logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o dobór anteny do DVBT wobec odległości od nadajnika.

kamil12173 05 Lip 2014 14:19 2187 12
REKLAMA
  • #1 13769294
    kamil12173
    Poziom 12  
    Ocena: 61
    Witam, przechodzę na DVBT i potrzebuje anenty do jej odbioru, jestem mało wtajemniczony w te sprawy i piszę do was z prośbą o dobór anteny. Propozycje chcialbym najlepiej żeby były na linkach allegro ponieważ tam mam zamiar kupić. Nie wiem czy siatkowa czy kierunkowa itd.

Moja lokalizacja: PONIATOWA woj. Lubelskie

Tutaj gdzieś znalazłem na stronie że mogę zobaczyć odległości nadajnikow ode mnie wiec zamieszczam zdj.
    Prośba o dobór anteny do DVBT wobec odległości od nadajnika.

Proszę o dobór.
  • REKLAMA
  • #2 13769987
    macieja
    Poziom 25  
    Ocena: 266
    Witaj, do dobrego odbioru zaleca się antenę kierunkową.A tak zwana siatka jest anteną szerokopasmową łapie wszystko tylko nie to co trzeba . Polecam antenę kierunkową typu YAGI -UDA NP. TA
    http://www.dmtrade.pl/p3850,antena-telewizyjn...zem-swa.html?gclid=COatn4WjsL8CFQrJtAodV1AA2g
    Mój błąd wkleiłem nie ten link.

Zastanów się o czym piszesz i co proponujesz. :!:
    DVB-T to w przybliżeniu 500-800 MHz a Ty piszesz o 2400MHz (2,4GHz).
    Regulamin pkt 3.1.11.
    Regulamin pkt 3.1.17.

[SP5ANJ]
  • #4 13770175
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Witam.

kamil12173 napisał:
    Witam, przechodzę na DVBT i potrzebuje anenty do jej odbioru, jestem mało wtajemniczony w te sprawy i piszę do was z prośbą o dobór anteny.

W 90% przypadków przejście na nową emisję - zmiana czy wymiana anteny nie jest potrzebna.
    Jeżeli dawniej odbierałeś przekaz emisji "analogowej", to "cyfrowej" odbierzesz na 95%.

Cytat:
    Propozycje chcialbym najlepiej żeby były na linkach allegro ...

Niestety z powodu wymagań regulaminowych nie możemy wstawiać linków do aukcji, w których link taki po pewnym czasie - wygasa.
    Regulamin pkt 3.1.18.
    3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).

Reasumując możemy napisać, że nie istnieje 100% podpowiedź/wypowiedź - jaka antena i gdzie - , ponieważ wynika to głównie z warunków zabudowy, wysokości zawieszenia anteny, rodzaju kabla koncentrycznego no i samej anteny.
    Zawsze jest to sprawa indywidualna.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 13770679
    kamil12173
    Poziom 12  
    Rozumiem, że nie można ale np z innych serwisów? Oraz jakieś parametry mniej więcej jaką wybrać? Bardzo to by mi pomogło i szukałbym sam już jej sobie także jakbym mógł o to prosić.
    P.S Nie odbierałem nigdy analoga :)

Troszkę poczytałem i widzę ze chodzi tutaj chyba o zysk i zakres czestotliwosci i że to ma być kierunkowa antena. Czy ktoś mógłby jeszcze wyszczególnić parametry tych podpunktów wobec mojej odleglosci?
  • REKLAMA
  • #6 13770688
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5447
    kamil12173 napisał:
    Oraz jakieś parametry mniej więcej jaką wybrać?

Najłatwiej, jutro na spacerze popatrz co sąsiedzi mają zamontowane na dachu/balkonie/oknie, i pogadaj z nimi, co i jaki i gdzie kupili.
  • REKLAMA
  • #7 13770899
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2921
    macieja napisał:
    Witaj, do dobrego odbioru zaleca się antenę kierunkową.A tak zwana siatka jest anteną szerokopasmową łapie wszystko tylko nie to co trzeba .
    On nie tylko jak pisze ale jakie głupoty pisze? A co ma wspólnego kierunkowość anteny z szerokopasmowością? Czy ty masz chć trochę pojęcia o czym piszesz? Poza tym antena siatkowa jest anteną kierunkową.
    Do autora: popatrz na czym odbierają sąsiedzi. Antana siatkowa i na "Piaski".
  • #8 13771262
    kamil12173
    Poziom 12  
    U mnie wokół moze z dwie siatki są reszta wszystko talerze ;)

Mysle ze skuszę sie na

Antena TV OPTICUM AX1000

Techniczne:
    Kanały TV UHF (kanały 21-69), Odbiór programów w systemach DTT/HDTV
    Zakres częstotliwości [MHz] 470-862
    Zysk: 16.5 dB, F/B: 28 dB
    Impedancja: 75 ohm
    Długość: 1.25 m
    Wbudowany symetryzator

ALBO

ANTENA DVB-T KIERUNKOWA ATX-55

Kanały pracy: 21-68
    Zysk energetyczny: 14 dB
    Szerokość wiązki H: 50-30
    Szerokość wiązki V: 54-21
    Tłumienie P/T: P/T P/T 20-25 dB
    Impedancja wyjściowa: 300 ohm
    Wykonanie: aluminiowe
  • #9 13771459
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Witam.

kamil12173 napisał:
    U mnie wokół moze z dwie siatki są reszta wszystko talerze

Oczywiście anteny paraboliczne (tzw. talerze) - odpadają.

Cytat:
    Antena TV OPTICUM AX1000

Techniczne:

Jak widzę taki opis anteny, że odbiera systemy, to mi się przysłowiowy nóż w kieszeni otwiera a takie strony omijałbym szerokim łukiem. :D
    Antena odbiera (czytamy : indukuje) sygnały w.cz. z nadajników i emisja tutaj nie ma prawie nic do tego. :!:

Z tych dwóch propozycji wybrałbym jednak ATX-55 bez wzmacniacza ale z symetryzatorem na 75Ω.
    - symetryzator np. taki : http://www.dipol.com.pl/symetryzator_antenowy_sa_iv-v_C0002.htm

Pozdrawiam.
  • #10 13771650
    LeDy
    Poziom 43  
    kamil12173 napisał:
    U mnie wokół moze z dwie siatki są reszta wszystko talerze ;)

Mysle ze skuszę sie na

Antena TV OPTICUM AX1000

To albo tacy wszyscy bogaci albo tak kiepskie warunki odbioru. Pomyśl o tym. Zobacz jak odbierają ci co mają te "siatki".
  • #11 13772003
    kamil12173
    Poziom 12  
    SP5ANJ napisał:
    Witam.

kamil12173 napisał:
    U mnie wokół moze z dwie siatki są reszta wszystko talerze

Oczywiście anteny paraboliczne (tzw. talerze) - odpadają.

Cytat:
    Antena TV OPTICUM AX1000

Techniczne:

Jak widzę taki opis anteny, że odbiera systemy, to mi się przysłowiowy nóż w kieszeni otwiera a takie strony omijałbym szerokim łukiem. :D
    Antena odbiera (czytamy : indukuje) sygnały w.cz. z nadajników i emisja tutaj nie ma prawie nic do tego. :!:

Z tych dwóch propozycji wybrałbym jednak ATX-55 bez wzmacniacza ale z symetryzatorem na 75Ω.
    - symetryzator np. taki : http://www.dipol.com.pl/symetryzator_antenowy_sa_iv-v_C0002.htm

Pozdrawiam.

Kolego znalazłem antenę gdzie dają w zestawie taki symetryzator BADMOR 21-69.
    Czy taki też przejdzie?
  • #12 13773132
    LeDy
    Poziom 43  
    kamil12173 napisał:

Kolego znalazłem antenę gdzie dają w zestawie taki symetryzator BADMOR 21-69.
    Czy taki też przejdzie?
    A w czym masz problem? Czy te symetryzatory , z linki i twój, nie są takie same?
  • #13 13792900
    kamil12173
    Poziom 12  
    Wszystko dobrane, zamykam,

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje anteny do odbioru DVB-T w lokalizacji Poniatowa, woj. Lubelskie, z uwagi na odległość od nadajnika. W odpowiedziach zaleca się wybór anteny kierunkowej, takiej jak YAGI-UDA, oraz anteny pasywnej. Wskazano, że w większości przypadków zmiana anteny nie jest konieczna, jeśli wcześniej odbierano sygnał analogowy. Użytkownik rozważa modele anten, takie jak OPTICUM AX1000 oraz ATX-55, które charakteryzują się odpowiednim zyskiem i zakresem częstotliwości. Dyskutanci podkreślają znaczenie lokalnych warunków odbioru oraz sugerują obserwację, jakie anteny mają sąsiedzi.
REKLAMA