logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orno - OR-DOM-IS-917/B - Jak podłaczyć dodatkowe unifony na jednym zasilaczu

bajbus82 25 Cze 2014 10:50 4941 7
  • #1 13739775
    bajbus82
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Witam, mam do podłączenia domofon firmy Orno - OR-DOM-IS-917/B dodatkowo do niego chcę podłączyć jeszcze dwa unifony, żeby w budynku mieszkalnym byłby trzy unifony. Z instrukcji na stronie producenta wynika, że każdy z unifonów ma swoje zasilanie, dodatkowo elektrozaczep na bramie również musi mieć swoje osobne zasilanie, czy mogę zamiast instalowania do każdego z unifonów i elektrozaczepu zasilacza użyć np 1 zasilacza 14 V i 2A do wszystkiego ?? i połączyć to wszystko przewodem i ilości 6 żył. I drugie moje pytanie czy zasilanie do elektrozaczepu mogę wsiąść z zacisku 1 zmostkować do zacisku 7 przez przycisk otwierania a masę już z panelu zewnętrznego.

• #2 13742298
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1277
    To co już pisałem wczesniej w odpowiedzi na poprzedni post który wylądował w koszu. Zal d... ściska kombinować z jakimś chińczykiem na okablowaniu które idealnie podchodzi pod zwykły polski i o niebo lepszy domofon analogowy.
    Nie mam wielkiego doświadczenia w orno ale nie widzę powodu by nie miało to zadziałać na jednym wspólnym zasilaczu Pytanie czy musi być tak duży. zmierz rzeczywisty pobór w chwili otwierania. Jeżeli już to wydzieliłbym zasilanie pod zaczep - wiekszość zaczepów lubi AC.
    Pewnie można zmostkować tyle że sterowanie zaczepu dałbym przez przekaźnik.
    Pozdrawiam
  • #3 13743516
    bajbus82
    Poziom 13  
    Witam, dzięki za info. Domofon akurat kupuje mój znajomy, ja mam tylko go podłączyć, niby producentem jest firma z Mikołowa. Zaczepy z tego co oglądałem to na 12V DC są przeważnie wiec się zastanawiam czy jeśli będzie zasilacz 14 V czy nie uszkodzi zaczepu.

nie bardzo rozumiem - Pewnie można zmostkować tyle że sterowanie zaczepu dałbym przez przekaźnik.

W które miejsce dać przekaźnik i jaki.
  • #4 13746032
    suworow
    ja wiem że taki "ładny i bez słuchawki" może kusić, ale produkty oferowane pod tą nazwą nie powalają jakością/ trwałością i na pewno nie pochodzą z polski. To taka niska pólka marketowa.( można poczytać o tym również tu na forum) O niebo lepiej spisują się zwykłe polskie domofony " analogowe" chociażby takich firm jak miwi-urmet, impuls, mifon, fim-pro, które akurat na tym okablowaniu co masz podłaczysz bez żadnej rzeźby.
    Co do podłączenia tego co zamierzasz to ja bym zrobił to tak:
    1. zasilacz wspólny dla trzech unifonów i kasety. Nie wiem czy przypadkiem nie pociągnie to na jednym oryginalnym 600mA ( wystarczy zmierzyć pod obciążeniem)
    2. oddzielne trafo do zaczepu i zaczep na 12V zmiennego.
    3. Łączymy dokładnie tak jak opisałeś z mostkowaniem w unifonach tyle ze podajemy to na cewkę zwykłego przekaźnika 12V umieszczonego przy trafie i dopiero przez styki robocze tego przekaźnika zasilamy zaczep. Czyli przycisk unifonu steruje przekaźnikiem, a ten dopiero wyzwala zaczep.

Pozdrawiam

3.
  • #5 13760781
    bajbus82
    Poziom 13  
    witam, dzięki kolego za pomoc. Dziś idę zobaczyć te cuda co zakupił mój kumpel. Przesyłam jeszcze obrazek ze specyfikacji technicznej, jak widzę za obrazku to pobór prądu to 150mA a jeśli zasilacz będzie miał więcej niż 600mA to spokojnie to powinno wszystko pójść na jednym zasilaczu z zestawu ?. 4 x 150mA = 600mA Czyli tak jak pisałeś. Teraz tylko zastanawiam się jaką dać wiązkę kabli. Ile przewodów. Bo jak to puszcze na jednym zasilaczu te 3 słuchawki to myślę o kablu 5 par 10 żył a jak na każdą słuchawkę osobny zasilacz to wtedy 7 par. Na elektrozawór/zamek dam osobny zasilacz. Ok tylko powiedz mi jaki to ma być przekaźnik i jakie trafo na AC - bo tu jestem troszkę zielony.

• #6 13760881
    suworow
    bajbus82 napisał:
    Ok tylko powiedz mi jaki to ma być przekaźnik i jakie trafo na AC - bo tu jestem troszkę zielony.
    Z całym szacunkiem ale sądząc po pytaniach to TY w tym temacie jesteś kompletnie zielony.....
    zwykły przekaźnik z cewką na 12V i stykami roboczymi o obciążalności 1-2 A. Najlepiej kup płytkowy np z oferty Pulsara( kilkanaście złotych). Zwykły transformator 12V przewyższający nieco swoją mocą pobór zaczepu. Zazwyczaj takie trafa mają 0,8- 1A.
    http://www.escefon.com.pl/produkty/index.php?kat=9&podkat=29.
    Sprzedawca domofonu powinien mieć takie elementy na stanie ( łącznie z okuciami do furtki, zaczepem itp) i bez problemu je skompletować.
    Pozdrawiam
  • #7 13761105
    bajbus82
    Poziom 13  
    Ok. Dzięki za info, domofon kupiony przez internet. Ale jeśli chodzi o podłączenie tych trzech słuchawek to dobrze myślę, że to pociągnie na tym jednym zasilaczu. Zmierzę jeszcze tylko jaki tam jest pobór prądu dla pewności.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię podłączenia domofonu Orno - OR-DOM-IS-917/B oraz dodatkowych unifonów w budynku mieszkalnym. Użytkownik zapytał, czy możliwe jest użycie jednego zasilacza 14V i 2A do zasilania trzech unifonów oraz elektrozaczepu. Odpowiedzi sugerowały, że można zastosować wspólny zasilacz, pod warunkiem, że jego moc przekracza 600mA, co odpowiada poborowi prądu unifonów. Zalecano jednak oddzielne zasilanie dla elektrozaczepu, najlepiej z transformatorem 12V AC. Wskazano również na konieczność użycia przekaźnika do sterowania elektrozaczepem, co pozwoli na bezpieczne połączenie. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na rozwiązanie z osobnym zasilaniem dla każdego unifonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA