logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niebieski ekran podczas instalacji XP na AMD Athlon 1333, ASRock K7VT4+

pawciovm 21 Kwi 2005 10:07 1410 10
REKLAMA
  • #1 1424291
    pawciovm
    Poziom 11  
    mam problem przy instalcji xp prof na AMD Athlon 1333, płyta ASRock K7VT4+ pam 512/400 HDD 160 seagate po formatowani, władowaniu plikow i ponownym restarcie pojawia sie niebieski ekran i na tym moja instalacja sie konczy co moze byc tego powodem ??
  • REKLAMA
  • #2 1424315
    JACHO
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    Żle sformatowany dysk przed instalacją ( czasem nie wystarcza format przy instaklacji z płyty)
    Uszkodzona płyta z systemem operacyjnym
    Niezgodność pamięci ( płyty Asrock-a są bardzo wredne -nawet jeśli to chodziło wcześniej bez problemów to przy instalce np XP potrafi tak się zachowywać)
    Złe ustawienia w biosie.
    To tylko najbardziej znane mi przyczyny takich zachowań jeśli chodzi o płyty Asrock.
  • REKLAMA
  • #3 1424426
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Dwa pytania:
    1. Czy BIOS prawidłowo rozpoznaje Twój dysk twardy?
    2. Czy na tym niebieskim ekranie nie ma jakiegoś komunikatu? Jeżeli jest, to podaj go na forum.
  • REKLAMA
  • #4 1424442
    pawciovm
    Poziom 11  
    dysk w biosie jest dobrze widziany ale w xp widzi go jako 136gb

Dodano po 2 [minuty]:

a co najciekawsze z tego to to ze win98 instaluje sie bez problemu :)
  • #5 1424550
    maly2rafcio
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Jak napisał Jankolo podaj co wyświetla się na Bleu Screen'ie. Po podanych tam informacjach najczęściej można dojść gdzie leży problem.
  • REKLAMA
  • #6 1424611
    Kassiel
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Sprawdź pamięć memtestem i płytę główną czy kondensatory są ok. XP ma problemy z 160G. Proponuję odpalić póżniej jakiegoś linuxa (ewentualnie Partition magic czy coś podobnego) i rozszerzyć partycją do normalnego rozmiaru. Sprawdź dysk pod względem badsektorów.
  • #7 1424773
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    Instalujesz starego Widowsa (bez service packów).
    Blue screen z komunikatem STOP: 0x000000ED to wynik uszkodzenia tabel systemu plików NTFS. Można go usunąć poleceniem chkdsk /r.
    Czarny ekran z migającym kursorem jest dowodem na złe ustawienie ACPI w biosie.
    Problemy z dużymi dyskami mają systemy Win XP bez Service Packów i jeżeli zamierzasz używać dysku 160GB, to musisz zainstalować SP do Win XP i włączyć opcję EnablebigLBA, bo w przeciwnym razie możesz utracić dane zapisane na dysku.
    Na forum wielokrotnie była o tym mowa. Trzeba się nauczyć używać przycisku SZUKAJ

Dodano po 3 [minuty]:

Kassiel napisał:
    Sprawdź pamięć memtestem i płytę główną czy kondensatory są ok. XP ma problemy z 160G. Proponuję odpalić póżniej jakiegoś linuxa (ewentualnie Partition magic czy coś podobnego) i rozszerzyć partycją do normalnego rozmiaru. Sprawdź dysk pod względem badsektorów.

Obejdzie się bez Linuxa, wystarczy tylko stosować się do zaleceń producenta systemu (Microsoft):
    http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;303013
  • #8 1426516
    JACHO
    Poziom 23  
    A w biosie to nie ma przypadkiem opcjo LBA dla HDD?? Bo mi się wydaje że powinno tam się znajdować.
    Zastanawia mnie czy ten dysk został choć raz dobrze sformatowany , bo jesli bios nie widzi całej powierzchni to raczej nie.
    Proponuję najpierw wyczyścić ten hdd w innym kompie / podzielić i wtedy zabrać się do instalacji po prawidłowym wykryciu dysku w docelowym komputerze
  • #9 1513533
    Kristuś
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Zrób porządnie partycje,a później po restarcie kompa wszystkie partycje sformatuj.Jeśli nie ma uszkodzeń sprzętowych wszystko powinno być ok.Sprawdź moduły pamięci,może być uszkodzona kość, mój kolega miał podobny problem i właśnie przyczyną była uszkodzona jedna kość RAM-u.
  • #10 1513583
    alph1982
    Poziom 13  
    Skoro jak piszesz Win98 się instaluje, to sprawdź czy instalacja XP przejdzie jeśli wyjmiesz wszystkie karty rozszeżeń (prócz grafiki :) ). Gdy się zaistaluje XP to karty wkładasz spowrotem i po kłopocie.
    U mnie pomogło :).
  • #11 1515739
    JACHO
    Poziom 23  
    [b]Kristuś ma rację to prawdopodobnie może być wina pamięci.
    Miałem okazję przekonać się o tym dokładnie wczoraj w podobnym przypadku - pamięć okazała się być dobra ale nie współpracowała w danym komputerze na XP a w innym lata bez zarzutu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podczas instalacji systemu Windows XP Professional na platformie z procesorem AMD Athlon 1333 i płytą główną ASRock K7VT4+ pojawia się niebieski ekran po załadowaniu plików i restarcie, co przerywa instalację. Dysk Seagate 160 GB jest poprawnie wykrywany w BIOS, lecz w systemie widoczny jako 136 GB. Windows 98 instaluje się bez problemu. Przyczyny problemu mogą obejmować nieprawidłowe formatowanie dysku, uszkodzoną pamięć RAM lub niekompatybilność modułów pamięci z płytą ASRock, błędne ustawienia BIOS (np. ACPI, LBA), uszkodzenie tabel systemu plików NTFS (STOP: 0x000000ED), a także problemy z obsługą dużych dysków przez Windows XP bez zainstalowanych Service Packów. Zalecane jest sprawdzenie pamięci RAM memtestem, diagnostyka dysku pod kątem bad sectorów, poprawne formatowanie i partycjonowanie dysku, włączenie opcji EnablebigLBA w BIOS oraz instalacja najnowszych aktualizacji systemu. Usunięcie kart rozszerzeń podczas instalacji XP może pomóc w uniknięciu konfliktów sprzętowych. Wskazane jest także korzystanie z narzędzi takich jak chkdsk /r do naprawy systemu plików oraz ewentualne rozszerzenie partycji za pomocą narzędzi typu Partition Magic lub Linuxa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA