)
Wybór sposobu odbywa się za pomocą wałka napędzanego przez silniczek LF (przeciwny kierunek obrotu). Zazębienie wałka z napędem LF jest możliwe tylko w jednym położeniu stacji serwisowej.
Błąd 6C10 pojawia się, gdy czujnik nie widzi, że obraca się wałek odpowiedzialny za zmianę sposobu czyszczenia podciśnieniowego.
Ten mechanizm czyszczenia jest stosowany w każdej drukarce na tusze typu 520/521 i 525/526.
Możliwe jest też wydostanie czujnika bez rozbierania drukarki na części pierwsze - po odkręceniu odpowiednich śrubek (i usunięciu czytnika kart) da się wyciągnąć ten czujnik do przodu.
Witam, wyciągnąłem ten czujnik (mikrostyk) - jest on sprawny, nie zaśniedziały.
Zaobserwowałem jedną rzecz: przy uruchamianiu się krzywki przy tym czujniku kręcą się, natomiast przy puszczeniu druku - stacja serwisowa zmienia położenie góra-dól, czyścik dysz również chodzi, ale coś jakby się nie przełączało bo te krzywki juz sie nie kręcą.
czyścik dysz również chodzi, ale coś jakby się nie przełączało bo te krzywki juz sie nie kręcą
Teraz podstawowe pytanie - czy widać, aby wałki napędzane silnikiem LF kręciły się tak, jakby chciały cofać papier? Bo jeśli się tak kręcą, a krzywki nie, to znaczy, że faktycznie jest problem z załączeniem napędu krzywek.
Napęd krzywek jest załączany sprzęgłem w postaci ramienia z trybami.
(wałek napędzany silnikiem LF jest to ten metalowy z gumowymi rolkami).
Może być tak, że położenie stacji serwisowej blokuje ruch tego ramienia - niestety, stacja serwisowa jest napędzana z przeciwnej strony (tam ma krzywkę cyklu pracy), ma duże tolerancje... a ten mechanizm jest na jej drugim końcu. Może być tak, że źródło problemu jest w stacji serwisowej, że coś nie tak jest z jej położeniem - zabrudzenie, zużycie.
Teraz podstawowe pytanie - czy widać, aby wałki napędzane silnikiem LF kręciły się tak, jakby chciały cofać papier? Bo jeśli się tak kręcą, a krzywki nie, to znaczy, że faktycznie jest problem z załączeniem napędu krzywek.
Krzywki kręcą się przy uruchamianiu drukarki, wtedy co silnik LF kręci wałkami do tyłu.
Natomiast przy drukowaniu:
1. Karetka ustawia się obok stacji serwisowej.
2. stacja serwisowa idzie na dół i przejeżdża po niej ten silikonowy zbierak.
3. Karetka najeżdża na stację serwisowa.
4. Kreci się wałek od silniczka LF, ale nie kręcą się krzywki - teraz podejrzałem że dzieje się pewno dlatego ze karetka stoi na stacji i nie nie może się ona odpowiednio unieść, przesuwając zębatki (te które są na obrazku który zamieściłeś) aby uruchomiły krzywki. Więc to pewnie nie ten problem co podejrzewałem.
Właśnie skojarzyłem, że w moich zasobach mam MG5250 z identycznymi objawami.
Drukarka miała przedtem kontakt z jakimś kryminalistą z serwisu GSM czy czymś takim - liczne połamania, a nawet wyrwane mocowania wkrętów nad panelem + jakieś rękodzieło lutownicze.
Oddziel podzespół drukujący od podstawy (6 śrubek - patrz SM) i obejrzyj spód stacji serwisowej, najlepiej sprawdź cykl jej pracy (kręcąc zębatką APP). W szczególności zwróć uwagę na to, czy dolna część mechanizmu stacji serwisowej nie wypadła z mocowania oraz czy nie zawadza o spuchniętego pampersa. W dalszej kolejności trzeba sprawdzić, czy coś nie wpadło do samej stacji serwisowej i nie blokuje unoszenia się gumowej uszczelki domykającej głowicę.
Witam, niestety nie udało mi się przywrócić na razie drukarki do życia. Rozkręciłem, przeczyściłem - nadal taki sam błąd. Sama stacja jak się przyblokuje to wskazuje inny błąd (6A81)
Można podmienić płytę główną na taką z innej MG5150 i sprawdzić, czy to nie jest problem w tym miejscu.
Ewentualnie cały print-engine ("bebechy") wymienić, jeśli przyczyna jest mechaniczna.
Masz jakieś inne drukarki Pixma pod ręką?
Miałem przez pewien czas iP3600 - print-engine wyglądał na ten sam ale z innymi kolorami plastików.
Głowica jest w niej ta sama co w MG5150 (QY6-0073), ale czipy inne (520/521). MP540/550/560 są na bazie iP3600, ale mają inny skaner niż MG5150.
Swego czasu założyłem płytę główną z iP4950 do MG5250 w celach diagnostycznych - drukowało bez problemu nawet w trybie użytkownika.
✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Canon MG5150, która wyświetla błąd 6C10 po czyszczeniu i resetowaniu EEPROM. Po rozebraniu drukarki i czyszczeniu mechanizmu stacji serwisowej, błąd nadal występuje. W dyskusji wskazano, że przyczyną błędu mogą być zaśniedziałe styki czujnika położenia krzywek, uszkodzenie płyty głównej lub problemy z mechanizmem wałka. Użytkownik zauważył, że krzywki nie obracają się podczas drukowania, co może sugerować problem z napędem krzywek. Sugerowano również sprawdzenie stacji serwisowej pod kątem zanieczyszczeń oraz możliwość wymiany płyty głównej lub całego zespołu drukującego. Ostatecznie, użytkownik nie zdołał naprawić drukarki, a diagnoza wskazała na uszkodzenie płytki. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.