Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

płyta główna na dwie karty graficzne

dzony92 08 Jul 2014 00:41 1749 10
    dzony92
    Level 19  
    Witam, poszukuję płyty głównej na dwie karty graficzne:
    nVidia 9400 GT
    MSI NX7100GS (chyba też nVidii).
    Ram 2 GB, ddr2.
    Jak widać karty nie są jakieś super mocne, ale chodzi o to że ta druga ma wyjście S-Video (które jest mi potrzebne do starego TV).
    Konwerter i zmiana TV z HDMI odpada więc może jakaś płyta główna :P

Czy te dwie karty w jednej płycie nie będą sie "gryźć" i co ze sterownikami?
    Czy jedna może być podłączona pod monitor a druga pod TV przez S-Video i będzie wyświetlane to samo?

Szukam płyty w miarę niskim budżecie.
    Dzięki za pomoc, Dżony :)
    safbot1st
    Level 43  
    Można się dowiedzieć co dokładnie potrzeba zdziałać?
    Nie łatwiej z mocniejszej karty 9400gt wyjść przejściówką z d-sub na s-video, a z dvi na d-sub? :/ ?

Dodano po 35 [sekundy]:

Jakie wejścia ma monitor?
    dzony92
    Level 19  
    To stary telewizor i musiałaby być mała rozdzielczość żeby coś zobaczyć, a mi chodzi o oglądanie filmów (z napisami i inne sprawy) a przy okazji jednoczesne używanie komputera do internetu z w miarę przyzwoitym obrazem na monitorze.

Pamiętam że na tej drugiej karcie (7100GS) miałem ustawione różne rozdzielczości dla wyjścia s-video pod telewizor i inne pod d-sub dla monitora i było znośnie :)
    Monitor staruszek na D-SUB, trochę myślałem o tym i dlatego chcę jednak płytę która podoła z tym :)
    safbot1st
    Level 43  
    safbot1st wrote:
    Nie łatwiej z mocniejszej karty 9400gt wyjść przejściówką z d-sub na s-video, a z dvi na d-sub? :/ ?
    dzony92
    Level 19  
    Wtedy będę mógł mieć ustawione różne rozdzielczości na dwóch wyjściach?
    safbot1st
    Level 43  
    Oczywiście. Dlaczego nie? Nie jest to jakieś SLI, czy Crossfire przecież. W tzw mirroringu - obraz taki sam na 2 monitorach - muszą być te same rozdzielczości, w innym przypadku - nie.
    dzony92
    Level 19  
    Potrzebuję jakiś schemat jak zrobić przejściówke na kablu z d-sub na s-video (niegdzie u mnie nie mogę takiego dostać)
    safbot1st
    Level 43  
    dzony92 wrote:
    Potrzebuję jakiś schemat jak zrobić przejściówke na kablu z d-sub na s-video (niegdzie u mnie nie mogę takiego dostać)

Nie łatwiej kupić?
    D-Sub ma linie RGB, a S-Video luminance, chrominance - po drodze jest jakiś konwerter z tego co się domyślam - bez niego nie da rady.
    dzony92
    Level 19  
    właśnie problem w tym, że monitor podłączony pod D-sub lub DVI jest wykrywany, a telewizora nie wykrywa pod żadnym. W menu kunfigurowanie wielu monitorów jest możliwa do zaznaczenia tylko jedna opcja użyj jednego monitora, wybieam mojego monitora niema na liście -> rygorystyczne wykrywanie monitorów -> czy chce uruchomić złącze TV (tak) i dalej nic się nie dzieje
    dzony92
    Level 19  
    Przypomniało mi się że kiedyś przestawiałem coś w BIOSie żeby był obraz na obu wyjściach, może tym razem trzeba coś przestawić czy się mylę?