logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router Tp-Link TD-W8951ND - Częste rozłączenie wi-fi.

Dariusz6ld 05 Lip 2014 13:44 1236 7
REKLAMA
  • #1 13769212
    Dariusz6ld
    Poziom 9  
    Witam. Ostatnio zakupiłem router Tp-Link TD-W8951ND. Na PC łączyłem się z routerem poprzez kabel, lecz musiałem przenieść PC gdzie indziej, a ciagnięcię kabla o tej długości nie ma sensu. Do łączenia się z routerem używam adaptera USB Tp-Link TL-WN721N. Sygnał sieci jest ponoć bardzo dobry, lecz często i bez powodu rozłącza mi wi-fi. Gdy się rozłączy nie mogę się na nowo połączyć i jestem zmuszony do restartu komputera. Proszę o pomoc. Co zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 13769267
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    W komputerze masz zapamiętaną tylko tą jedną sieć WiFi?
  • REKLAMA
  • #3 13769291
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1851
    Dariusz6ld napisał:
    ... PC łączyłem się z routerem poprzez kabel, lecz musiałem przenieść PC gdzie indziej, a ciagnięcię kabla o tej długości nie ma sensu... Co zrobić?

Kabel byłby jakiej długości? Jeśli masz przeszkody w postaci ścian, drzew, to nie licz na wiele. Są dwie sprawy do zrobienia - przeskanować ile obcych sieci pracuje w zasięgu twego routera, zmienić kanał pracy na najmniej obciążony przez innych.
    Druga - weź laptop i w bezpośredniej bliskości (bez ścian) sprawdź jak wygląda jakość połączenia internetowego.
  • REKLAMA
  • #4 13769828
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5500
    W miejscu gdzie masz komputer zainstalować to:
    inSSIDer Office
    http://www.metageek.net/support/downloads/
    I wstawić na serwer printscren z uwidocznieniem wszystkich sieci.
  • #5 13770736
    Dariusz6ld
    Poziom 9  
    Router Tp-Link TD-W8951ND - Częste rozłączenie wi-fi.
    Takie coś?
  • REKLAMA
  • #6 13770841
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5500
    Zmień szyfrowanie sieci wifi na WPA2 Personal.
  • #7 13770854
    ruskm
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    W laptopie na Windows 8 pomogło wyłączenie oszczędzania energii dla karty też mi co jakiś czas zrywał, tylko ten komputer.
  • #8 13771043
    Dariusz6ld
    Poziom 9  
    Włączyłem power save mode i czekam na rezultaty :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z routerem Tp-Link TD-W8951ND, który często rozłącza połączenie Wi-Fi, co wymusza restart komputera. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują: sprawdzenie, czy komputer zapamiętuje tylko jedną sieć Wi-Fi, skanowanie otaczających sieci i zmianę kanału pracy routera na mniej obciążony, a także zainstalowanie programu inSSIDer Office do analizy jakości sygnału. Dodatkowo, sugerowane jest zmienienie szyfrowania na WPA2 Personal oraz wyłączenie oszczędzania energii dla karty sieciowej w systemie Windows 8.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA