logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-21X5R - Pilot działa tylko z bliska, jak to naprawić?

Benito 17 Mar 2003 09:24 1476 9
REKLAMA
  • #1 135344
    Benito
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mam problem w sony KV-21X5R pilot działa z odległości 2cm, od czego zacząć? Pilot napewno sprawny. Może ktoś ma tryby serwisowe do tego modelu? Bardzo proszę o pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 135444
    aandrus
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    wyczyść odbiornik i plekse przy nim.
  • REKLAMA
  • #3 135476
    Benito
    Poziom 11  
    Chassis jast wyciagnięte i odbiornik podczerwieni widoczny i to samo.
  • #4 135521
    stachwilno
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    cosc do tegu modeliu
  • #5 135641
    Benito
    Poziom 11  
    Dzięki za te coś...
  • REKLAMA
  • #6 135811
    Benito
    Poziom 11  
    Jaki jest symbol odbiornika podczerwieni w tym typie telewizora?
    Może ktoś dysponuje schematem? Będę wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #7 135838
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Gdybyś dokładnie przestudiował załącznik, który przesłał stachwilno to wiedziałbyś, że to jest chassis FE-1 a stąd już tylko krok do schematu. Wystarczy otworzyć: SCHEMATY SONY czyli https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic17562.html i znaleźć odpowiednie chassis.
  • #8 135858
    Benito
    Poziom 11  
    Jeżeli Cię zirytowałem to przepraszam jestem dopiero poczatkującym fanem Forum RTV...
  • #9 137428
    Benito
    Poziom 11  
    Może ktoś komu udało się ściągnąć schemat chassis Sony FE-1 ( mnie się nie udało ściągnąć ) powie jaki tam zastosowano odbiornik podczerwieni?
    Proszę o szybką odpowiedź.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sony KV-21X5R pilot działa tylko z bardzo bliskiej odległości (około 2 cm), mimo że pilot jest sprawny. Pierwszym krokiem jest wyczyszczenie odbiornika podczerwieni oraz przezroczystej osłony (pleksy) przy nim. Po demontażu chassis i odsłonięciu odbiornika problem nadal występuje. Model telewizora korzysta z chassis FE-1, co umożliwia znalezienie odpowiednich schematów serwisowych na forum RTV lub w zasobach online. Odbiornik podczerwieni zastosowany w tym chassis to model SBX1981-51. Uzyskanie schematu chassis FE-1 pozwala na dalszą diagnostykę i ewentualną wymianę lub naprawę odbiornika podczerwieni, co może rozwiązać problem z zasięgiem pilota.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA