logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ethernet over powerline adapter, czy to bedzie dzialac?

wariatwariat 23 Cze 2014 15:58 9174 16
  • #1 13734027
    wariatwariat
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,
    Ostatnio zostałem abonentem UPC, posiadam internet do 180 mb/s(po kablu na laptopie leci mniej więcej 140 mb/s), ale niestety mój modemo-router cisco stoi w salonie i nie mogę bezpośrednio podłączyć go do komputera, nie da się go przenieść w inne miejsce.

Kupiłem kartę sieciową ale działa to kiepsko, nawet bardzo kiepsko i zastanawiam się nad adapterem po linii elektrycznej (nie wiem czy to dobra nazwa).
    Tutaj moje pytanie, czy to w ogóle działa? Jaka będzie strata? i czy ktoś mógłby doradzić mi jakiś dobry adapter?

Dodam ze odleglosc od routera do mojego pokoju to ok 6-7metrow, ale mieszkam w bloku i w okolicy jest mnóstwo sieci i kiepsko dziala wifi.
  • #2 13734064
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    wariatwariat napisał:
    Witam,
    Ostatnio zostałem abonentem UPC, posiadam internet do 180 mb/s(po kablu na laptopie leci mniej więcej 140 mb/s), ale niestety mój modemo-router cisco stoi w salonie i nie mogę bezpośrednio podłączyć go do komputera, nie da się go przenieść w inne miejsce.

Kupiłem kartę sieciową ale działa to kiepsko, nawet bardzo kiepsko i zastanawiam się nad adapterem po linii elektrycznej (nie wiem czy to dobra nazwa).
    Tutaj moje pytanie, czy to w ogóle działa? Jaka będzie strata? i czy ktoś mógłby doradzić mi jakiś dobry adapter?

Dodam ze odleglosc od routera do mojego pokoju to ok 6-7metrow, ale mieszkam w bloku i w okolicy jest mnóstwo sieci i kiepsko dziala wifi.

Działac powinno jesli wepniesz do tej samej fazy.
    Ale nie licz na to ze po linii zasilajacej pojdzie Ci 140mbit. Predzej w okolicach 50-60. Przynajmniej takie testy praktyczne kiedys widzialem.

marcin
  • #3 13734099
    wariatwariat
    Poziom 9  
    50 - 60 jest ok, tylko jakby mi ktos powiedzial jak podpiac do jednej fazy, i polecil jakis model, czy takie zwykle tp-linki za 180 zl sa ok, czy zeby tio dzialalo to trzeba rzucic 5 -6 stówek?
  • #4 13734131
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 13734772
    smario11
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    Pociagnij skretke. Testowalem adaptery i moim zdaniem szkoda kasy. Maks co widzialem to 58Mbit i to na odleglosci 5m.
    Jak dobrze schowasz pod listwami to nic nie bedzie widac.
  • #6 13743757
    wariatwariat
    Poziom 9  
    Dobra, nie wytrzymałem poszedłem do Euro rtvagd i zakupiłem tp linki av200 nano i teraz mam problem jeden podlączyłem do routera/modemu, a drugi do kompa. Po podłączeniu podziałało chwilkę, nawet zdąrzyłem zmierzyć prędkość na speedtescie i po jakiś 2 minutach "Connection Limited" i ni ch**a nie działa, resetowałem, odłączałem, zamieniałem miejscami, zpairowałem i nic nie pomaga raz czy dwa znowu połączyło się na minute i znowu "limited". Ściągnąłem jakieś "drivery", po zainstalowaniu nazywa się to powerline utility, ze strony tp-link bo te które dali mi na płytce nie obsługują windows 8. i tam po otawrciu programu wyskakuje info "The local device hasn't been connected, please connect device".

Czy ktoś wie co może być nie tak? CZy właściwie konieczne są jakieś drivery? Bo z tego co widziałem to wszyscy raczej podłączają i hula bez problemu. Czy to możliwe że są podłączone do złej fazy, cokolwiek to znaczy?

Halp plz

------

Teraz w międzyczasie, zmieniłem kanał wifi z 6 na 13 i uwaga, polaczenie tp link w magiczny sposob zmienily sie z limited na connected, ale nie ma to zadnego wplywu, bp internet dalej nie dziala :(
  • #7 13743982
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Jeżeli mowa już o PLC i prędkości powyżej 100Mb to polecam http://www.tp-link.com.pl/products/details/?categoryid=2244&model=TL-WPA4220KIT
    Nie prawdą jest to że transmitery muszą pracować na jednej fazie, to już jest obalony mit. http://tplink-forum.pl/opinie-uzytkownikow-op...rtow/transmitery-powerline-tp-link-tl-pa4010/
    Osobiście testowałem te dwa transmitery na różnych fazach w obrębie bloku.
  • #8 13744038
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 13744067
    CHACA
    Poziom 43  
    To może z drugiej strony: czy pracująca wiertarka nie wprowadza zakłóceń w sieci?
    Generalnie każde urządzenie podłączone do sieci elektrycznej wprowadza jakiś procent zakłóceń. I nie czepiajmy się już transmiterów :)
  • #10 13744100
    wariatwariat
    Poziom 9  
    Problem rozwikłałem przełączyłem adapter do 2giego gniazdka i hula.
    prędkość ok 50 mb/s - dupy nie urywa ale mi wystarcza
    Tp - link av200 nano - cena 179 zł
    działa sprawnie tka jak miał temat zamykam dziękuje wszystkim za pomoc
  • #11 13744105
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 13744120
    CHACA
    Poziom 43  
    Ja również. Podałem przykład sprawdzonego zestawu PLC w domostwie i nie stwierdziłem żadnych anomalii.
    Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
  • #13 13744502
    wariatwariat
    Poziom 9  
    Jednak to nie koniec mojej przygody!

Internet znowu przestał działać. Kiedy wchodzę w sieci pojawia się tam opis Limited.
    Co więcej kiedy przełączam adapter do kuchni wszystko działa świetnie, więc problemem wydaje się być odległość lub kable... Tylko jak to jest że przez X godzin działa bez problemu i nagle bez powodu się wyłączył?
    Czy mogę mienić coś w konfiguracji routera?
    Czy ktoś zna odpowiedź na to pytanie?
  • #14 13745317
    CHACA
    Poziom 43  
    Może jest to wynikiem wadliwej instalacji elektrycznej?
  • #15 16513784
    scob2
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Dla osób, które będą czytały ten wątek w przyszłości- istnieje coś takiego jak łącznik fazowy dedykowany do powerline, który montuje się w skrzynce. Łącznik kosztuje ok. 180zł i trwale rozwiązuje problemy z transferem w obrębie kilku faz.
  • #16 16513794
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    scob2 napisał:
    istnieje coś takiego jak łącznik fazowy dedykowany do powerline

Jakieś konkrety (modele, producenci)???
  • #17 16513813
    scob2
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    jimasek napisał:
    Jakieś konkrety (modele, producenci)???

Np. łącznik fazowy firmy Allnet ALL168PC daje radę, nie wiem czy mogę wklejać linki do sklepów internetowych, ale jak wpiszesz w google: ,,łącznik fazowy allnet" to wyskakuje na pierwszym miejscu. Dostępne są jeszcze inne, tańsze łączniki np. firmy Kemo, ale tych nie testowałem. Po takim podpięciu transfer na adapterach śmiga jak w obrębie jednej fazy i wtedy różnicę robi już tylko odległość + ew. dodatkowe źródła zakłóceń

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał rozwiązania problemu z dostępem do internetu w swoim mieszkaniu, gdzie modem-router Cisco UPC był zbyt daleko od komputera. Po nieudanych próbach z kartą sieciową, rozważał zakup adaptera Ethernet over Powerline. Użytkownicy forum podzielili się doświadczeniami, wskazując, że adaptery mogą działać, ale prędkości rzadko osiągają 140 Mb/s, a raczej 50-60 Mb/s. Ważne jest, aby adaptery były podłączone do tej samej fazy elektrycznej. Użytkownik zakupił adapter TP-Link AV200 Nano, który początkowo działał, ale później wystąpiły problemy z połączeniem. Po przetestowaniu różnych gniazdek, problem został rozwiązany, a prędkość ustabilizowała się na poziomie 50 Mb/s. W dyskusji poruszono również kwestie zakłóceń w sieci oraz możliwość użycia łączników fazowych, które mogą poprawić transfer między różnymi fazami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA