logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD ses device - dysk nie widoczny w windows, widoczny w android

lukasz726 25 Cze 2014 10:06 3447 10
REKLAMA
  • #1 13739691
    lukasz726
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    Problem mój polega na tym że pewnego dnia dysk zewnętrzny WD zaczął się restartować pod windowsem. Myślałem że dysk nadaje się do wymiany ponieważ już raz go wymieniałem na gwarancji, ale tym razem jest trochę inaczej. Pod PC restartuje się co chwilę (włącza i wyłącza), natomiast po podłączeniu do telewizora z androidem można odczytać wszystkie dane, oglądać filmy itp. Wygląda to tak jakby laptop miał za mały prąd aby go pociągnąć. Na TV działa 100 na 100 i nigdy nie nawala. Podłączałem dysk już do kilkunastu laptopów ponieważ mam do tego dostęp, i za każdym razem to samo. Na win 7 i 8 to samo. Mam na nim dane które chciałbym przenieść na inny nośnik, i nie wiem jak.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13739867
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Najlepiej z dwoma wtyczkami, aby zasilić go z dwu portów USB.
    Ewentualnie z portu USB 3.0
  • REKLAMA
  • #4 13739957
    lukasz726
    Poziom 26  
    To dysk z dedykowanym przewodem USB 3.0. Nie da się podłączyć innego. Nie tak banalna. Format plików NTFS nie zmieniany nigdy. Dysk zapełniony danymi z laptopa. Zawsze działał więc coś się stało że ma większy pobór mocy niż początkowo. Nie da się również wymienić kieszeni ponieważ elektronika dysku jest zbudowana tak że pasuje tylko do tego przewodu i nie da się zamontować nic innego. Nie ma złącza SATA tylko bezpośrednio gniazdo do przewodu.
  • #5 13739992
    mbo
    Wklej obrazek z odczytem SMART z tego dysku.

Ewentualnie sprawdź jego działanie na jakimś stacjonarnym komputerze.

W laptopach podłączasz go do portu USB 3.0 ?
  • REKLAMA
  • #6 13741021
    lukasz726
    Poziom 26  
    Żaden program do odczytu SMART nie widzi go a raczej się wiesza w czasie startu. Nie nie sprawdzałem na USB 3.0 ponieważ nie mam takiego laptopa na stanie. Sprawdzę na stacjonarnym jak będę miał możliwość. Jeśli nie to zrobię mu dodatkowe zasilanie bo chyba w standardzie na USB jest około 500mA. Nie działa na takim prądzie. Zakładam że TV daje większy. Sprawdzę i dam znać.
  • #7 13741194
    Testerrr
    Poziom 25  
    Ocena: 17
    Podaj dokładny model dysku.
  • #8 13741680
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3577
    Sprawdź czy ten dysk zewnętrzny będzie się podobnie zachowywał pod tą dystrybucją (spróbuj odczytać SMART):
    http://www.majorgeeks.com/files/details/parted_magic.html
  • #9 13839096
    lukasz726
    Poziom 26  
    Nie podam modelu dysku ponieważ to zewnętrzny WD SES na dedykowanym kablu USB 3.0 i otwarcie to utrata gwarancji. Nie podłączę go również do PC ponieważ się restartuje. Jest uszkodzony. Nie wymienię również na gwarancji bo mam na nim archiwum ze zdjęciami dzieci z wielu lat, a oddanie na wymianę to utrata danych. Dysk działa pod Smart TV więc chyba zostanie tak jak jest. Nie da się już na nim nic zmienić, ale dane ocaleją. Chciałem je skopiować tylko na inny dysk.
  • #10 13839172
    mbo
    Jeśli to problem z wydolnością prądową portu USB to może go rozwiązać podłączenie za pośrednictwem HUB'a USB z własnym zasilaczem.
  • #11 13839710
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3577
    Przeczytaj:
    http://wdc-pl.custhelp.com/app/answers/detail...-wd-ses-i-instrukcja-odzyskiwania-instalatora

Proszę zastosować pod Windowsem program USB Oblivion:
    http://code.google.com/p/usboblivion/
    Następnie pozostaje uruchomić program USBLogView i podłączyć ten dysk przenośny. Przekonamy się czy rzeczywiście jest tak, jak to opisujesz?
    http://www.nirsoft.net/utils/usb_log_view.html
    Załączniki:
    • USB_Oblivion_v1_10_2_0pl_x86.zip (857.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • USBLogView_v1_12pl.zip (205.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • USB_Oblivion_v1_10_2_0pl_x64.zip (1.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zewnętrznym dyskiem WD, który restartuje się podczas podłączenia do komputerów z systemem Windows, ale działa poprawnie na telewizorze z Androidem. Istnieje podejrzenie, że problem może być związany z niewystarczającym zasilaniem portu USB w laptopach. Użytkownik próbował różnych laptopów, ale problem się powtarza. Sugerowane rozwiązania obejmują użycie kabla USB z dwoma wtyczkami do zasilania z dwóch portów, podłączenie przez HUB USB z własnym zasilaniem oraz sprawdzenie dysku na stacjonarnym komputerze. Użytkownik obawia się utraty danych, dlatego nie chce oddać dysku na gwarancję ani otwierać obudowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA