logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompresor/ Mar-Pol/ 3HP/50L ZB - Po przeniesieniu wybija termik

lll 27 Cze 2014 08:53 3912 2
  • #1 13745957
    lll
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Witam,

Mam kompresor jak w temacie i mam z nim drugi raz przygodę.
    1. Jakiś czas temu dolałem trochę oleju i przy okazji przy przeciąganiu go przez próg w drzwiach przechylił się do tyłu. Gdy podłączyłem to się dławił. Ulałem olej i zostawiłem następnego dnia działał bez zarzutu i tak przez 2 miesiące.
    2. Wczoraj podobna akcja. Tylko tym razem, żeby nie wywalić go na wysokim progu postanowiłem go wynieść (wydaje mi się, że niosłem w miarę poziomo). Postawiłem na betonie i znowu się dławi. Trochę odczekałem i zaczął się odpalać, ale jakby się bardziej trząsł i na mniejszych obrotach - dodatkowo po kilku sekundach wybija termik. Ciśnienie za każdym razem powoli wzrasta, ale nawet po odstaniu nie chce uruchomić się do pracy ciągłej.
    Co może być powodem? Już wiem, że nie lubi wychodzić z garażu ;) ale co zrobić, żeby zaczął działać?
    http://mar-pol.sklep.pl/pl/p/KOMPRESOR-3HP50L-ZB-2047/269
    Kompresor/ Mar-Pol/ 3HP/50L ZB - Po przeniesieniu wybija termik
  • #2 13747056
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1547
    Sprawdź podłączenia przewodów wszystkich ,czy gdzieś nie ma luźnych .
    lll napisał:
    Ulałem olej

A po co ,w kompresorze jest zaznaczony poziom i niewielkie wstrząsy nie powodują mu nic .
  • #3 13747244
    lll
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Myślałem, że jak po dolaniu przestał działać to może należy odlać bo jest za dużo...
    Podłączenia przewodów elektrycznych? - jeszcze raz rzucę okiem, ale trzymają się dosyć mocno. Raczej sprężarka lub silnik jakoś dziwnie pracują :(
    Jest możliwość, że olej dostał się gdzieś do powietrza i blokuje zawory?
    Może rozkręcać w którymś miejscu, żeby zobaczyć czy np zawór zwrotny się nie zalał olejem? Czy jak coś rozkręcę to trzeba to później jakoś specjalnie uszczelniać?
REKLAMA