logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chip tuning do Cinquecento 900 - jaki układ i oprogramowanie?

Metrykos 17 Kwi 2003 00:28 32112 83
  • #1 189838
    Metrykos
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Oatatnio widziałem na allegro chip do cinquecento 900 dający 3 KM mocy. Czy wiecie jakiego układu trzeba użyć i co do niego wgrać.
  • #3 189881
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Ale czy wiesz ze nie manic za darmo - tzm ze musisz te dodatkowe 3 konie tez nakarmic?
    Wzrosnie spozycie zupy i wzrosnie moc cala fiZolofia.
    Mozna tego dokonac programowo i zwiekszyc dawke paliwa (nie sklad mieszanki) i mocy przybywaj.
    :)
  • #4 192827
    Bzzz
    Poziom 17  
    Ocena: 96
    przeciez mozna takaze mechanicznie dodac pare koni sportowy tlumik, filterek,planowanie glowicy,swiece,strumienica,nowy walek rozrzadu.chyba bys wiecej zyskal ale jakie koszty tego ci niepowiem.pozdrowionka:)
  • #5 193246
    marian-48
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Chcesz poprawiać konstruktora silnika - narazisz się na koszty a efekt znikomy. Zatankuj paliwo o wyższej liczbie oktanowej to uzyskasz widoczne efekty. Wszelkie "usprawnienia" lub tzw. tuningowanie silnika to moim zdaniem bzdura.
  • #6 193295
    toradek
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    marian-48, jezeli uwazasz ze cos takiego jak tuning silnika to bzdura, to radze Ci kupic pierwsze lepsze czasopismo motoryzacyjne i przeczytac cokolwiek na ten temat. Wierz mi, moj ojciec pracuje na stacji motoryzacyjnej i dokladnie wiem, ze inne splanowanie glowicy, lub tez zmiana walka rozrzadu z innymi dlugosciami krzywek podwyzsza moc silnika. Dlaczego? Ano dlatego ze np. przy walku rozrzadu masz inna wysokosc otwarcia zaworow, co daje dodatkowa dawke paliwa - efekt - wiecej mocy. W necie duzo o tym znajdziesz, poczytaj chociaz o innym zmapowaniu wtrysku.

A co do Pb98 to akurat zalezy od stacji i czy mieszasz z Pb95 czy nie, ale na ogol dynamiki wiekszej nie odczujesz.

Natomiast konstrukcje z fabryki nie sa idealne, szczegolnie w autach seryjnych, gdzie raczej stawia sie na nizsze zuzycie paliwa.

Pozdrowienia, toradek!
  • #7 193301
    Race_D
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Chip w cc - buahahaha, dobre. Moze jeszcze do 700 ktos cos podobnego wymysli?
    A tak powaznie to chyba rzeczywiscie sie nie oplaca - albo tuning mechaniczny jak pisau Bzzz albo jeszcze lepiej wiekszy silnik (1.1, 1.6, 2.0... :lol: ) z CC rakiete ciezko zrobic - te 3 KM to chyba niewiele, juz lepiej NOS'a... :)
  • #8 193379
    marian-48
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Ja nie neguję tuningowania tu konkretnie silników przez osoby kompetentne.Miałem na myśli amatorów, którzy zrobią to niefachowo i w efekcie końcowym za przeproszeniem zgnoją silnik. A póżniej taki samochód trafia na giełdę, ładny, piękny i ten co go kupi po paru tygodniach przeciera oczy jaki zrobił dobry interes. Także samo czytanie fachowej literatury nie czyni czytającego super fachmanem.A do tego trzeba mieć odpowiednie oprzyrządowanie.
  • #9 193614
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Zawsze jak czytam o tuningu takich samochodów jak CC, czy maluch, doznaję napadu śmiechu. Wspaniale mieć taki samochód, dasz mocniej po garach i podwozie odjeżdża szybciej niż karoseria. :) Często widuję młodocianych kierowców takich cacek, a raczej bardziej słyszę. Jak ktoś nie wie o czym piszę, podam przykład: sportowy tłumik, siedzenia kubkowe w maluchu, niebieskie diody na masce, do tego wzmacniacz który podczas pracy podowuje błyskanie świateł (spore zużycie prądu), muzyka głośna aż się z tyłu rdza sypie. No i tak wygląda tuning w warunkach polskich. Aha, przy tym wyraźnie słychać (można wyłowić z hałasu muzyki) charknięcia silnika i pisk paska, powstrzymywanego przeciążonym pięciokrotnie alternatorem.
    Pozdrawiam.
  • #10 223825
    lysymax
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Kolega sie pytal o chip do ciniasa ,a ty niczym wileki znawca tuningu i motoryzacaji opowiadasz jakies pierdoly i belkoczesz bez sensu . Nie sztka jest kupic samochod i jezdzic seryjnym tak potrafi kazdy.aha jak dalej dostajesz atakow smiechu czytajac o tuningu cc lub kaszlaka to poczytaj o maluchu z koszlina (Z1 krzys) a potem sie wypowiadaj Pozdawaim wszytkich .Nowy.
    Nemo napisał:
    Zawsze jak czytam o tuningu takich samochodów jak CC, czy maluch, doznaję napadu śmiechu. Wspaniale mieć taki samochód, dasz mocniej po garach i podwozie odjeżdża szybciej niż karoseria. :) Często widuję młodocianych kierowców takich cacek, a raczej bardziej słyszę. Jak ktoś nie wie o czym piszę, podam przykład: sportowy tłumik, siedzenia kubkowe w maluchu, niebieskie diody na masce, do tego wzmacniacz który podczas pracy podowuje błyskanie świateł (spore zużycie prądu), muzyka głośna aż się z tyłu rdza sypie. No i tak wygląda tuning w warunkach polskich. Aha, przy tym wyraźnie słychać (można wyłowić z hałasu muzyki) charknięcia silnika i pisk paska, powstrzymywanego przeciążonym pięciokrotnie alternatorem.
    Pozdrawiam.
  • #11 223959
    bary
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    no to ja moze pomoge , ten chip to M27c2001
    pozdr.
  • #12 224749
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    :arrow: lysy: Czy to aby nie refleks szachisty? Zobacz datę postu.
    A co do scalaka, M27C2001 to pamięć EPROM 256kB. Być może to jakiś program.
    Pozdrawiam.
  • #13 455649
    dzoper23
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Jestem co prawda zielony w tych sprawach, ale czy nie lepiej i prosciej wgrac program z seicento city-matic??
    Silnik to samo, a zawsze te kilka koni wiecej.
    Pozdrawiam
  • #14 532685
    the_driver
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    jesli ktos jest zainteresowany to moge udostepnic chip do cc/sc 900 oraz do sc/cc 1100 do testow. Programik daje 3 PS w zakresie okolo 4500-4700 i podnosi limiter o 300 obrotow. Jest to program firmy V-tech tuning. NIE JEST TO ROZWIAZANIE KOMERCYJNE. Jest to tylko rodzaj reklamowki firmy. Pelna wersja chipa daje okolo 6 PS i kosztuje 1000zl. Zeby zchipwac CC/SC nalezy:
    - napisac do mnie zebym mogl wyslac programik,
    - kupic kosc 27c512
    - zaprogramowac
    - wlozyc do autka
    - JEZDZIC

Jakby ktos byl faktycznie zainteresowany to chetnie sluze pomoca.

Jakub Kogut

Kogut MotorSport
  • #15 535953
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    A czy ktoś może porównywał ten zmodyfikowany "chip" ze standardowym? Zaraz się okaże że pamięć jest taka sama i niczym się nie różni a przyrost mocy można komuś wmówić.
  • #16 537499
    the_driver
    Poziom 12  
    Ciezko bedzie z porownania dwoch programow wyciagnac jakiekolwiek wnioski. Po pierwsze sadze ze niewiele osob odnajdzie cowoklwiek w programie do cc, a jesli juz odnajdzie COS co bedzie wygladac jak mapa, to tez ciezko bedzie z roznic cos wywnioskowac. Ale jesli komus na tym zalezy to prosze bardzo. A co do wypowiedzi kolegi sceptyka, to sadze, ze bardzo latwo wygenerowac (z czystej zlosliwosci) chipa, ktory bedzie po teoretycznych obliczneniach dawal TYLE POWERU, a jego dzialanie nijak bedzie sie mialo do obliczen. CO do naciagactwa, to chyba ciezko nawac takie osoby jak ja naciagaczami. Programy udostepnione sa za darmo, nie czerpie z tego zadnych korzysci finansowych. kazdy moze je przetestowac i miec zdanie na ich temat. Jesli Pan zwrocie sie do mnie o udostepnienie programow, bardzo chetnie je Panu przesle.

Pozdrawiam
    Jakub Kogut

Kogut MotorSport

ps. pamiec jest taka sama. od standardu rozni sie zawartoscia :-) :-)
  • #17 538243
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Nie oto chodziło. Ten tzw chip to w starszych wersjach zwykła pamięć 256 albo 512. Chodziło mi o to czy ktoś porównywał oryginalną pamięć z samoczhodu z tą modyfikowaną. Zaraz się okaże że to co jest w pamięci jest takie samo i ...
  • #18 539098
    toradek
    Poziom 17  
    szymtro napisał:
    Nie oto chodziło. Ten tzw chip to w starszych wersjach zwykła pamięć 256 albo 512. Chodziło mi o to czy ktoś porównywał oryginalną pamięć z samoczhodu z tą modyfikowaną. Zaraz się okaże że to co jest w pamięci jest takie samo i ...

Jejku, to popros o przeslanie tych zmodyfikowanych modow (ja tak zrobilem i dostalem bez problemu), wez seicento, zgraj eproma i porownaj. I bedzie po problemie. Wez sobie WinOlsa, zrob compare i tyle. Ale jezeli nigdy nie miales kontaktu z mapami, to wykresy, ktore zobaczysz nic ci one nie powiedza.
  • #19 541649
    Bartosz_F
    Poziom 2  
    Pytanie brzmi czy odczujesz roznice mocy 3 KM :-)

Uwazam ze cos takiego to nawety nie polsrodek a wydane pieniadze wolalbym odlozyc na lepszy samochod niz podnosic moc o 3 KM.
    To tuning czysto psychologiczny bo efektow nie przyniesie to zadnych - no moze do 100 samochod bedzie szybszy o 0.1 sek :) ale i to nie jest powiedziane bez hamowni "przed" i "po" chipie

Gwoli wyjasnienia - Race_D - do cinquecento 700 chipa nie wsadzisz, no chyba ze mlotkiem do gaznika :)
  • #20 542350
    toradek
    Poziom 17  
    Bartosz_F napisał:
    Pytanie brzmi czy odczujesz roznice mocy 3 KM :-)

Uwazam ze cos takiego to nawety nie polsrodek a wydane pieniadze wolalbym odlozyc na lepszy samochod niz podnosic moc o 3 KM.
    To tuning czysto psychologiczny bo efektow nie przyniesie to zadnych - no moze do 100 samochod bedzie szybszy o 0.1 sek :) ale i to nie jest powiedziane bez hamowni "przed" i "po" chipie

No stary, rzeczywiscie, 10 zl na eproma to kuuuuuuupa kasy.
  • #21 542622
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    toradek napisał:
    To kup dziesieć, może wzrośnie moc o 30KM ;) ja nie widze sensu grzebania w samochodzi żeby uzyskać 3KM, to już chyba lepiej zamontować magiczny magnetyzer.
  • #22 543446
    toradek
    Poziom 17  
    Tak w sumie to nie ma o czym gadac, temat zostal wyczerpany. A tak prawde mowiac, to the_driver opisal mi cala historie powstania tego demo chipa. Wersja finalna daje +10 km. Powiem tylko, ze chociazby miec WinOlsa (i w tym miejscu prawie nikt nie wie co to jest) i nie wiem jak dodawac paliwa i zmieniac zaplon, nic juz wiecej sie z tego nie wydoi.
    Z rozmowy na prawde wynika, ze w tuingu samochodow to chyba jestesmy 10 lat za murzynami, bo co po niektorzy maja problem ze zrozumieniem istoty dzialania ECU.
    A magnetyzer ......... wolne zarty.

Ogolnie elektroda chyba nie jest najlepszym miejscem na rozmowy tuningu elektronicznego samochodow. Popatrzcie sobie chociazby na forum.streetracing.pl w dziale TDI. Looknijcie co np. w Dieslu daje chip. A teksty w stylu elektryka sa ..... nie na miejscu. Szkoda, tak lubilem ludzi z elektrody.

Ogolnie to przesiadzmy sie wszyscy na maluchy to bedzie suuuuuper i magnetyzer bedzie sobie mozna zalozyc, wow.

Dla mnie koniec tematu. Zaluje tylko, ze nasmiewacie sie czegos, co dostajecie za darmo.
  • #23 548447
    the_driver
    Poziom 12  
    toradek napisał:
    Tak w sumie to nie ma o czym gadac, temat zostal wyczerpany. A tak prawde mowiac, to the_driver opisal mi cala historie powstania tego demo chipa. Wersja finalna daje +10 km.

Do tych 10 PS to podchodzilbym sceptycznie... Ale pewien jestem 6-7 PS (co i tak daje ponad 10% przyrostu mocy maksymalnej. )

elektryk napisał:
    toradek napisał:
    To kup dziesieć, może wzrośnie moc o 30KM ;) ja nie widze sensu grzebania w samochodzi żeby uzyskać 3KM, to już chyba lepiej zamontować magiczny magnetyzer.

Ja ogolnie nie widze sensu grzebiania i usprawniania auta, skoro mozna kupic mocniejsze. Prawda?
    Ale nie po to sie grzebie w aucie zeby bylo mocniejsze o 3 PS, ale po to zeby zyskac WIEDZE, a WIEDZA w tuningu jest najwazniejsza.
    Niestety jesli chodzi o wiedze naszych polskich elitarnych tunerow i tych mniej elitarnych, to nie ma sie czym chwalic... Moze 3-4 osoby w Polsce moga siebie nazwac tuneram

CKsrv napisał:
    Ale czy wiesz ze nie manic za darmo - tzm ze musisz te dodatkowe 3 konie tez nakarmic?
    Wzrosnie spozycie zupy i wzrosnie moc cala fiZolofia.
    Mozna tego dokonac programowo i zwiekszyc dawke paliwa (nie sklad mieszanki) i mocy przybywaj.
    :)

a od kiedy moc jest wykladnikiem zuzycia paliwa?
    Moc obliczamy wzorem P=p*V
    gdzie P - moc
    V - objetsc
    p - cisneinie

No i gdzie tu paliwo?

Poza tym Co trak wszyscy sie uprali na ta moc, przeciez moc latwo przelozymy na Vmax ( wg wzrou P= Vmax*f gdzie P - moc, Vmax - Vmax :lol: , a f- obciazenie przy Vmax), przeciez nie przyspieszcie moca tylko momentem obrotowym. A zeby uzyskac lepsze przyspieszenie wcale nie trzeba podnosic momentu o duza wartosc, wystraczy zoptymalizowac jego przebieg w funkcji obrotow. PRzeciez silnik nie pracuje w warunkach statycznych obrotow.

A nawet jesli zuzycie paliwa jest proporcjonalne do uzyskanej mocy (co LAMIE WSZYSTKIE PRAWA FIZYKI) to opiszmy sytuacje CALKOWICE BLEDNYM WZOREM K=P*a (K zapotrzebowanie paliwa, P - moc , a - wsp, proporcjonalnosci) Czyli w CC/SC przy spalaniu rzedu 6l na 100km po podniesieniu mocy o 10 % zuzycie wzrosnieo 0,6 l. Jak sie to ma do rzeczywistosci? NIJAK.

Pozdrawiam

Jakub Kogut

Kogut MotorSport
  • #24 585378
    damdam

Poziom 34  
    Ocena: 943
    Witam!
    <br>
    Wrzucilem otrzymany od kol. THE_DRIVER wsad "demo" do CC 1100 sporting i... autko jest nie do poznania. Przyspiesza znacznie chetniej i szybciej, jest zdecydowanie bardziej elastyczny, VMAX jeszcze nie zmierzony, ale na poszczegolnych biegach jest wyzszy niz poprzednio. Moc ewidentnie wzrosla, ja to poznalem po tym, ze oponki piszcza jeszcze na dwojce :)
    <br>
    Jednym slowem strach sie bac co jest wersji "pelnej"

pozdrawiam! DAMDAM[/quote]
    Konto firmowe:
    ACME Damian Michalski
    Boczna 3a, Żory, 44-240 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż)
  • #25 596008
    wrona80
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    No ciekaw jestem... Jesli jest taka mozliwosc to poprosilbym o wsad do SC 1100 Sporting na nokiofil(_at_)wp.pl Zobaczymy co to potrafi :wink: Z gory dziekuje !
  • #26 664369
    jagom
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    WItam
    Mam wsad do eeproma do sc1100 ale nigdy nie testowany. Wiec proponuje wgrac go w nowa kosc a stary eprom zostawic jak by cos niebylo tak. Jest to plik z binarny czyli *.bin wiec niemoge go jakis zamiscic wiec prosze zminic *.TXT na *.BIN. Jezeli nie zadziala prosze o maila na PV a przesle go.

Pozdrowienia
    Adam
    PS Napiszcie czy dziala jak ktos go zainstaluje.
    Załączniki:
    • SC1100_V1.TXT (64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 912251
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 921529
    fatom
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam
    *the_driver* jak mozesz to przeslij na maila wsad do eeproma do sc1100. A tak pozatym czytam i kazda inna wzpowiedz na temet tuningu chipem. Ja zastosowalem chip tez po tuningu z Allegro i widac roznice autko jest zrywniejsze lepiej wchodzi na obroty i wcale nie pali wiecej. Z mojej obserwacji mniej, ale pewnie zaraz sie odezwia fachowcy ze to nie tak,ze musi palic wiecej. Wedlug mnie oplaca sie tuningowac chipem maly koszt a roznice widac i czuc w jezdzie.
    pozdr.
  • #29 944067
    the_driver
    Poziom 12  
    Jasne ze autko po dobrym tuningu bedzie mniej palic (przy zachowniu stylu jazdy, czyli przy podobnym stopniu obciazenia silnika). Tuning elektroniczny polega na zwiekszeniu sparwnosci silnika poprzez zmiane parametrow sterujacych.

pozdrawiam

Kuba Kogut

Kogut MotorSport
  • #30 1029239
    n_qdlaty
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    cześć :) jestem posiadaczem sc 1100 z 2003r i mam zamiar zmienic oprogramowanie ECM tyle ze nie zmam sie na tym i prosze o pomoc w dobraniu czegoś :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy chip tuningu silnika Fiata Cinquecento 900 oraz 1100, ze szczególnym uwzględnieniem układu sterującego IAW 16F oraz pamięci EPROM typu M27C2001 i 27C512. Użytkownicy omawiają możliwość zwiększenia mocy o około 3-6 KM poprzez modyfikację oprogramowania sterownika silnika (wsadów do EPROM), które zmieniają parametry takie jak dawka paliwa i ogranicznik obrotów. Wskazano, że oryginalne mapy można zgrać i porównać z modyfikowanymi za pomocą narzędzi typu WinOLS. Wymiana EPROM jest prosta dzięki podstawce DIL 28. Wątpliwości budzi skuteczność i opłacalność takiego tuningu, zwłaszcza przy niewielkim wzroście mocy, a także ryzyko uszkodzenia silnika przy nieprofesjonalnym podejściu. Alternatywnie proponowano tuning mechaniczny (sportowy tłumik, zmiana wałka rozrządu, planowanie głowicy) lub swap silnika na mocniejszy. Wspomniano o firmie V-tech tuning oferującej programy do chipów, w tym wersję demo i pełną (do 6 KM wzrostu mocy). Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z instalacji i testów wsadów, podkreślając konieczność posiadania odpowiedniego sprzętu i wiedzy. Zwrócono uwagę na fałszywe oferty chipów (np. rezystory sprzedawane jako chipy) oraz na różnice między wersjami silników (SPI vs MPI) i rocznikami. Podsumowując, chip tuning Cinquecento 900/1100 wymaga modyfikacji EPROM (najczęściej 27C512), odpowiedniego wsadu, i jest rozwiązaniem dającym niewielki wzrost mocy, często rekomendowany bardziej dla zdobycia wiedzy niż realnej poprawy osiągów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA