logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AGP + LCD (DVI) ... PCI + D-SUB (Karta TV) +++ Windows

__sosen990 09 Gru 2006 05:24 2027 15
  • #1 3311015
    __sosen990
    Poziom 12  
    Witam.

Wpadłem na taki trochę nie typowy pomysł (generalnie chodzi o koszty i wykorzystanie komputera PC do końca).

1. Posiadam kartę VGA (AGP GeForce 6xxx), na złączu DVI podłączoną do monitora LCD, kartę SB Audigy 2 ZS + 7.1 Głośniki - działa OK.
    2. Włożę kartę na PCI (GeForce 2MX xxx xxMB, podłączę przez port D-SUB monitor CRT z wbudowanymi głośnikami.
    3. Posiadam kartę Leadtek WinFast 2000 XP Expert oraz zintegrowaną kartę dźwiękową x.1 na pokładzie.

Wpadłem na genialny pomysł "podłączenia portu AGP" do monitora LCD, korzystania normalnie z komputera i karty dźwiękowej do celów wyłącznie 2D.

Natomiast podłączenia karty na PCI do oddzielnego monitora CRT, karty muzycznej (nForce x) do wbudowanych głośników w monitorze.

Korzystając z karty TV, chciałbym w 2D przekierować sygnał telewizji na monitor CRT, mogąc normalnie korzystać z komputera na LCD. Jeżeli chodzi o dźwięk, to nie ma problemu - nagrywa / odczytuje dźwięk nie patrząc czy coś na wyjściu jest podłączone (tymczasem na SB słucham sobie np MP3).

Generalnie można skorzystać z opcji nTUNE (???) i sklonować / rozszerzyć ekran nie wkładając drugiej karty na PCI. Jednak w przypadku "coś tam podziel w poziomie" zginie mi zegarek, tray i połowa pulpitu.

Czekam na jakieś sugestie / pytania - problem docelowy jest taki, że posiadam dwie karty muzyczne (7.1 i 5.1), tuner TV i kartę VGA na PCI. Najtańszy monitor z głośnikami na Allegro.pl kosztuje w granicach <100 zł, a telewizor (Scietronik - zachowując jakość obrazu CRT) < 200 zł.

Trudny, ale życzliwy temat - czekam na opinie - czy to się uda zrobić pod Windows'em XP :]
  • #2 3311379
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Namieszałes strasznie. Co chcesz osiagnac?
  • #3 3314114
    __sosen990
    Poziom 12  
    Docelowo przekierować obraz z karty TV na drugą kartę graficzną --> monitor CRT. Dźwięk z TV, na drugą kartę muzyczną --> wbudowane głośniki w monitorze.
  • #4 3314888
    jarem2
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    rozumiem że chciałbyś jednocześnie grać na lcd i oglądać tv na crt ?
  • #5 3314919
    __sosen990
    Poziom 12  
    No nie koniecznie grać - mam strasznie mały pokój, mieszkam z dziewczyną i jak miałbym wcisnąć jeszcze do tego TV, to bym chyba oszalał, albo nabawił się raka po tygodniu ;] Na szafce stoi jakiś stary monitor, to miejsce już sobie upatrzyłem :-)

Generalnie albo coś tam programuje, czytam, drukuje, rysuje, to tych 5-10% zużycia procesora nie zauważam. Przychodzi godz. 20:00 i słyszę z za pleców: "Misiu włącz na TYP2, bo się M jak ... zaczyna" - niech to leci, bo mi nie przeszkadza, ale czemu muszę na 1h odrywać się od kompa ...
  • #6 3316818
    jarem2
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Musisz skorzystać z opcji w sterownikach nvidii, wypróbuj różne opcje (klonowanie odpada). Ustaw crt jako monitor dodatkowy i musi jakoś działać
  • #7 3318081
    __sosen990
    Poziom 12  
    Opcje nVIDIA ... mam GF N6600 ASUS (D-SUB + DVI). Podłączyłem monitor NEC'a do DVI i nie mam żadnej możliwości podłączenia / przełączenia na drugi monitor oprócz TV-OUT :|

Pytam o w/w możliwości, bo nie wiem czy mam załatwiać kartę i monitor - cholera wie czy to będzie działać.

Jeżeli chodzi o Linux'a (KDE + Matrox), to przy drugiej karcie na PCI (ATI coś tam) i drugim monitorze (w pracy - nie ma Windy :/ ) pojawił się drugi pulpit i sprawa jest jasna. Ale co z Win-zgrozą ...
  • #8 3326868
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Ja bym to rowiązał inaczej...
    2 monitory podłączone do 1-nej karty z 2-ma wyjściami (Radeon czy GF - bez różnicy) i fajnie, ale...
    karta TV - obraz w 2-gim monitorze
    a na pierwszym monitorze normalna praca
  • #9 3333269
    __sosen990
    Poziom 12  
    No właśnie jest problem, bo mam podłączony monitor przez złącze DVI. Podłączam normalnie CRT do D-SUB.

Powinna pojawić się funkcja nVIEW w opcjach nVIDIA, a takowej nie ma. Tak jakby była możliwość tylko DVI (LCD) albo normalnie monitor do D-SUB i do DVI np. TV HD.

Sterowniki najnowsze 93.71, karta ASUS N6600 - wcześniej był Leadtek A6200 i było tak samo - dziwny monitor ?
  • #10 3333823
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Spróbuj innych sterowników, albo masz uszkodzony przewód od monitora (sygnały DDC) i karta nie wykrywa monitora.
    Do tunera nie potrzebujesz 2giej dźwiękoki, chyba że chcesz nagrywać, możesz podłączyć wyjście dźwięku z tunera wprost do wzmacniacza.
  • #11 3337224
    __sosen990
    Poziom 12  
    Co do karty to popatrze.

Jeżeli chodzi o dźwięk, to jest na płycie, więc niech będzie.

A teraz pytanie laika - chodzi o to, że sygnał wych. z karty TV (audio) jest na poziomie 1V, więc nie muszę stosować przed wzmacniacza - dobrze kumam ???
  • #12 3337354
    tzok
    Sygnał audio 1V to standardowy poziom dla wejścia line-in (aux) we wzmaczniaczu czy kolumnach aktywnych.
  • #13 3341270
    __sosen990
    Poziom 12  
    Podpołem monitor 17" DELL cośtam - podłączam, karta nie widzi monitora.

Kiedy podłączę tylko CRT przez D-SUB, po restarcie komputera jest OK - tzn. tylko CRT działa, podczas pracy z Windosem podłączam LCD (DVI) i też go nie znajduje.

Podłączam CRT i LCD, to znajduje tylko LCD - nVIEW mówi, że jest tylko jeden monitor - jakiś dziwny jest ten NEC ??

P.S. kaseciak i "patefon" ma 0,1 V ???
  • #14 3344080
    tzok
    Magnetofon ma 1V, gramofon ma nieliniową charakterystykę.

Czy jak podłączysz tylko CRT to Windows go wykrywa jako Monitor Nieznany czy Monitor Plug and Play? Czy np. Everest jest w stnie pobrać informacje o monitorze?
  • #15 3344531
    __sosen990
    Poziom 12  
    Jak podłączę tylko CRT to Windows znajduje go automatycznie jako DELL coś tam - normalnie taki model jak powinien być.
  • #16 11947973
    __sosen990
    Poziom 12  
    Mineło 6 lat.
    Technologie się zmieniły - zamykam.
    Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nietypowego pomysłu wykorzystania dwóch kart graficznych w komputerze z systemem Windows: karty AGP GeForce 6xxx podłączonej przez DVI do monitora LCD oraz karty PCI GeForce 2MX podłączonej przez D-SUB do monitora CRT z wbudowanymi głośnikami. Celem jest jednoczesne korzystanie z komputera na monitorze LCD do pracy 2D oraz wyświetlanie sygnału telewizyjnego z karty TV Leadtek WinFast 2000 XP Expert na monitorze CRT, z dźwiękiem kierowanym do wbudowanych głośników monitora lub osobnej karty dźwiękowej (nForce x). Problemy techniczne obejmują brak wykrywania drugiego monitora przez sterowniki NVIDIA (nVIEW), ograniczenia w obsłudze wyjść DVI i D-SUB, oraz trudności z konfiguracją wielomonitorową w Windows. Wskazano, że w systemie Linux z KDE i kartą Matrox druga karta PCI i monitor działają poprawnie, tworząc drugi pulpit. Poruszono też kwestie poziomu sygnału audio (1V standard dla wejścia line-in) oraz możliwe uszkodzenia przewodów DDC wpływające na wykrywanie monitorów. Ostatecznie autor zamknął temat po kilku latach, ze względu na zmiany technologiczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA