Od pewnego czasu mam problem z dziwnymi dźwiękami oraz spadkiem fpsów w grach. Nie wiem w czym problem więc zwracam się do was o pomoc w tej sprawie. Nagranie z głośników ale na słuchawkach jest to samo.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamyang32 napisał:Myślałem że to prosta sprawa no ale https://obrazki.elektroda.pl/7384053700_1403471988.pngTemat pójdzie do kosza jak nie podasz pełnej konfiguracji komputera.
yang32 napisał:Jest https://obrazki.elektroda.pl/1419484200_1397481952.jpgDalej do kosza - gdzie zasilacz - marka i model ?
rigis napisał:yang32 napisał:Po szybkim google ludzie piszą że to norma.TMPIN2 - ma 128 stopni celcujsza - to z mostków pewne i to masakryczna temperatura.Źle zaprojektowana płyta głowna wg mnie. Patrz wyzej.
yang32 napisał:Może to tylko zły odczyt. O jakim piszczeniu mowa ?rigis napisał:yang32 napisał:Po szybkim google ludzie piszą że to norma.TMPIN2 - ma 128 stopni celcujsza - to z mostków pewne i to masakryczna temperatura.Źle zaprojektowana płyta głowna wg mnie. Patrz wyzej.
to jest wg mnie źle - wetylatorek typu 40 zrobi na mostkach 50 stopni. Wg mnie to jest przyczyna spadków FPS.
yang32 napisał:Płytę główną i tak będę wymieniał więc przynajmniej powiedz czy da się coś z tym zrobić i będę mógł ją w innym kompie wykorzystać czy raczej po ptokach jak to mówią. Dziwne dźwięki są słyszalne z głośników, słuchawek tzn nie z zewnątrz. Dochodzący dźwięk z słuchawek czy głośników jest już tak zniekształcony. Zauważyłem że przy grach robi się tak jak na nagraniu a na pulpicie nic nie słyszę.Patrząc na obrazek płyty to niestety nie wygląda na błąd, a napewno nie duzy błąd. Chłodzenie mostków i sekcji zasilania jest fatanie wykonane.
yang32 napisał:To w prawdzie nie brzmi jak piszczenie tylko jak zniekształcony dźwięk.Ja bym kupił 3 wentylatorki 40 mm i je zamonował na mostkach i na radiatorze sekcji zailania - temperatury spadna o 50 % najmniej i to już będzie duuużo lepej, a koszt wentylatorów to ze 20 - 30 zł (razem) max na portalu aukcyjnym. To falowane coś zdjąć i zamontować na radiatorach te wentylatorki.
Piszczenia w takim razie moga być posrednio wynikiem bardzo wysokiej temperatury mostka tak samo jak spadki fps.
yang32 napisał:Przegrzewa się układ to i mogą z tego być zniekształcenia.
yang32 napisał:TMPIN2 - ma 128 stopni celcujsza - to z mostków pewne i to masakryczna temperatura.
rigis napisał:Po szybkim google ludzie piszą że to norma.
safbot1st napisał:https://obrazki.elektroda.pl/5105605200_1403537371.png
Proszę kolegę autora o wklejenie screenów z mikserów odtwarzania w systemie (ustawnienie suwaków).
safbot1st napisał:
Przy okazji właściwości audio z systemu
Cytat:https://www.youtube.com/watch?v=pOtN-KMWTeM W skrócie to program do poprawy jakości dźwięku, zintegrowany układ audio na płycie jest aktualnie używany.Jeśli z "Razera" to zintegrowany układ audio na płycie należy wyłączyć, bo może zakłócać pracę karty(?) Razer.
Co to właściwie jest to "razer sound audio controller" w systemie - prosimy info?
Cytat:Wklej screena z programu Crystal Disk Info.
Cytat:Wklej wykres burn-in z programu Furmark.
rigis napisał:W skrócie to program do poprawy jakości dźwięku, zintegrowany układ audio na płycie jest aktualnie używany.
safbot1st napisał:Zrobię na weekendzie.Dysk G: wygląda na uszkodzony fizycznie i nadaje się do remapu
safbot1st napisał:dysk służy do przenoszenia plików o dużej wadze np. filmy.Co jest na tym dysku? Gry?
safbot1st napisał:Odłączyć dysk i sprawdzić, czy spadki FPS ustąpiły.
safbot1st napisał:Nie wierzę że to pomoże gdyż chyba to przez spadek płynności dźwięk zaczyna się krzaczyć, ale i tak zrobię jak mówisz.rigis napisał:W skrócie to program do poprawy jakości dźwięku, zintegrowany układ audio na płycie jest aktualnie używany.
Tak właśnie "poprawia" jak na autora załączonym filmiku - odinstalować to i zobaczyć, czy dźwięk działa normalnie.
GlabarPL napisał:Odłącz swoje głośniki oraz słuchawki, i wogle wszystko co generuje u ciebie dźwięk.
Teraz podłącz słuchawki które pożyczysz od kolegi. Napisz efekt.
safbot1st napisał:GlabarPL napisał:Odłącz swoje głośniki oraz słuchawki, i wogle wszystko co generuje u ciebie dźwięk.
Tak, teraz słyszę - dzięki tym 2 filmom wyraźnie słychać, że dźwięk "tnie się" równolegle z obciążeniem cpu.
Tylko tak nie powinno być, że tak szybki procesor nie radzi sobie z odtwarzaniem muzyki.
Z FPSami ta sama histora - brak wydajności.![]()
Wklej screena z programu cpu-z z pierwszej zakładki.
GlabarPL napisał:Odłącz swoje głośniki oraz słuchawki, i wogle wszystko co generuje u ciebie dźwięk.