logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Palnik GUCIO - Czerwony płomień, słabe grzanie, regulacja mieszanki powietrza?

Shadow191 29 Cze 2014 18:22 1395 3
REKLAMA
  • #1 13752921
    Shadow191
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam mam butle niebieską 2kg i założony do tego palnik Gucio. Od jakiegoś czasu płomień zamiast szumiącego niebieskiego zmienił się na taki lejący czerwony. Co mogło się stać? Czy da się to jakoś ustawić, bo tak jak by było coś nie tak z mieszaniem z powietrzem ale nie wiem jak w tym ustrojstwie to zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 13761642
    Bobbo
    Poziom 22  
    Ocena: 291
    Przysłoń otwory powietrza i odsłon je jeśli jest różnica to ustaw tę przysłonę tak, aby płomień palił się ostrym lekko szumiącym płomieniem. Tak jak miałeś przedtem .Warto też sprawdzić otwór dyszy
  • REKLAMA
  • #3 13766226
    Serwis Kotłów
    Poziom 18  
    Ocena: 123
    Bobbo napisał:
    Przysłoń otwory powietrza i odsłon je jeśli jest różnica to ustaw tę przysłonę tak, aby płomień palił się ostrym lekko szumiącym płomieniem. Tak jak miałeś przedtem .Warto też sprawdzić otwór dyszy

Dokładnie, kiedy nie ma wstępnego zmieszania (w Twoim przypadku np zatkana dysza) powietrza do spalania z gazem płomień jest "świecący" z jasnoniebieskimi obrzeżami płomienia.

Wstępne zmieszanie daje płomień nieświecący ze stożkowym płomieniem ok T= 1700 C.

No i pytanie czy butla nie jest już na wyczerpaniu...
  • #4 17245723
    Shadow191
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Wymieniłem cały palnik za 30zł i po problemie
REKLAMA