logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadki FPS i dziwne dźwięki w grach - co może być przyczyną?

rigis 22 Cze 2014 23:13 10659 74
Najlepsze odpowiedzi

Co może powodować zniekształcony dźwięk i spadki FPS w grach na tym komputerze?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest uszkodzona płyta główna albo jej sekcja zasilania/chipset, a nie sam dźwięk czy GPU; po wcześniejszych awariach zasilacza i wentylatorów grafiki płyta mogła dostać uszkodzeń, a objawy nie zniknęły nawet po wyłączeniu audio, skanach antywirusowych i zmianie dysków [#13739024] [#13739295] Na początku warto było wyłączyć Cool'n'Quiet, bo procesor trzymał mnożnik x8; po ustawieniu Disabled pracował stale x16, ale spadków FPS i trzasków to nie usunęło [#13737456] [#13737600] Podejrzewano też przegrzewanie mostka/NB na podstawie TMPIN2 w HWMonitor i zalecono dołożenie małych wentylatorów 40 mm na radiatory mostka oraz sekcji zasilania, choć sam odczyt TMPIN2 mógł być fałszywy [#13732663] [#13732706] [#13737927] Malware i „Razer Sound Audio Controller” zostały w praktyce wyeliminowane: AdwCleaner i MBAM nie wykazały nic, a po odinstalowaniu tego dodatku oraz wyłączeniu audio w BIOS problem nadal występował [#13738028] [#13738122] [#13737647] [#13737864] Dysk G: był podejrzany przez SMART, ale po odłączeniu dysków i uruchomieniu gry z innego nośnika dźwięk i FPS dalej się psuły, więc HDD nie wygląda na główną przyczynę [#13734406] [#13738895]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 13732518
    rigis
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Od pewnego czasu mam problem z dziwnymi dźwiękami oraz spadkiem fpsów w grach. Nie wiem w czym problem więc zwracam się do was o pomoc w tej sprawie. Nagranie z głośników ale na słuchawkach jest to samo.

• REKLAMA
  • #2 13732523
    yang32
    Poziom 36  
    Ocena: 100
    Temat pójdzie do kosza jak nie podasz pełnej konfiguracji komputera.
  • #4 13732592
    yang32
    Poziom 36  
    Dalej do kosza - gdzie zasilacz - marka i model ?
  • #6 13732622
    yang32
    Poziom 36  
    HW monitor i podaj temperatury procesora i grafiki w spoczynku i pod obciążedniem.
  • #7 13732646
    rigis
    Poziom 12  
    yang32 napisał:
    HW monitor i podaj temperatury procesora i grafiki w spoczynku i pod obciążedniem.
    Spadki FPS i dziwne dźwięki w grach - co może być przyczyną?
    Po 5 minutach na FurMark.
  • REKLAMA
  • #8 13732657
    yang32
    Poziom 36  
    To jest w spoczynku ? - bo tak wygląda
    Zasilacz wysoko trzyma napięcie - 12,75 to powyżej normy ATX. Z zasilacza to piszczenie ?
  • #9 13732658
    rigis
    Poziom 12  
    yang32 napisał:
    To jest w spoczynku ? - bo tak wygląda

Min - Spoczynek Max - po FurMark
  • #10 13732663
    yang32
    Poziom 36  
    Z właczonym HW monitor trzeba bylo zrobić test i zaraz po skończeniu dać pomiary.
    No i TMPIN 128 stopni - to też jakieś jaja.

sprawdziłem - masz beznadziejne chlodzenie na chipsetach - zdejmij te śmieszne blaszki z radiatorów na mostkach i sekcji zasilania i wentylatory tam zamontuj, bo temperatury są masakryczne.
  • REKLAMA
  • #11 13732675
    rigis
    Poziom 12  
    yang32 napisał:
    Z właczonym HW monitor trzeba bylo zrobić test i zaraz po skończeniu dać pomiary.
    No i TMPIN 128 stopni - to też jakieś jaja.
    Spadki FPS i dziwne dźwięki w grach - co może być przyczyną? Spadki FPS i dziwne dźwięki w grach - co może być przyczyną?
    "Jakieś jaja" tzn ?
  • #12 13732679
    yang32
    Poziom 36  
    TMPIN2 - ma 128 stopni celcujsza - to z mostków pewne i to masakryczna temperatura.Źle zaprojektowana płyta głowna wg mnie. Patrz wyzej.
  • #13 13732683
    rigis
    Poziom 12  
    yang32 napisał:
    TMPIN2 - ma 128 stopni celcujsza - to z mostków pewne i to masakryczna temperatura.Źle zaprojektowana płyta głowna wg mnie. Patrz wyzej.
    Po szybkim google ludzie piszą że to norma.
  • #14 13732686
    yang32
    Poziom 36  
    rigis napisał:
    yang32 napisał:

to jest wg mnie źle - wetylatorek typu 40 zrobi na mostkach 50 stopni. Wg mnie to jest przyczyna spadków FPS.

Piszczenie z czego się wydobywa ?
  • #15 13732689
    rigis
    Poziom 12  
    yang32 napisał:
    rigis napisał:
    yang32 napisał:

to jest wg mnie źle - wetylatorek typu 40 zrobi na mostkach 50 stopni. Wg mnie to jest przyczyna spadków FPS.
    Może to tylko zły odczyt. O jakim piszczeniu mowa ?
  • #16 13732692
    yang32
    Poziom 36  
    Patrząc na obrazek płyty to niestety nie wygląda na błąd, a napewno nie duzy błąd. Chłodzenie mostków i sekcji zasilania jest fatalnie wykonane.

Te dziwne dzwieki z czego się wydobywają dokładnie ?
  • #17 13732699
    rigis
    Poziom 12  
    yang32 napisał:
    Patrząc na obrazek płyty to niestety nie wygląda na błąd, a napewno nie duzy błąd. Chłodzenie mostków i sekcji zasilania jest fatanie wykonane.
    Płytę główną i tak będę wymieniał więc przynajmniej powiedz czy da się coś z tym zrobić i będę mógł ją w innym kompie wykorzystać czy raczej po ptokach jak to mówią. Dziwne dźwięki są słyszalne z głośników, słuchawek tzn nie z zewnątrz. Dochodzący dźwięk z słuchawek czy głośników jest już tak zniekształcony. Zauważyłem że przy grach robi się tak jak na nagraniu a na pulpicie nic nie słyszę.
  • #18 13732706
    yang32
    Poziom 36  
    Ja bym kupił 3 wentylatorki 40 mm i je zamonował na mostkach i na radiatorze sekcji zailania - temperatury spadna o 50 % najmniej i to już będzie duuużo lepej, a koszt wentylatorów to ze 20 - 30 zł (razem) max na portalu aukcyjnym. To falowane coś zdjąć i zamontować na radiatorach te wentylatorki.

Piszczenia w takim razie moga być posrednio wynikiem bardzo wysokiej temperatury mostka tak samo jak spadki fps.
  • REKLAMA
  • #19 13732718
    rigis
    Poziom 12  
    yang32 napisał:
    Ja bym kupił 3 wentylatorki 40 mm i je zamonował na mostkach i na radiatorze sekcji zailania - temperatury spadna o 50 % najmniej i to już będzie duuużo lepej, a koszt wentylatorów to ze 20 - 30 zł (razem) max na portalu aukcyjnym. To falowane coś zdjąć i zamontować na radiatorach te wentylatorki.

Piszczenia w takim razie moga być posrednio wynikiem bardzo wysokiej temperatury mostka tak samo jak spadki fps.
    To w prawdzie nie brzmi jak piszczenie tylko jak zniekształcony dźwięk.
  • #20 13732722
    yang32
    Poziom 36  
    Przegrzewa się układ to i mogą z tego być zniekształcenia.
  • #21 13732742
    rigis
    Poziom 12  
    yang32 napisał:
    Przegrzewa się układ to i mogą z tego być zniekształcenia.

Po oglądnięciu mojego archiwalnego filmiku, dałbyś radę zaznaczy gdzie miałbym umieścić te 3 wentylatorki na płycie głównej ? https://www.youtube.com/watch?v=qTEsrJhX9q4 na tym obrazku ?Spadki FPS i dziwne dźwięki w grach - co może być przyczyną?
  • #22 13732829
    yang32
    Poziom 36  
    Te widoczne elementy z radiatorami - dwa duże kwadraty na płycie z radiatorami - jeden z napisem Asus. W Twojej płycie sekcja zasilania nie jest chłodzona jak na zdjęciu które widziałem - to są te małe czarne kwadraciki przedzielone kondensatorami przy samym sockecie procesora z lewej. To sobie odpuść. Tak że zostają dwa wentylatorki tylko do zamontowania.
  • #23 13733199
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Można też po prostu zamontować płytę w dobrze wentylowanej obudowie.
    Słucham tego video i nie mogę się nadziwić.
    Problem może być banalny - za wysoki poziom dźwięku w systemie powoduje przester.
    Patrzę na specyfikację i znów nie mogę się nadziwić:
    Koledzy ustalili skąd leci dźwięk? Z karty zintegrowanej Realtek® ALC 892 czy z razer sound audio controller?

Proszę kolegę autora o wklejenie screenów z mikserów odtwarzania w systemie (ustawnienie suwaków).
    Przy okazji właściwości audio z systemu - dowiemy się skąd leci dźwięk.
    Jeśli z "Razera" to zintegrowany układ audio na płycie należy wyłączyć, bo może zakłócać pracę karty(?) Razer.
    Co to właściwie jest to "razer sound audio controller" w systemie - prosimy info?
    Wklej screena z programu Crystal Disk Info.
    Wklej wykres burn-in z programu Furmark.

yang32 napisał:
    TMPIN2 - ma 128 stopni celcujsza - to z mostków pewne i to masakryczna temperatura.

rigis napisał:

Kolega rigis ma rację - to wskazanie HWmonitor jest fałszywe - płyta przy tej temperaturze by się usmażyła.
  • #24 13733221
    yang32
    Poziom 36  
    Może jest fałszywe i pewnie jest, ale na mostkach pod 100 stopni może dochodzić - sprawdzone u mnie w serwisie na bardzo podobnej konstrukcyjnie płycie. Wentylatorki to tania sprawa i się przekonamy czy pomogło.
  • #25 13734373
    rigis
    Poziom 12  
    safbot1st napisał:

Proszę kolegę autora o wklejenie screenów z mikserów odtwarzania w systemie (ustawnienie suwaków).
    https://obrazki.elektroda.pl/5105605200_1403537371.png
    safbot1st napisał:

Przy okazji właściwości audio z systemu

https://obrazki.elektroda.pl/7674392700_1403537612.png
    Cytat:
    Jeśli z "Razera" to zintegrowany układ audio na płycie należy wyłączyć, bo może zakłócać pracę karty(?) Razer.
    Co to właściwie jest to "razer sound audio controller" w systemie - prosimy info?
    https://www.youtube.com/watch?v=pOtN-KMWTeM W skrócie to program do poprawy jakości dźwięku, zintegrowany układ audio na płycie jest aktualnie używany.
    Cytat:
    Wklej screena z programu Crystal Disk Info.

https://obrazki.elektroda.pl/9503705500_1403537834.png
    https://obrazki.elektroda.pl/4253391500_1403537834.png
    https://obrazki.elektroda.pl/7028624100_1403537835.png
    Cytat:
    Wklej wykres burn-in z programu Furmark.

https://obrazki.elektroda.pl/9521019100_1403537895.jpg
  • #26 13734406
    safbot1st
    Poziom 43  
    Dysk G: wygląda na uszkodzony fizycznie i nadaje się do remapu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html

Co jest na tym dysku? Gry?
    Odłączyć dysk i sprawdzić, czy spadki FPS ustąpiły.

Dodano po 2 [minuty]:

rigis napisał:
    W skrócie to program do poprawy jakości dźwięku, zintegrowany układ audio na płycie jest aktualnie używany.

Tak właśnie "poprawia" jak na autora załączonym filmiku - odinstalować to i zobaczyć, czy dźwięk działa normalnie.
  • #27 13734462
    rigis
    Poziom 12  
    safbot1st napisał:
    Dysk G: wygląda na uszkodzony fizycznie i nadaje się do remapu
    Zrobię na weekendzie.

safbot1st napisał:
    Co jest na tym dysku? Gry?
    dysk służy do przenoszenia plików o dużej wadze np. filmy.
    safbot1st napisał:
    Odłączyć dysk i sprawdzić, czy spadki FPS ustąpiły.

Nic się nie zmienia po odłączeniu dysku.
    safbot1st napisał:
    rigis napisał:
    W skrócie to program do poprawy jakości dźwięku, zintegrowany układ audio na płycie jest aktualnie używany.

Tak właśnie "poprawia" jak na autora załączonym filmiku - odinstalować to i zobaczyć, czy dźwięk działa normalnie.
    Nie wierzę że to pomoże gdyż chyba to przez spadek płynności dźwięk zaczyna się krzaczyć, ale i tak zrobię jak mówisz.

Odinstalowałem i dalej to samo.

Dodatek :
    Pulpit(spoczynek):
    Spoiler:

Podczas grania:
    Spoiler:

• #28 13736313
    GlabarPL
    Poziom 11  
    Odłącz swoje głośniki oraz słuchawki, i wogle wszystko co generuje u ciebie dźwięk.
    Teraz podłącz słuchawki które pożyczysz od kolegi. Napisz efekt.
  • #29 13736638
    safbot1st
    Poziom 43  
    GlabarPL napisał:
    Odłącz swoje głośniki oraz słuchawki, i wogle wszystko co generuje u ciebie dźwięk.

Tak, teraz słyszę - dzięki tym 2 filmom wyraźnie słychać, że dźwięk "tnie się" równolegle z obciążeniem cpu.
    Tylko tak nie powinno być, że tak szybki procesor nie radzi sobie z odtwarzaniem muzyki.
    Z FPSami ta sama histora - brak wydajności. :(

Wklej screena z programu cpu-z z pierwszej zakładki.
  • #30 13737277
    rigis
    Poziom 12  
    safbot1st napisał:
    GlabarPL napisał:

Tak, teraz słyszę - dzięki tym 2 filmom wyraźnie słychać, że dźwięk "tnie się" równolegle z obciążeniem cpu.
    Tylko tak nie powinno być, że tak szybki procesor nie radzi sobie z odtwarzaniem muzyki.
    Z FPSami ta sama histora - brak wydajności. :(

Wklej screena z programu cpu-z z pierwszej zakładki.

https://obrazki.elektroda.pl/9760801400_1403613436.png
    Mam takie samo zdanie. Choć bardziej szokuje mnie, jak mogło to się wydarzyć z dnia na dzień. Fakt że na początku było to mniejsze, więc myślałem że po restarcie zniknie, a tu po resie, dalej to samo. W grze to najbardziej odczułem, gdy następnego dnia ponownie uruchomiłem komputer. Zaczęło się normalnie jak zawsze, gdzie w późniejszym stadium gry po prostu 10 fps max i jak na początku myślałem że to lokalizacja niezoptymalizowana to po rozpoczęciu ponownie od starszego zapisu, ocknąłem się i stwierdziłem że to jednak coś innego. Nie wspomnę że teraz poza pulpitem muzyki nie da się słuchać (patrz wyżej nagrania), bo dźwięk jest nieznośny.

Dodano po 8 [minuty]:

GlabarPL napisał:

Jako że to nie codzienny problem to zrobiłem to o co mnie prosiłeś ale poprawy żadnej nie zaznałem(dalej jest to samo jak na nagraniach wyżej).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z dziwnymi dźwiękami oraz spadkami FPS w grach, które występują po nieoczekiwanym wyłączeniu komputera. W trakcie dyskusji uczestnicy zasugerowali sprawdzenie konfiguracji sprzętowej, w tym zasilacza, temperatury komponentów oraz ustawień BIOS. Wskazano na możliwe przegrzewanie mostków na płycie głównej oraz zintegrowanego układu audio, co może powodować zniekształcenia dźwięku. Użytkownik został również zachęcony do zainstalowania wentylatorów na mostkach oraz do wyłączenia zintegrowanego audio w BIOS. Po przeprowadzeniu różnych testów, w tym skanów na wirusy, problem z dźwiękiem i FPS nadal występował, co sugerowało uszkodzenie płyty głównej lub zasilacza. Ostatecznie, użytkownik planuje wymianę płyty głównej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA