logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NR146 - Jak wlutować brakujący slot AGP na płycie głównej?

Isuite 28 Cze 2014 22:27 1926 4
REKLAMA
  • #1 13750732
    Isuite
    Poziom 2  
    Witam. Jestem tu nowy i proszę o pomoc. Z góry przepraszam, jeżeli post tego typu już był, szukałem, ale niczego nie znalazłem.
    Mój problem jest taki. Dostałem od sąsiada starego kompa, który posiada płytę główną NR146 jak na dodanym zdjęciu. Sęk w tym, że płyta nie posiada AGP, jak to również widać na zdjęciu. Pytanie moje jest takie - czy jest możliwość wlutowania slotu, a jak tak to jaki musi być dokładny typ tego slotu?
    Z góry dzięki za pomoc
    NR146 - Jak wlutować brakujący slot AGP na płycie głównej?
  • REKLAMA
  • #2 13750833
    Januszf777
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    Witaj.
    Według mnie nie jest to w warunkach amatorskich (domowych) wykonalne choć zapewne są tacy "kamikadze" co podjęliby się takiej operacji. Ale najważniejsze jest to czy pozostałe elementy płyty umożliwiają obsługę AGP a szukając w różnych miejscach nigdzie nie natknąłem się na informacje by płyta o takim oznaczeniu (choć wykorzystywana przez różne firmy) posiadała takie złącze. Tak więc myślę, że lepiej pozostawić to w obecnym stanie, jeśli płyta działa to dać jej spokój.
  • REKLAMA
  • #3 13751047
    Isuite
    Poziom 2  
    @U.P. - czyli podejrzewasz, że płyta nie jest przystosowana do zamontowania slotu AGP? mi się wydaje, że jest, ponieważ ewidentnie widać pustą przestań na taki slot. problem w tym, że jest dużo punktów do przelutowania. drugim problemem jest to, że nie jestem pewien czy dobrze rozumuje. dla porównania wziąłem inną płyte główną. z jednej strony widać wszystkie podzespoły itp. na wysokości np. slotu AGP, ale z drugiej strony widać lutowane "kolce". wiadomo, że są "kolce" od slotu. mój problem to niepewność, że w płycie NR146 jest miejsce na przejście tych "kolców" przez płyte, dokładniej mówiąc - miejsce gdzie powinien się znajdować się slot jest pełno punktów, prawdopodobnie z cyny. nie wiem czy jeżeli oczyszcze te punkty z cyny, będą dziurki, przez które będzie można przeprowadzić "kolce" slotu AGP i zalutować je z drugiej strony. mam nadzieje, że dość jasno wyraziłem swoje obawy itp. jakby ktoś kto chciałby mi pomóc nie rozumiał, mogę to napisać jaśniej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13751075
    dluxea
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Witam ta płyta nie obsługuje AGP.
    Musisz zmienić chipset główny i napisać odnowa bios , lutowanie gniazda AGP to już jest proste .
  • #5 13751353
    Isuite
    Poziom 2  
    Aha. Jak tak się sprawy mają to nie warto się tym bawić. Dzięki za pomoc
REKLAMA