logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Ducato 2007 2.3 JTD - Chip tuning EDC16, modyfikacja wsadu EEPROM 95460

Jamrug 23 Cze 2014 09:57 5061 12
REKLAMA
  • #1 13733059
    Jamrug
    Poziom 17  
    Ocena: 177
    Witam. Czy żeby zrobić chip tunning w modeju jak w temacie wystarczy odpowiednia modyfikacja wsadu eeprom z ecu. Sterownik Bosch z pamiatką 95460. Czy coś trzeba zgrać jeszcze z procesora i tam ewentualnie zmodyfikować. Dodam że sterownik to EDC16.
  • REKLAMA
  • #2 13733516
    Erwin123
    Poziom 26  
    Ocena: 369
    Flesh czytaj , najlepiej po bdm,ie , sam i tak mapy nie zrobisz to moze lepiej zleć to komus.
  • REKLAMA
  • #3 13735190
    Jamrug
    Poziom 17  
    Mapy faktycznie nie zrobie bo tego nigdy nie robiłem ale pytam bo chce ją zaczytać i podać na forum może ktoś pomoże w małym podniesieniu mocy. Jutro zczytam motorole to zapodam wsad.
  • #4 14334332
    Jamrug
    Poziom 17  
    Odnawiam trochę zagrzebany temat ale dopiero teraz zaczytałem wsad ze sterownika przez złącze za pomocą Galletto. Jest to sterownik EDC16C39. Znajdzie się ktoś życzliwy kto wyłączy mi w tym wsadzie EGR i zrobi moda żeby auto miało więcej mocy.
    Załączniki:
    • ducato2.rar (77.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 14338561
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2474
    Lepiej nie szukaj życzliwości tylko zapłać co byś później nie płakał i dopiero płacił.
  • #6 14338565
    CommonRail
    Poziom 27  
    Ocena: 439
    Pytanie, czy te 10 koni w dostawczaku będzie jakkolwiek odczuwalne. Owszem, 2.3jtd to silniki z gatunku nie do zajechania, ale skrzynie i przeguby w nich to już całkiem inna bajka. Aczkolwiek samo podłączanie tak żałosnego wynalazku jak galetto do auta to aż proszenie się o wysypanie softów w sterownikach. Ile aut jeszcze musicie uwaliś, żeby zrozumieć że ten pseudo interfejs to śmieć? Chiptuning robi sie jedyną słuszna metodą: wylut i programator. Jazda na skróty nieznaną drogą kończy sie prędzej czy później wjechaniem w błoto.

A co do EGRa wystarczy zaślepić dolot spalin do niego/zdjąć wężyk z gruszki i zaślepić go.
  • REKLAMA
  • #7 14338617
    szymitsu21
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1302
    Cytat:
    Jazda na skróty nieznaną drogą kończy sie prędzej czy później wjechaniem w błoto.

Ale co byśmy robili jak nie właśnie auta uziemione przez klientów?

Fakt faktem dobry Mod w sterowniku kosztuje z 1000/1500 pewnie a najtańsze galleto za 49zł na allegro...
    A ile satysfakcji, no chyba, że coś się nie uda to stracona masa czasu, pieniędzy i nerwów.
  • #8 14338623
    CommonRail
    Poziom 27  
    Ocena: 439
    szymitsu21 napisał:
    Ale co byśmy robili jak nie właśnie auta uziemione przez klientów?

Ja tam się cieszę jak przyjeżdżają na lawetach. 3 godzinki i 8 stówek wpada.
    Gorzej (dla klienta oczywiście) jak mimo wgrania nowej mapy trzeba czapkę zrzucać, bo się dziura w tłoku sama zrobiła.

Póki ludzie nie zrozumieją, że lepiej zapłacić 1500 i mieć mapę zrobioną od podstaw przez profesjonalistę, który auto dostroi na rolkach, potem weźmie na drogę i da gwarancję że nie rozerwie silnika, niż zapłacić 200 za gotowca wgranego w stodole, a potem brać kredyty pod hipotekę, bo tłoki razem z wałem zostały na asfalcie.
    Najfajniej jest jak autem się sporo jeździ, bo samo na siebie zarabia, a tu nagle ECU się wysypie i dziura w portfelu się zaczyna robić. Wtedy się zaczyna litania "Co żem narobił"
  • #9 14338659
    szymitsu21
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1302
    Cytat:
    Ja tam się cieszę jak przyjeżdżają na lawetach. 3 godzinki i 8 stówek wpada.
    Gorzej (dla klienta oczywiście) jak mimo wgrania nowej mapy trzeba czapkę zrzucać, bo się dziura w tłoku sama zrobiła.

Po takiej akcji drugi raz nie podniesie sobie sam mocy :)

Ja mimo, że mam jakieś doświadczenie i sporo sprzętu odsyłam do tunerów bo wiedzy ogrom, a i sprzęt odpowiedni potrzebny.

Myślę, że w tym temacie autor dostał już odpowiedni wskazówki.
  • #10 14341338
    Jamrug
    Poziom 17  
    Dla bezpieczeństwa zaczytałem wsad po bdm i jesli nawet coś by nie wyszło przez złącze to zawsze moge wrocić do poczatku. A tak dla informacji to jednak są życzliwi ludzie co zrobili mi moda za free. Tak dla waszej wiedzy to to badziewne galetto 'za 49zł' poradziło sobie z tym sterownikiem i go nie uwaliło.
    Dziękuje za zainteresowanie.
  • #12 14342113
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2474
    No i jak za free to raczej specjalista tego nie robił...
  • #13 14342177
    Jamrug
    Poziom 17  
    Temat rozwiązany więc zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat chip tuningu w Fiat Ducato 2007 z silnikiem 2.3 JTD, szczególnie modyfikacji wsadu EEPROM w sterowniku EDC16C39. Użytkownik zapytał, czy wystarczy zmodyfikować wsad EEPROM, czy konieczne jest również zgranie danych z procesora. Odpowiedzi sugerowały, że najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z profesjonalnych usług tunerskich, aby uniknąć uszkodzenia ECU. Wskazano na ryzyko związane z używaniem tanich interfejsów, takich jak Galletto, oraz na możliwość wyłączenia EGR jako metody zwiększenia mocy. Użytkownik ostatecznie zaczytał wsad i otrzymał pomoc w modyfikacji, co potwierdził w końcowym poście.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA