logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Tigra A 1.6 16V 2000 - Problemy z odpowietrzaniem i zapach paliwa w kabinie

bhtom 29 Cze 2014 16:30 2460 6
REKLAMA
  • #1 13752523
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 602
    Witam,

Jak w Tigrze A (1,6 16V 106 KM 2000 r.) zrealizowane jest odpowietrzanie zbiornika paliwa?
    Ostatnio miałem problem podczas tankowania, pistolet odbijał pomimo tego, że w zbiorniku brakowało jeszcze ok. 10 litrów paliwa. Paliwo bardzo powoli wpływało do zbiornika. Dodatkowo zauważyłem, że podczas jazdy czuć trochę paliwo w kabinie. Czytałem, że w okolicach prawego przedniego nadkola jest pochłaniacz par paliwa, czy tam szukać problemu?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 13752712
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    Tak, zbiornik Evap i jego połączenia.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 13762210
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    Sprawdź koniecznie rurkę łączącą zbiornik EVAP z zaworem przy silniku. Gąbeczka pełniąca rolę uszczelnienia w zbiorniku po latach się rozpada i granulki węgla aktywowanego są zasysane do silnika. Wtedy wszystko się zapycha na amen.
  • REKLAMA
  • #5 13762464
    żałosna udręka
    Poziom 34  
    Ocena: 1019
    Jeśli dobrze zrozumiałem, to ma problem przy tankowaniu. To co ma do tego pochłaniacz par, przecież nie tankuje na pracującym silniku. Sprawdź odpowietrzenia zbiornika z końcówką przy wlewie. Załamany wężyk, pęknięty itp.
  • #6 13764241
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 602
    Witam,

Wszystko się zgadza tylko wężyk odpowietrzający zbiornik idzie właśnie do pochłaniacza par (tak wyczytałem). Czyli muszę i tak dostać się do pochłaniacza i sprawdzić (ew. przedmuchać) wężyk idący do zbiornika.

Pozdrawiam.
  • #7 13764467
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    Nie, masz sprawdzić wężyk idący od pochłaniacza do silnika.

Ale sprawdź wężyk przy wlewie jak żałosna udręka radzi. To raczej tu jest problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z odpowietrzaniem zbiornika paliwa w Oplu Tigrze A 1.6 16V z 2000 roku, objawiające się trudnościami podczas tankowania oraz wyczuwalnym zapachem paliwa w kabinie. W odpowiedziach sugerowane są różne źródła problemu, w tym uszkodzenia wężyka odpowietrzającego oraz pochłaniacza par paliwa. Użytkownik powinien sprawdzić rurkę łączącą zbiornik EVAP z zaworem przy silniku oraz wężyk przy wlewie paliwa, który może być pęknięty lub załamany. Wskazano również na konieczność demontażu prawego nadkola w celu dostępu do pochłaniacza par.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA