logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blue Screen podczas instalacji Windows XP na Athlon 2.5GHz, dysk IDE 80GB

xKowalPLx 20 Cze 2012 10:03 1778 6
REKLAMA
  • #1 11021270
    xKowalPLx
    Poziom 2  
    Padł mi system Xp
    zrobiłem formata i o dziwo zaczyna sie ładować z instalki, lecz chwile przed pierwszym restartem pojawia mi się BLUE SCREEN.
    Po kilku próbach wymieniłem płytę główną na drugą i to samo, nie wiem co mam robić.
    partycje są nowe robione w partition magic 7 pod FAT32

moj sprzęt to:
    athlon 2,5ghz
    dysk barracuda 80gb IDE
    768mb ram
    grafika geforce fx5200 z 128mb
    pierwsza płyta głóna to:
    epox EP-8KRA2+ z wbudowanym raidem
    druga płyta to:
    ASRosk K7VT4-4X

Proszę poprawić błędy pisowni, tytuł i usunąć slang w swoich wypowiedziach! Niewykonanie polecenia nagrodzę ostrzeżeniem. 3.1.13. (Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. [DriverMSG]
  • REKLAMA
  • #2 11021326
    Krzewka
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Postaraj się złapać kod błędu BSOD i go zapisać. Z niego można się wiele dowiedzieć.
    Microsoft udostepnia w sieci konkretne (choć nie zawsze) przczyny wstąpienia krytycznego błędu systemu po podaniu kodu błędu.
    Jeśli masz możliwość, wklej go w post.
  • REKLAMA
  • #3 11022348
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 965
    Witam.
    xKowalPLx napisał:
    ASRosk

Raczej ASRock :)
    Podaj kod BSOD.
    xKowalPLx napisał:
    Padł mi system XP

Z jakiego powodu? Wirusy zaatakowały?
    xKowalPLx napisał:
    Po kilku próbach wymieniłem płytę główną na drugą i to samo

Możliwe, że jej wymiana nie miała sensu...
    xKowalPLx napisał:
    partycje są nowe robione w partition magic 7 pod FAT32

A dlaczego nie w NTFS?
    Sprawdź RAM programem GoldMemory.
    Pozdrawiam
  • #4 11025186
    xKowalPLx
    Poziom 2  
    może i w mojej pisowni było kilka błędów, ale to przez to, że pisząc posta spieszyłem się do pracy, a teraz wracajmy do tematu,

Krzewka prosił o kod błędu BSOD:
    (to chyba będzie to) Blue screen i na dole taki ciąg: STOP: 0x0000008E (0xC0000005, 0x8089F5EF, 0xF797A048, 0x00000000)
    takie coś wyskakuje mi tuż przed pierwszym restartem podczas instalacji XP SP3, płyta instalacyjna jest dobra

Dydelmax
    "Padł mi system" chodziło mi o to, że strasznie był spowolniony, nieraz trzeba było czekać z 6-9minut na uruchomienie systemu, a praca na nim była bardzo powolna, wirusów nie było

"wymieniłem płytę główną na ASRock K7VT4-4X " zachowuje się ona dużo ciszej niż jej poprzedniczka epox EP-8KRA2+ (wydawała z siebie dźwięki jak podczas wizyty u dentysty) i widać przy samym starcie że jest sporo szybsza

"partycje są FAT32", zmienić je na NTFS to żaden problem

już nie wiem co robić, chyba wyjmę ten dysk, założę system na innym kompie i włożę go od razu z systemem
  • REKLAMA
  • #5 11025231
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 965
    xKowalPLx napisał:
    chyba wyjmę ten dysk, założę system na innym kompie i włożę go od razu z systemem

Jeśli chodzi Tobie o instalację systemu na innym PC i przełożenie z niego dysku do Twojego komputera, to - niestety - próba ta zakończy się niepowodzeniem. (Chyba, że - pisząc "założę system" - miałeś na myśli założenie na partycji systemu PLIKÓW - wtedy się uda, ale system OPERACYJNY należy instalować na tym samym PC, na którym ma działać).
    xKowalPLx napisał:
    może i w mojej pisowni było kilka błędów, ale to przez to, że pisząc posta spieszyłem się do pracy

To jak wrócisz z pracy i odpoczniesz, to popraw, proszę, te kilka błędów i zacznij zdania z wielkiej litery.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 11025243
    Krzewka
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Microsoft stawia na błąd pamięci RAM. Dokładniej o identyfikacji tego kodu TUTAJ.
    Ja osobiście cały czas będę bardziej obstawiał na dysk twardy komputera.
    Jeśli nie zależy Ci na danych i instalujesz XP na nowo, to ja polecam użyć najpierw narzędzia Seagate Disc Untility i opcji Full Data Erease, która jest w nim dostępna.
    Dysk zostanie sformatowany oraz zapisany zerami. W instalatorze Windowsa będzie widoczny jakby był nowym dyskiem. Pozbawiony będzie partycji.
    Sam utworzyłbym partycje instalatorem. Systemową w NTFS. Reszte z nich będzie można sformatować już spod Windowsa standardowym narzędziem. Windows czasem nie lubi partycji tworzonych zewnętrznymi, innymi narzędziami (podobny problem występuje podczas instalacji Windowsa na MAC'u po utworzeniu partycji narzędziem dostępnym spod MAC OS X) Efekt? Bluescreen.

Sprawdź takie rozwiązanie.
    Full Data Erease 80GB dysku zajmie jakieś 40 minut.
    Bootowalny obraz do nagrania na płytkę CD dostępny na stronie producenta: http://seagate.com
    Współpracuje nie tylko z dyskami tego producenta, narzędzie całkiem uniwersalne.

Powodzenia! :)
  • #7 11026439
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4883
    xKowalPLx napisał:
    może i w mojej pisowni było kilka błędów, ale to przez to, że pisząc posta spieszyłem się do pracy, a teraz wracajmy do tematu,

Wrócimy... Jak tylko poprawisz pisownię, swoje wypowiedzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z niebieskim ekranem (BSOD) podczas instalacji systemu Windows XP na komputerze z procesorem Athlon 2,5 GHz i dyskiem IDE 80 GB. Po formacie i kilku próbach instalacji, błąd BSOD pojawia się przed pierwszym restartem. Użytkownik wymienił płytę główną na ASRock K7VT4-4X, ale problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowane jest sprawdzenie kodu błędu BSOD, testowanie pamięci RAM oraz użycie narzędzi do formatowania dysku, takich jak Seagate Disc Utility, aby usunąć istniejące partycje i utworzyć nowe w systemie NTFS, co może rozwiązać problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA