logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczeństwo w TT. Czy instalacja TT wg. norm będzie bezpieczna ?

26 Cze 2014 06:11 5961 37
Najlepsze odpowiedzi

Czy instalacja w układzie TT wykonana zgodnie z normami PN-HD 60364 będzie bezpieczna, jeśli wyłącznik RCD może ulec awarii, i jak tę ochronę realnie poprawić?

Instalacja TT może być bezpieczna tylko wtedy, gdy działa RCD i cała instalacja jest sprawna; norma zakłada właśnie sprawne aparaty i nie obejmuje wszystkich awarii wyłącznika [#13744237] W układzie TT RCD jest podstawowym urządzeniem ochronnym, bo zabezpieczenia nadprądowe zwykle nie spełnią warunku samoczynnego wyłączenia, więc całe bezpieczeństwo faktycznie „wisi” na RCD [#13751470][#13752196] Praktyczna poprawa to regularne testowanie RCD przyciskiem TEST i wymiana, jeśli choć raz nie zadziała [#13742634] W wątku padła też zalecana praktyka stosowania RCD 30 mA oraz dodatkowego selektywnego RCD 100 mA lub 300 mA w TT [#13753338] Żeby taki układ miał sens, trzeba też wykonać możliwie małorezystancyjny, rozległy uziom, bo od jego jakości zależy skuteczność ochrony [#13754231][#13762260]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 13742609
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13742634
    jacekko0
    Poziom 31  
    Ocena: 245
    Trzeba regularnie raz w miesiącu nacisnąć przycisk "test"na RCD jeżeli choćby raz nie zadziała należy wymienić najlepiej na dobrej firmy, ty napisałeś że to już drugi raz a co z wymianą, świadome zaniedbanie.
  • REKLAMA
  • #3 13742656
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 13742713
    jacekko0
    Poziom 31  
    Ocena: 245
    Każde urządzenie kiedyś się psuje, twoje było uszkodzone 9 miesięcy temu i nadawało się do wymiany.
  • #5 13743614
    remik_l
    Poziom 29  
    Ocena: 324
    Bronek22 napisał:
    To stawia pytanie, jak instalację TT zrobić bezpieczną ?

Ja się zastanawiałem czy da się tak wykonać instalację aby pominąć samoczynne wyłączenie i wpadłem na pomysł aby wykonać ją w II klasie ochronności. Wszystko byłoby fajnie tylko czy istnieją odbiorniki (kuchnia, pralka, lodówka itp.) wykonane w takiej klasie.
  • #6 13743670
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #7 13744237
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1955
    Bronek22 napisał:
    Jak mi się wydaje, w normach problem awaryjności RCD w ogóle nie istnieje.

Tak samo jak nie istnieje problem wyrwanych drzwiczek od złącza, przetartych przewodów, gniazdek bez obudowy itd. Norma zakłada sprawną instalację i sprawne aparaty. I słusznie bo nie da się zabezpieczyć na wszystkie okoliczności.
  • #8 13744711
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Zamiast testować próbówką zrób normalne pomiary sprzętem do tego przeznaczonym. Ostatnio na pomiarach przycisk test nie reagował natomiast mierniki do wyłączników RCD spełniały zadanie i ów wyłącznik działał jak powinien, dobry czy nie?
  • REKLAMA
  • #9 13745178
    elservice
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Niedobry !!!.

Kolega Bronek22 popełnił elementarny błąd.
    Powinien nacisnąć przycisk test, a nie kombinować z próbówką ok 7 W.

Przy napięciu 230 V i mocy 7W mamy obliczeniowy prąd ok 30 mA.
    A gdzie tolerancja na rozrzut parametrów?
  • #10 13745195
    kisiel20
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    A czy przed tym różnicowoprądowym 30mA nie powinien być zainstalowany dodatkowo główny różnicowoprądowy selektywny np 100mA?? Powinno się dobezpieczać w ten sposób instalację typu TT??
  • #11 13748004
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 13748531
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Mechanika tak o się nie psuje :/ Ty możesz sobie robić testy wyłącznika a klientowi co mówisz? Sprawdza pan raz w miesiącu a jak nie działa test to co ma latać z żarówka? Klient ma to gdzieś bo nie jest elektrykiem ma działać i tyle
  • #13 13748695
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 13749448
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Bronek22 napisał:
    Gregory_bg napisał:
    Sprawdza pan raz w miesiącu
    Kolego,pomyśl logiczne - a jak padnie w ciągu miesiąca ? To kawał miesiąca jesteś bez ochrony - to jest "chore".
    Gregory_bg napisał:
    Mechanika tak o się nie psuje :/
    Przeczytałeś dokladnie posty ? Coś się zmieniło po przerzucie ręcznym dżwigni ?
    Ręka wprowadziła jakieś prądy, pola magnetyczne ?
    Po tym RCD działa super.

Czytałem Twe posty od początku, wyłącznik bądź co bądź ma precyzyjny mechanizm i jak wszystko inne może ulec awarii ale nie można zwalić winy tylko i wyłącznie na mechanikę. Klientowi się mówi aby sprawdzał wyłącznik naciskając Test a nie wyłączając go dźwignią ale chyba wiesz dlaczego? Chcesz pójść dalej? drukuj każdemu scenariusz jeżeli test nie zadziała :/ piszesz to wszystko w taki sposób jakby RCD był jedynym elementem ochrony a może to ja tak to odczytuję :/ Jeżeli instalacja TT jest zrobiona wg. litery prawa to powinna być bezpieczna.
  • #15 13750646
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 13751171
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Bronek22 napisał:
    Gregory_bg napisał:
    Sprawdza pan raz w miesiącu
    Kolego,pomyśl logiczne - a jak padnie w ciągu miesiąca ? To kawał miesiąca jesteś bez ochrony - to jest "chore".
    Gregory_bg napisał:
    Mechanika tak o się nie psuje :/
    Przeczytałeś dokladnie posty ? Coś się zmieniło po przerzucie ręcznym dżwigni ?
    Ręka wprowadziła jakieś prądy, pola magnetyczne ?
    Po tym RCD działa super.

W powyższej wypowiedzi zarzuciłeś mi to dlaczego wciągam klienta w awaryjność wyłącznika.
    Stwierdziłeś nawet w ostatniej swej wypowiedzi o ilości wyłączników RCD to ja zadam pytanie Tobie dlaczego uważasz że zastosowanie tylko i wyłącznie jednego wyłącznika rcd może być niebezpieczne?
  • #17 13751470
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 13751748
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Bronek22 napisał:
    Gregory_bg napisał:
    to ja zadam pytanie Tobie dlaczego uważasz że zastosowanie tylko i wyłącznie jednego wyłącznika rcd może być niebezpieczne?

Wiesz jak działa instalacja TT ? W TT RCD to jedno jedyne zabezpieczenie.

W TT całe bezpieczeństwo wisi na RCD.
    To jedno jedyne zabezpieczenie jest bardzo niepewne.

W TT RCD nie stanowi ochrony uzupełniającej, tylko podstawową.
    Sama instalacja TT to dwukrotnie wyższe zagrożenie niż w TN. Napięcie rażeniowe w TT to 230V, w TN to 115V.
    Pojedyńcza S-ka w instalacji TN to są dwa stopnie zabezpieczenia.
    RCD w TN to tylko uzupełnienie, taki dodatek.

Dodano po 5 [minuty]:

Bronek22 napisał:
    Gregory_bg napisał:
    to ja zadam pytanie Tobie dlaczego uważasz że zastosowanie tylko i wyłącznie jednego wyłącznika rcd może być niebezpieczne?

Wiesz jak działa instalacja TT ? W TT RCD to jedno jedyne zabezpieczenie.

W TT całe bezpieczeństwo wisi na RCD.
    To jedno jedyne zabezpieczenie jest bardzo niepewne.

W TT RCD nie stanowi ochrony uzupełniającej, tylko podstawową.
    Sama instalacja TT to dwukrotnie wyższe zagrożenie niż w TN. Napięcie rażeniowe w TT to 230V, w TN to 115V.
    Pojedyńcza S-ka w instalacji TN to są dwa stopnie zabezpieczenia.
    RCD w TN to tylko uzupełnienie, taki dodatek.

Nie zgodzę się z tym.
    W TT wyłącznik rcd jest jedynym zabezpieczeniem? przed czym? ochrona przeciw porażeniowa? jak wyłącznik rcd w tt stanowi ochronę podstawową? skoro jest zaliczane do ochrony przy uszkodzeniu? skoro sam wyłącznik może stanowić zagrożenie bo jego działanie może być niepewne to może warto zastosować inne środki ochrony a nie tylko RCD. Zailustruj mi na jakimś przykładzie aby ów wyłącznik w sieci TT stanowił ochronę podstawową.
  • REKLAMA
  • #19 13752196
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 13752266
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4282
    Ostatnio w pewnym nowym obiekcie zasilanym z TT (małe osiedle, trzy domy na krzyż) robiłem pomiary i zwierałem L do PE ( z ZE) w złączu kablowym na zasilaniu. W tym przypadku prąd nie przekraczał 9A - jaki "es" to wyzwoli?
  • #21 13752329
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Bronek22 napisał:
    Gregory_bg napisał:
    Nie zgodzę się z tym.
    W TT wyłącznik rcd jest jedynym zabezpieczeniem? przed czym? ochrona przeciw porażeniowa?
    Możesz się nie zgadzać ? Zgodzisz się na pogrzebie klienta.
    Cytat:
    jak wyłącznik rcd w tt stanowi ochronę podstawową? skoro jest zaliczane do ochrony przy uszkodzeniu?
    Podstawowa ochrona przy uszkodzeniu.
    Innej nie ma.
    Gregory_bg napisał:
    skoro sam wyłącznik może stanowić zagrożenie bo jego działanie może być niepewne to może warto zastosować inne środki ochrony a nie tylko RCD.
    Zaproponuj inne środki zamiast RCD.
    Dokładnie to jest nie środek ale: urządzenie ochronne.
    Gregory_bg napisał:
    Zailustruj mi na jakimś przykładzie aby ów wyłącznik w sieci TT stanowił ochronę podstawową.
    Jest jakieś inne urządzenie ochronne przed uszkodzeniem w TT ? Nie ma - więc RCD jest podstawowym.
    W instalacji TN urządzeniem ochronę przed uszkodzeniem stanowi urządzenie ochronne nadmiarowo-prądowe.
    W TT takie urządzenie nie zadziała. Proste, bo spełnienie warunku IPZ przez S-kę lub "topik"jest nierealne.

My się Bronku chyba nie rozumiemy albo celowo brniesz :/ zgodnie z normami HD nazewnictwo się zmieniło obecna nazwa "ochrona podstawowa" zwana kiedyś przed dotykiem bezpośrednim od dawna było mówione że wyłącznik RCD jest uzupełnieniem a nie jedynym środkiem ochronnym! Zgodzę się że ów wyłącznik zadziała w przypadku uszkodzenia itp gdzie "Es" nie zadziała bo niby jak skoro prądy są małe jak dla nich. Ciągle piszesz tak jak to jest jedyny słuszny i niepodważalny element ochrony ale nie jedyny! Weź sobie pomyśl masz silnik zasilany z sieci TT który jest na fundamencie czy nie da się zrobić tak uziemienia tego silnika aby w razie uszkodzenia napięcie dotykowe było w granicach dopuszczalnych? Jeżeli można to wykonać to czy można mówić że RCD jest jedynym środkiem ochronnym?
  • #22 13752760
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 13752774
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3511
    No i nie ma ochrony przeciwporażeniowej według Bronka.
    Elektrycy zwijają interes 8-O
    Już nie są potrzebni.
    Pozostał samotny Bronek na polu chwały w walce ze swoim RCD.
  • #24 13753241
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Bronek22 nie jestem inżynierem w tej dziedzinie wiec i ja mam prawo nie wiedzieć wszystkiego ale z ogromną radością popytam innych elektryków na budowie co oni na to :) jeżeli masz rację to z czystym sumieniem przyznam Ci rację, natomiast jeżeli ja mam rację to oczekuje tego samego
  • #25 13753338
    jacek1987-1987
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    W układzie TT ciężko jest wykonać uziom tak aby była zapewniona stała wartość rezystancji uziemienia. Co z kolei wiąże się z tym, że nie jest łatwo wtedy spełnić warunek samoczynnego wyłączenia zasilania przez zastosowanie wyłączników instalacyjnych dlatego za jedyną skuteczną ochronę uznaje się w tym układzie sieciowym wyłączniki różnicowo- prądowe. Norma SEP 002 zaleca aby w układzie TT stosować wyłącznik RCD 30mA oraz wyłącznik RCD selektywny o prądzie różnicowym 100mA lub 300mA.
  • #26 13753373
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    No właśnie ZALECA. Tu chodzi o praktyczny przykład jak wykazać ze wyłącznik rcd nie jest jedynym środkiem ochrony przed porażeniem. Gdyby rcd było jedynym słusznym sposobem to norma by wymagała stosowania a nie zalecala. Zresztą norma to tylko norma ma być bezpiecznie w tym przypadku
  • #27 13753542
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 13753669
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3511
    Witam.

Macie rezystancję uziemienia :
    Uziom fundamentowy, świeży, tak więc poprawka na warunki -
    Nadaje się do TT ? Nadaje.
    Bezpieczeństwo w TT. Czy instalacja TT wg. norm będzie bezpieczna ?
  • #29 13753738
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 13753808
    JWitek
    Poziom 23  
    Ocena: 51
    plum1978 napisał:
    Fizycznie nie jest możliwe wykonanie takiego uziomu, aby uzyskać ochronę przed dotykiem pośrednim w sieci TT biorąc pod uwagę zabezpieczenia nadprądowe .

Fizycznie jest możliwe. W praktyce - ciężko. Nie tak dawno mierzyłem rezystancję uziemienia przewodu PE oświetlenia drogowego. Wyszło poniżej 0,5om. Ale to było 1300m bednarki ułożonej wzdłuż drogi (służącej też jako przewód PE - osobna kwestia...)
    Wspomnę też, że jest to wartość mniejsza niż wartość impedancji pętli zwarcia L-PEN w złączu zasilającym to całe oświetlenie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem awaryjności wyłączników różnicowoprądowych (RCD) w instalacjach TT oraz ich wpływ na bezpieczeństwo. Użytkownik zauważył, że jego RCD przestał działać, co skłoniło go do refleksji nad bezpieczeństwem instalacji TT. W odpowiedziach podkreślono, że regularne testowanie RCD jest kluczowe, a zaniedbanie tego może prowadzić do niebezpieczeństwa. Wskazano, że RCD w instalacji TT jest podstawowym zabezpieczeniem, a jego awaryjność może stwarzać zagrożenie. Dyskutowano również o normach PN-HD 60364 oraz o konieczności stosowania dodatkowych zabezpieczeń, takich jak RCD selektywne. Wskazano na trudności w zapewnieniu odpowiedniej rezystancji uziemienia w instalacjach TT oraz na różnice w bezpieczeństwie w porównaniu do instalacji TN.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA