logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FUNAI LH7-M32BB - Samoczynne podgłaśnianie i zmiana ustawień po uruchomieniu

Tomasz W. 25 Cze 2014 19:48 8517 6
REKLAMA
  • #1 13741476
    Tomasz W.
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Telewizor jak w temacie, sam się podgłaśnia, włącza się menu i przestawiają się samoczynnie ustawienia, dzieje się to zaraz po uruchomieniu telewizora, podczas tej sytuacji miga zielona dioda power. Odłączyłem klawiaturę lokalną i ciągle to samo, napięcia zgodne ze schematem i są odfiltrowane, czy może ktoś z kolegów spotkał się z podobną dolegliwością i ją rozpracował i może podzielić się swoją wiedzą, z góry wielkie dzięki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13741936
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 848
    Potwierdzam iż w tej konstrukcji istnieje opisywany problem i leży on poza klawiaturą oraz złączami/przewodami. Niestety nie mam rozwiązania, ale mogę podzielić się błędną diagnozą :) . Błędną w moim przypadku, ale w innym może okazać się przydatna. Oto ona. "Uszkodzony kondensator C3725 MLCC 0402 1nF na module DIGITAL w pobliżu (po drugiej stronie PCB) złącza CN3703 (połączony z punktem testowym TP3717)". Aha jeszcze jedno firmware to też nie jest. W moich kilku (!) przypadkach zakończyło sie na wymienie MAIN.
  • REKLAMA
  • #4 13742568
    Tomasz W.
    Poziom 14  
    I problem rozwiązany, przyczyną takiego zachowania okazał się mikrostyk menu, na sucho było z nim wszystko ok. ale pod napięciem dostawał upływności, nie ukrywam że, link podesłany przez mirex-a trochę mnie naprowadził na trop a konkretnie fakt iż klawiatura odłączona w tej konstrukcji nie eliminuje jej uszkodzenia.
  • REKLAMA
  • #5 13742888
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Tomasz W. napisał:

I problem rozwiązany, przyczyną takiego zachowania okazał się mikrostyk menu, na sucho było z nim wszystko ok. ale pod napięciem dostawał upływności,

Oczywiście możliwe, że w tym przypadku tak było.
    Jednak - ponieważ autor tamtego tematu odpuścił - stwierdzenie
    Tomasz W. napisał:
    a konkretnie fakt iż klawiatura odłączona w tej konstrukcji nie eliminuje jej uszkodzenia.

wymagałoby to dodatkowych wyjaśnień.

1. Jak spolaryzowane jest wejście KEY procesora, skoro według schematu "wisi w powietrzu"? Być może przez jakieś wewnętrzne układy procesora. Dlaczego nie sprawdzicie jak to w naturze wygląda?
    2. Tutaj, po odpięciu klawiatury,
    Tomasz W. napisał:
    Odłączyłem klawiaturę lokalną i ciągle to samo

czyli przechodzenie do menu i wędrówka samoczynna po nim. Brak reakcji zatem - jest klawiatura czy jej nie ma, objawy takie same.
    Logika wskazywałaby, że aby to osiągnąć, potrzebne są jednak jakieś zmiany napięcia na wejściu KEY. Mimo odpiętego dzielnika polaryzującego i klawiszy. Więc co? Cuda? ;)
    Tam z kolei procesor zachowywał się całkowicie odmiennie - "głupiał", jak napisał autor, z nogą KEY pozostawioną "w powietrzu", ale z klawiszami tylko ściszał.
    Ale jednocześnie wtedy opis się zgadza z twoim uszkodzeniem głównym, którego powodem był - podobno lub rzeczywiście switch "menu".
    volt1 napisał:
    Na chwilę obecną, mikrostyki nie są zwarte, linia sterowania dociera do procesora, wszystkie ścieżki sprawdzone, luty poprawione pod względem zimnych lutów. Po odpięciu klawiatury lokalnej telewizor głupieje,włącza się menu i zmienia ustawienia w kolejności losowej, czyli jak mu się żewnie podoba.

No to jak to w końcu jest?

Bo przy takim naprawianiu czytający głupieją. ;)
  • #6 13744476
    Tomasz W.
    Poziom 14  
    Rezystory polaryzujące linię Key-IN1 (R109 - R108) są umieszczone na płytce z klawiaturą, w momencie odłączenia klawiatury, linia ta jest niespolaryzowana i pojawiają się na niej różne napięcia z zakresu 0-3,3V czyli ciągle występuje usterka w postaci np. zgłaśniania się tv czy też wyskakuje menu.

W moim przypadku przy podłączonej klawiaturze napięcia na linii key skakały w zakresie 1,5V - 2,5V, w pewnym momencie tv zaczął poprawnie działać i wtedy na linii key pojawiło się napięcie 3,3V, i za chwilę znowu to samo. Zacząłem mierzyć wszystkie rezystory na klawiaturze, mikrostyki i przewody połączeniowe, aż w końcu natrafiłem na ten mikrostyk menu miał upływność rzędu 5MΩ, po jego wymianie wszystkie dolegliwości ustąpiły, myślę że, w tych modelach tv przy takich objawach,
    przyczyną jest upływność na którymś z mikrostyków klawiatury.
  • #7 16199390
    piusik
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Objawy przyciszania, podgłaśniania i włączania się menu wyeliminowałem wymieniając micro-switche na nowe.
    Jak ręką odjął.
    Co dziwne micro-switche, które były w telewizorze przed wymianą miały rezystancje >20Mohmów (powyżej zakresu pomiarowego).

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor FUNAI LH7-M32BB wykazuje problem samoczynnego podgłaśniania, włączania menu oraz zmiany ustawień po uruchomieniu, co objawia się migającą zieloną diodą power. Użytkownik odłączył klawiaturę lokalną, jednak problem nadal występował. W dyskusji potwierdzono, że przyczyną mogą być uszkodzone mikrostyki menu, które po podłączeniu do zasilania wykazują upływność. Wymiana mikrostyków rozwiązała problem, a także zauważono, że napięcia na linii KEY zmieniały się w zakresie 0-3,3V, co wskazuje na usterkę. Wymiana kondensatora C3725 na module DIGITAL również była sugerowana jako potencjalne rozwiązanie, jednak ostatecznie problem został rozwiązany przez wymianę mikrostyków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA