logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trust Starzz - Trust Starzz - Ulepszenie mikrofonu - Zasilenie przez rezystor.

maze179 29 Cze 2014 13:38 4902 2
REKLAMA
  • #1 13751965
    maze179
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Witam

Kupiłem niedawno mikrofon Trust Starzz z nadzieją, że zapewni mi on przyzwoitą jakość dźwięku. Niestety jest on dosyć cichy, a włączenie wzmocnienia +20 dB powoduje mocne szumy. Natknąłem się ostatnio na artykuł, w którym przeczytałem, że zamontowanie rezystora od 1kΩ do 20kΩ spowoduje zasilenie mikrofonu z karty dźwiękowej i tym samym mocne podniesienie jakości dźwięku.

Artykuł:
    Spoiler:
    http://majsterkowo.pl/dobry-i-glosny-mikrofon-pojemnosciowy-do-komputera-i-laptopa-za-2zl/

Czy zamontowanie nowej końcówki jack w tym mikrofonie z rezystorem może coś pomóc? Z góry dzięki za odpowiedź. Poniżej zamieszczam zdjęcia wnętrza mikrofonu.

Trust Starzz - Trust Starzz - Ulepszenie mikrofonu - Zasilenie przez rezystor. Trust Starzz - Trust Starzz - Ulepszenie mikrofonu - Zasilenie przez rezystor.
  • REKLAMA
  • #2 13752119
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 13752210
    maze179
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Mikrofon nie jest uszkodzony, mam drugi taki sam i niestety działa tak samo. Po prostu zależy mi na wzmocnieniu dźwięku. W artykule jest informacja:

Cytat:
    Powiem więc krótko – mikrofon pojemnościowy, żeby działał sprawnie, musi być zasilony. Mikrofon można zasilić chociażby bezpośrednio z karty dźwiękowej naszego komputera. Niestety producenci sporej części tanich mikrofonów komputerowych będących w sprzedaży nie podpinają w ogóle tego zasilania, przez co mikrofony te są ciche i dają dźwięk kiepskiej jakości (jak w przypadku mikrofonu mojej koleżanki).

Z tego co dowiedziałem się z artykułu podłączenie rezystora spowoduje zasilenie mikrofonu.

Cytat:
    Żeby cieszyć się dobrym i głośnym dźwiękiem, wystarczy wlutować we wtyczce jeden rezystor o wartości od 1kΩ do 20kΩ, który zasili nasz mikrofon napięciem podawanym przez kartę dźwiękową. Od wartości tego rezystora będzie zależało wzmocnienie mikrofonu (im mniejsza wartość rezystora, tym głośniejszy mikrofon). Wartość najlepiej dobrać eksperymentalnie, bo wiele zależy od posiadanej karty dźwiękowej.

Mam kartę dźwiękową Sound Blaster X-Fi sb0790, więc chyba nie najgorszą.

Zależy mi na dobrym dźwięku.

Jednak kupię nowe końcówki jack oraz rezystory o różny oporze od 1 kΩ do 20kΩ i spróbuję sprawdzić ten sposób. Kilka zł to nie majątek, a może pomoże.
REKLAMA