logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka EPR-320 Eyepower - jaki kondensator wymienić? Schemat?

adi1525 02 Lip 2014 11:33 1218 1
REKLAMA
  • #1 13760811
    adi1525
    Poziom 14  
    Witam mam ładowarkę do baterii EPR-320 Eyepower. Po miesiącach nieużywania, zorientowałem się, że nie działa. Muszę wymienić jeden kondensator, ale nie wiem na jaką pojemność, czy jest może do tego schemat?? Albo czy jeżeli ktoś ma taką ładowarkę, to może wysłać zdjęcie kondensatora??
    Zdjęcie płytki: Ładowarka EPR-320 Eyepower - jaki kondensator wymienić? Schemat?
  • REKLAMA
  • #2 17652293
    kruszyt
    Poziom 10  
    Witaj!
    Widzę, że płytka "skorzystała" z elektrolitu, który wyciekł z akumulatora...
    Proponuję na początek ostrożnie przelać ją przez dłuższą chwilę gorącą wodą - aż do całkowitego oczyszczenia z "soli", strzepnąć i wysuszyć skutecznie suszarką do włosów. Po tych zabiegach być może dadzą się dostrzec "przegnite" ścieżki na druku, które należy zmostkować.
    Być może to pomoże. A jeśli chodzi o kondensatory - to mają swoje opisy na obudowach.

Dodano po 36 [minuty]:

Wracając do kondensatora: nie podejrzewam, żeby przy swojej konstrukcji się uszkodził i być może kąpiel go "uzdrowi". Mierzyłem jego wartość w druku - i przyrząd pokazał 1,2 nF.
REKLAMA