toradek napisał: Tak w sumie to nie ma o czym gadac, temat zostal wyczerpany. A tak prawde mowiac, to the_driver opisal mi cala historie powstania tego demo chipa. Wersja finalna daje +10 km.
Do tych 10 PS to podchodzilbym sceptycznie... Ale pewien jestem 6-7 PS (co i tak daje ponad 10% przyrostu mocy maksymalnej. )
elektryk napisał: toradek napisał: No stary, rzeczywiscie, 10 zl na eproma to kuuuuuuupa kasy.
To kup dziesieć, może wzrośnie moc o 30KM

ja nie widze sensu grzebania w samochodzi żeby uzyskać 3KM, to już chyba lepiej zamontować magiczny magnetyzer.
Ja ogolnie nie widze sensu grzebiania i usprawniania auta, skoro mozna kupic mocniejsze. Prawda?
Ale nie po to sie grzebie w aucie zeby bylo mocniejsze o 3 PS, ale po to zeby zyskac WIEDZE, a WIEDZA w tuningu jest najwazniejsza.
Niestety jesli chodzi o wiedze naszych polskich elitarnych tunerow i tych mniej elitarnych, to nie ma sie czym chwalic... Moze 3-4 osoby w Polsce moga siebie nazwac tuneram
CKsrv napisał: Ale czy wiesz ze nie manic za darmo - tzm ze musisz te dodatkowe 3 konie tez nakarmic?
Wzrosnie spozycie zupy i wzrosnie moc cala fiZolofia.
Mozna tego dokonac programowo i zwiekszyc dawke paliwa (nie sklad mieszanki) i mocy przybywaj.

a od kiedy moc jest wykladnikiem zuzycia paliwa?
Moc obliczamy wzorem P=p*V
gdzie P - moc
V - objetsc
p - cisneinie
No i gdzie tu paliwo?
Poza tym Co trak wszyscy sie uprali na ta moc, przeciez moc latwo przelozymy na Vmax ( wg wzrou P= Vmax*f gdzie P - moc, Vmax - Vmax

, a f- obciazenie przy Vmax), przeciez nie przyspieszcie moca tylko momentem obrotowym. A zeby uzyskac lepsze przyspieszenie wcale nie trzeba podnosic momentu o duza wartosc, wystraczy zoptymalizowac jego przebieg w funkcji obrotow. PRzeciez silnik nie pracuje w warunkach statycznych obrotow.
A nawet jesli zuzycie paliwa jest proporcjonalne do uzyskanej mocy (co LAMIE WSZYSTKIE PRAWA FIZYKI) to opiszmy sytuacje CALKOWICE BLEDNYM WZOREM K=P*a (K zapotrzebowanie paliwa, P - moc , a - wsp, proporcjonalnosci) Czyli w CC/SC przy spalaniu rzedu 6l na 100km po podniesieniu mocy o 10 % zuzycie wzrosnieo 0,6 l. Jak sie to ma do rzeczywistosci? NIJAK.
Pozdrawiam
Jakub Kogut
Kogut MotorSport