logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego dysk WD pojawia się i znika w systemie? Na innym PC działa.

wiehl 02 Paź 2014 01:11 1941 13
REKLAMA
  • #1 14008055
    wiehl
    Poziom 10  
    Witam. Posiadam bardzo poważny problem, z którym nie potrafię sobie poradzić. Chodzi o jeden z dysków (a zarazem jedną partycję F:, dysk WD 1,5TB). Problem polega na tym, że po chwili od uruchomienia systemu (Win 8) dysk po prostu znika z Mojego Komputera (nie jest także widoczny ani w menadżerze urządzeń, ani w sekcji zarządzanie komputerem > zarządzanie dyskami, za to widnieje w BIOSIE). Bywało tak, że sporadycznie był widoczny przez dłuższy czas, dlatego próbowałem przekopiować z niego dane na inny dysk co skutkowało tym, że po chwili od rozpoczęcia kopiowania proces ten się zatrzymywał, bądź nagle dysk po prostu zniknął. Po ponownym uruchomieniu systemu dysk jak na złość przeważnie się pojawia, ale tak czy tak po krótkim czasie znika. Nadmienię, że dysk podłączyłem do komputera znajomego i wyżej wymienione objawy nie występowały. Czy macie jakieś pomysły co może być grane?

Proszę o pomoc :(
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14008062
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Wstaw SMART dysku jeśli to możliwe. Sprawdź poprawność podłączenia wtyczki zasilającej i kabla sygnałowego. Sprawdź, czy któreś z nich nie jest uszkodzone.
  • REKLAMA
  • #3 14008067
    wiehl
    Poziom 10  

Patrząc na to chyba nie wygląda to najlepiej. Jeśli chodzi o kable sygnałowe, próbowałem już wielu kabli i wciąż jest to samo, również podłączałem inne kable zasilające, którymi mam podpięte jeszcze inne dwa dyski oraz napęd i również jest to samo. Tylko z tym dyskiem jest problem...
    Bardzo dziwi jednak fakt, że na innym komputerze dysk był widoczny przez cały czas oraz kopiował dane.
  • REKLAMA
  • #4 14008184
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Nie jest tak źle - tylko kilka niestabilnych sektorów.

Skopiuj dane i dysk na zerowanie i remap.
  • #5 14008678
    mati211p
    Co do tego dysku to tak jak pisze kolega mbo. Poza tym dysk z partycjami D oraz E też ma problem.
  • #6 14009240
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3564
    Szkoda, że już nie na gwarancji (3/5/2014) -> dysk będzie miał problemy z narastającymi bad sektorami -> zrób skan w programie MHDD i przedstaw wynik przed ewentualnym zerowaniem.
  • #7 14009881
    wiehl
    Poziom 10  
    W takim razie wezmę dysk do kolegi, spróbuję podpiąć do jego komputera i zgrać dane, bo u mnie niestety jest to niemożliwe - tak jak pisałem, dysk znika... A na czym polegają te procesy, jak się za to zabrać, ewentualnie jakie programy polecacie? Jestem całkowicie zielony w te klocki, stąd te być może dla niektórych głupie pytania.

Jeśli chodzi o drugi dysk (500gb, dwie partycje D: i E: ) to z nim nie mam kompletnie żadnych problemów, śmiga od momentu zakupu komputera bez zarzutu. Wygląda to tak:

• #8 14009898
    mati211p
    To dziwne, bo jest uszkodzony, a SMART wykazuje aż 2451 niestabilnych sektorów, być może znajdują się na wolnej przestrzeni, ale nie oznacza to, że dysk jest ok. Polecam zabezpieczyć i te dane.
  • REKLAMA
  • #9 14009934
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3564
    Polecam lekturę:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html

W przypadku zakupu nowego HDD radzę zainstalować program S.M.A.R.T. Vision:
    http://www.cdrinfo.pl/download/340093100
  • #10 14020718
    wiehl
    Poziom 10  
    Witam. Panowie, pojawiła się nowa zagadka. Otóż tak jak mówiłem, zabrałem się za proces kopiowania danych z tego dysku. W związku z tym zaopatrzyłem się w przejściówkę SATA > USB (z osobnym zasilaniem), ponieważ tylko w ten sposób mógłbym podłączyć dysk do laptopa, na który miałem zamiar skopiować dane.

Tknęło mnie jednak, by podłączyć ten dysk do mnie i spróbować skopiować dane na inny dysk. Co ciekawe dysk podłączony w ten sposób nie znika, kopiuje i w zasadzie zachowuje się tak jakby kompletnie nic mu nie było.

Teraz pytanie, co jest tak naprawdę grane? Czyżby zasilacz zaczynał sie sypać?
  • #11 14020745
    mati211p
    wiehl napisał:
    Czyżby zasilacz zaczynał sie sypać?

Tego nie wiemy, nie znając twojej konfiguracji PC i nie mając wyników pomiaru napięć zasilacza pod obciążeniem.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
    Poza tym niestabilne zasilanie może być przyczyną powstawania niestabilnych sektorów. Co do kopiowania, to ono będzie przebiegało bezproblemowo do momentu, aż dysk nie trafi na uszkodzony sektor.
  • #12 14020824
    wiehl
    Poziom 10  
    Zasilacz to Akyga LPK19-35P. Zdążyłem się już zorientować, że marka ta znajduje się na czarnej liście. Niestety obecnie nie jestem w posiadaniu miernika. :( Jednak logika podpowiada, że wielce prawdopodobny jest tutaj zasilacz skoro obecnie dysk znajduję się pod osobnym zasilaniem i nie ma z nim problemów.
  • #13 14020831
    mati211p
    Jest to całkiem prawdopodobne, ale bez pomiarów to tylko niczym nie potwierdzone przypuszczenia.
  • #14 14021118
    wiehl
    Poziom 10  
    Zdobyłem miernik i wykonałem pomiar za pomocą wtyczek MOLEX (tak jak była mowa w poradniku). Na jednej z nich na linii +5V napięcia wachają się od 5.03-5.08 natomiast +12V od 12.19 do 12.31, zaś dla porównania na drugiej +5V od 4.88 do 4.96, a +12V od 12.13 do 12.27.

Z tego co widzę po tabelce, wartości te mieszczą sie w normie, więc jeśli o to chodzi, chyba jest ok.

EDIT. Wykonałem test obciążeniowy, 30 minutowy programem OCCT przy 100% obciążenia i napięcia dosyć drastycznie spadły tzn. na linii +12V nawet do 11.5 a +5V do 4.7. Czy takie skoki napięcia są normalne czy jest to spowodowane zmęczonym zasilaczem? Według tabeli wartości te są w okolicach minimum...

Kolejnym ciekawym zjawiskiem jest to, że odpiąłem jeden z dysków (500GB) i zamiast niego wpiąłem ten z którym do niedawna jeszcze był problem (obecnie podpięte dwa dyski zamiast trzech) i oczywiśćie wszystko działa bez problemu.
    Wygląda na to, że chodzi chyba o zasilanie...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem WD 1,5TB, który po uruchomieniu systemu Windows 8 znika z systemu, nie jest widoczny w menedżerze urządzeń ani w zarządzaniu dyskami, mimo że jest wykrywany w BIOSie. Po podłączeniu do innego komputera dysk działa bez problemów. Użytkownicy sugerują sprawdzenie SMART dysku, poprawności podłączenia kabli oraz zasilania. Wskazano na możliwość uszkodzenia dysku, z niestabilnymi sektorami, oraz na potencjalne problemy z zasilaczem, który może nie dostarczać stabilnego napięcia. Po podłączeniu dysku przez przejściówkę SATA > USB z osobnym zasilaniem, problem zniknął, co sugeruje, że zasilacz może być przyczyną problemów. Użytkownik przeprowadził pomiary napięcia, które wykazały spadki pod obciążeniem, co może wskazywać na zmęczenie zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA