logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić diody w Nokii 3310 używając kolbówki i cyny? Szczegółowy opis

axel234 21 Kwi 2005 23:52 1113 10
REKLAMA
  • #1 1426441
    axel234
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    interesują mnie wasze metody zmiany oświetlenia w Nokii np 3310. wiem, że jest mnóstwo poradników o zmianie diod, ale są one bardzo ogólnikowe i nie zagłębiają się w szczegóły, a szczegóły są ważne. wiem też, że są różne narzędzia do tego przeznaczone. ja używam może niezbyt profesjonalnej kolbóki i cyny, więc ten post skierowany jest głównie to posiadaczy właśnie kolbówek. chciałbym od was opisu od samego początku, czyli w jaki sposób nakładacie cynę, jak radzicie sobie z otworami na diody (3310) itd itd. Podzielcie się wiedzą. Możecie tym pomóc nie tylko mnie.
  • REKLAMA
  • #2 1426584
    unlocker1x
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    ja uzywan 20watowaj kolbówki
    diody wyjmuje równomiernie podgrzewając styki z 2stron i obracam stopniowo diodę na terenie dzórki w której siedzi. kiedy juz ja przekręce do tego momentu az sie zsuną styki ze scierzepodnosze pensetą tylko trzeba ostroznie bo w 33 sa niedostępne miejsca i mozna o cos zaczepić ja uzywam zaostrzonego miedzianego grotu i rozgrzewam scieżki a nie diodę. kiedy powyjmuje wszystkiediody nakladam pokolei syne taka w drucie razem z kalafonia i robią sie takie fajne bomble. pozniej przygotowóje diody ja do 33 wkladam 0805 i styki powlekam tylko cuna zeby byly koloru srebrnego wkladam na miejsce i łącze te bąble na sciezkach z pokrytymi stykami na diodach zachowójąc odpowiednia polaryzację i t estetycznie wygląda. grunt to zeby zachować spokoj i sie niespieszyć i być trzezwym bo znajomy lutowal raz po 3 piwach to zalałcyna plytę:P
  • REKLAMA
  • #3 1428413
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    unikam tego ale jak muszę to ustawiam wydmuch w hocie na 3-4 ,mocuje odpowiednią końcówkę i po podgzaniu wyciągam diody pensetą.Dalej robie szybki rysunek jak mają być zwrócone diody na płycie(przeważnie oznaczenia nowych diód róznią sie od oryginału) i lutuję normalną lutownicą uważając na równe ich połozenie

ftb
  • #4 1429186
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    Temat calkiem podobny byl nie tak dawno na elce... W skrócie - 40 W kolbowka + pincety + czasami HA + sprawne rece (nie pij nic przed wymiana) :)
  • REKLAMA
  • #5 1429260
    piterFX
    Poziom 27  
    Ocena: 23
    ja do tego uzywam zwyklej lutownicy z allegro za 15zl i jest ok pincety tez wazne i tak morgan ma racje nie pij nic przed wymiana mi sie raz zdarzylo o wynikach po tej pracy nie bende wspominał
    to jest bardzo prosta sprawa tylko trzeba uwazac na polaryzacje
  • #6 1429289
    OlekR
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam ,
    temat wymiany ledów był poruszany na https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic150760.html

Zamieściłem tam spakowany plik w którym znajdują się bardzo dokładne opisy jak i czym wymieniać diody w tel. komórkowych.
    Dodam, że mimo nazwy(blueled.co.uk) nie jest to stronka www.blueled.co.uk .
    Pozdrawiam
  • #7 1429913
    axel234
    Poziom 17  
    możecie napisać więcej szczegółów waszych metod? jak odlutowujecie, w jaki sposób cynę nakładacie itp.
  • #8 1430233
    Damiankca
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Weź spawarkę albo palnik acetylenowo tlenowy. Jak takiego czegoś nie robiłeś to po co chcesz sobie telefonik uwalić. chyba że masz padniętego to wtedy możesz się bawić. A jak nie to zanieś do serwisu zapłać 20 zł i niech Ci to zrobią tak jak to powinno być zrobione czyli profesionalnie. Czytając wasze posty mam wrażenie jak byśmy żyli w kraju gdzie co druga osoba zdejmuje locki, wgrywa jezyki, lutuje spawa, śpiewa, nurkuje, udziera porad małżęńskiech i nie wiem jeszcze co ???. Jak cię stać na telefon to i stać cię na normaną usługę serwisową. Uffffff
  • #9 1430346
    axel234
    Poziom 17  
    facet czy ja powiedziałem, że tego nie robiłem??? robię to często, ale chcę zobaczyć jak inni to robią. jak nie chcesz się podzielić swoimi sposobami to po kiego wała zabierasz głos? jak nie masz nic do powiedzenia to się nie wypowiadaj!
  • REKLAMA
  • #10 1440799
    martocho
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    A ja mam problem z odlutowywaniem ramki pod ekran , przy wymianie diód pod klawiaturą . Może ktoś się podzieli spostrzeżeniami jak to najprościej zrobić ?
  • #11 1441289
    macek
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Co do odlutowania ramki to HA i nie ma problemu bez HA to bezpieczniej wyciac niz kabinowac. Bez wprawy z lutownica to mozna tylko cos popsuc. Ja bym jednak proponowal zamiast lutownicy za 15 zl conajmniej jakas najprostsza stacje taka za 50 zl z allegro. Bezpieczniejsze dla plyty nie poodklejaja sie sciezki i trudniej cos zepsuc. A i komfort pracy nie trzeba myslec ze juz za goraca wylaczac wlaczac.

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana diod LED w telefonie Nokia 3310 przy użyciu kolbówki i cyny wymaga precyzji i odpowiednich narzędzi. Zaleca się stosowanie kolbówki o mocy około 20-40 W oraz pincety do delikatnego podgrzewania i wyjmowania diod, obracając je stopniowo, aby nie uszkodzić ścieżek i elementów na płytce. Do lutowania nowych diod (np. w obudowie 0805) stosuje się cynę w drucie wraz z kalafonią, nakładając ją na styki i ścieżki, tworząc charakterystyczne "bąble" lutownicze, które następnie łączy się, zachowując właściwą polaryzację. Ważne jest zachowanie spokoju i ostrożności, unikanie pośpiechu oraz nieprzystępowanie do pracy pod wpływem alkoholu. Do odlutowywania ramek pod ekranem i innych trudnych elementów pomocne są narzędzia typu hot air (HA) lub stacja lutownicza o regulowanej temperaturze, co minimalizuje ryzyko uszkodzenia ścieżek. W przypadku braku doświadczenia lepiej zainwestować w prostą stację lutowniczą zamiast taniej lutownicy, co zwiększa bezpieczeństwo i komfort pracy. Istnieją również gotowe poradniki i pliki instruktażowe dostępne na forach elektronicznych, które szczegółowo opisują proces wymiany diod w telefonach komórkowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA