logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maxtor 6L040L2 - Status Uwaga w CrystalDiskInfo, co oznacza?

daffe 08 Lip 2014 17:56 1626 11
  • #1 13778552
    daffe
    Poziom 9  
    Witam użyłem programu CrystalDiskInfo wyskoczyło mi coś takiego

A) Status Uwaga
    b) Po kliknięciu na status uwaga pojawiło się coś takiego
    c) i gdy ustawiam tak Status pojawia się Dobry

Pytania:

1. czemu się pojawił status uwaga ?

2. czy jak zmienię te parametry co podałem na zdjęciu ( C ) i status jest dobry coś się stanie ?

3. czy temperatura nie jest za wysoka ? (u mnie są upały i strasznie gorąco)
    Załączniki:
    • Maxtor 6L040L2 - Status Uwaga w CrystalDiskInfo, co oznacza? c.jpg (132.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Maxtor 6L040L2 - Status Uwaga w CrystalDiskInfo, co oznacza? b.jpg (47.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Maxtor 6L040L2 - Status Uwaga w CrystalDiskInfo, co oznacza? a.jpg (134.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 13778624
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    daffe napisał:
    2. czy jak zmienię te parametry co podałem na zdjęciu ( C ) i status jest dobry coś się stanie ?

Drogi kolego - radzę nie używać tego narzędzia, bo służy ono do tego samego co "przekręcanie" liczników w samochodach. Oszukuje prawdziwe wskazania SMART.

Proszę podać okno SMART dysku (całe, a nie kawałek) takie jak było zanim zaczął kolega "merdać suwakami".

Dodano po 5 [minuty]:

Podsumowując:
    1 - nie używać w żadnym wypadku narzędzia 'Health Status Setting'.
    2 - Dysk jest uszkodzony fizycznie i relokuje sektory.
    3 - Proszę pełne okno CDI z kompletem parametrów.
    4 - Dane należy ratować - skopiować je na inny nośnik (np. przez kopię posektorową do pliku - instrukcja w linku).
    5 - Dysk nadaje się na procedurę (zerownie+remap):
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
  • #3 13779022
    daffe
    Poziom 9  
    Cytat:
    Proszę podać okno SMART dysku (całe, a nie kawałek) takie jak było zanim zaczął kolega "merdać suwakami".

Maxtor 6L040L2 - Status Uwaga w CrystalDiskInfo, co oznacza?
  • #4 13779058
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 614
    safbot1st napisał:

I żadna magia mu nie pomoże.

safbot1st napisał:
    5 - Dysk nadaje się na procedurę (zerownie+remap):

Tylko po co ? Realokowanych sektorów to nie usunie. Ba nawet nic nie zmieni.

daffe

Zabezpiecz ważne dane póki się jeszcze da.
  • #5 13779178
    daffe
    Poziom 9  
    Cytat:
    Zabezpiecz ważne dane póki się jeszcze da.

Na tym dysku nic praktycznie nie ma a przynajmniej nic cennego

Z tego co czytałem o ile dobrze zrozumiałem zerowanie nic mi nie da bo to tylko wyczyści mi dysk który później nikt nie odzyska danych
    Cytat:

czyli dysk jest do wyrzucenia ?

Bo mam taki problem z innej beczki wiem ze nie w tym dziale za co przepraszam ze go poruszam ale mam od jakiegoś czasu problem ze zamraża mi się ekran a mianowicie jak odpalam przeglądarkę i przeglądam strony bywa tak ze się mrozi mysz i klawiatura i nic się nie da zrobić (przeglądałem podobne tematy u wujka google ) innym razem pojawia mi się czarny ekran i brak sygnału tak jak by napięcie gubiło a czasem mam tak ze słyszę jak dysk przestaje pracować i jest taki dźwięk jak bym wyłączał kompa ale po chwili dysk znowu się startuje jak nie może załapać wyłączam i wyciągam wtyczki od dysku i jeszcze raz je podłączam problem znika nie wiem czy to spowodowane ze ten dysk czy ramy czy karta lub zasilanie robię tak wszystko odłączam kartę ramy zasilanie (wtyczki) z płyty i podłączam i chodzi ale do pewnego czasu teraz podkręciłem obroty wiatraczka (na obudowie na wyświetlaczu są 3 poziomy szybkości) żeby mi chłodziło bardziej kartę graficzna zauważyłem tez co może być przyczyna tego zacząłem wyciągać tylko ramy i wsadzać znowu i chodzi czasem dużej czasem po chwili mrozi jak by powiedzieć taka loteria np teraz jak na razie chodzi i nic się nie dzieje ale wiem ze to do czasu muszę sprawdzić ramy programem Memtest86 być może to wina tylko ram jak by ktoś miał jakiś pomysł
  • #6 13779397
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    daffe napisał:
    czyli dysk jest do wyrzucenia ?

Tak.

Co do dalszej części.

Nie znamy pełnej specyfikacji komputera (włącznie z marką oraz mocą zasilacza), więc nie jesteśmy wstanie bez danych ustosunkować się do problemu.
  • #8 13779477
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    daffe napisał:
    take me 350W

BOMBA !!! przez duże "B"

Zasilacz, a w zasadzie produkt "zasilaczopodobny"
    Znajduje się on na "czarnej liście"
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
    http://forum.pclab.pl/topic/142996-Zanim-zapy...ZASILACZ-lub-jego-NAPI%C4%98CIA-sprawd%C5%BA/
    http://forum.pclab.pl/topic/843054-Czarna-lista-zasilaczy-oraz-lista-polecanych-v2/
    http://www.techfanatyk.net/zmien-zasilacz-przezornosc-czy-psychoza/

I nic dziwnego, przy braku prawdziwego zasilacza.
  • #9 13779506
    daffe
    Poziom 9  
    wiec te wszystkie problemy biorą się z tego zasilacza te mrożenie ekranu ? dysk nie ma nic spólnego z tym po za tym ze jest tam uszkodzony i tam może robić mi problemy (się zepsuć całkiem) A może to wina mojej płyty głównej grzeje się a chodzi mi mianowicie o wtyczkę pinuwke (wtyczkę 4 pin od zasilacza, do wejścia 4 pin ) strasznie gorąca
  • #10 13779825
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    daffe napisał:
    wiec te wszystkie problemy biorą się z tego zasilacza te mrożenie ekranu ?

Mrożenie ekranu - winowajcą uszkodzony dysk twardy.
    Uszkodzony dysk - winowajcą prawdopodobnie bomba zegarowa marki TakeMe.
    daffe napisał:
    innym razem pojawia mi się czarny ekran
    - TakeMe.
    daffe napisał:
    (wtyczkę 4 pin od zasilacza, do wejścia 4 pin ) strasznie gorąca

O jaką w wtyczkę chodzi? Jeśli się nagrzewa to bardzo niedobrze.

daffe napisał:
    Bo mam taki problem z innej beczki wiem ze nie w tym dziale za co przepraszam ze go poruszam ale mam od jakiegoś czasu problem ze zamraża mi się ekran a mianowicie jak odpalam przeglądarkę i przeglądam strony bywa tak ze się mrozi mysz i klawiatura i nic się nie da zrobić (przeglądałem podobne tematy u wujka google ) innym razem pojawia mi się czarny ekran i brak sygnału tak jak by napięcie gubiło a czasem mam tak ze słyszę jak dysk przestaje pracować i jest taki dźwięk jak bym wyłączał kompa ale po chwili dysk znowu się startuje jak nie może załapać wyłączam i wyciągam wtyczki od dysku i jeszcze raz je podłączam problem znika nie wiem czy to spowodowane ze ten dysk czy ramy czy karta lub zasilanie robię tak wszystko odłączam kartę ramy zasilanie (wtyczki) z płyty i podłączam i chodzi ale do pewnego czasu teraz podkręciłem obroty wiatraczka (na obudowie na wyświetlaczu są 3 poziomy szybkości) żeby mi chłodziło bardziej kartę graficzna zauważyłem tez co może być przyczyna tego zacząłem wyciągać tylko ramy i wsadzać znowu i chodzi czasem dużej czasem po chwili mrozi jak by powiedzieć taka loteria np teraz jak na razie chodzi i nic się nie dzieje ale wiem ze to do czasu muszę sprawdzić ramy programem Memtest86 być może to wina tylko ram jak by ktoś miał jakiś pomysł

Ogólnie odnośnie powyższego - mniej filozofowania, więcej przecinków, pseudozasilacz do utylizacji i zakup nowego prawdziwego, dysk twardy to samo - utylizacja i zakup nowego. Od tego zacząć i dalej będziemy "radzić".
  • #11 13779976
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1586
    safbot1st napisał:
    pseudozasilacz do utylizacji i zakup nowego prawdziwego, dysk twardy to samo - utylizacja i zakup nowego. Od tego zacząć i dalej będziemy "radzić".
    Może od razu go do marketu odeślij po nowy zestaw...

Tragedia, "dysk uszkodzony" - a może miał te 9 realokowanych sektorów już np. 2 tys. godzin temu?
    Ten dysk może jeszcze pociągnąć więcej niż obecnie sprzedawany złom.
    Z zakupem nowego współgrającego z tą płytą HDD PATA może być problem, podobnie z SATA - na pokładzie siedzi problematyczny SiS964

Zrób test powierzchni pod MHDD ( np. na http://www.ultimatebootcd.com ) i wstaw fotkę ekranu na koniec i łapką sprawdź temp. HDA

Co do czarnych ekranów itd. wtyczka P4 pewnie jest gorąca bo prądożerny CPU i/lub luźne styki - trzeba wyjąć i obejrzeć, obadać kondensatory na płycie i w zasilaczu.
    Zdjąć chłodzenie z CPU i sprawdzić stan pasty - czy proszek...

Po co go naciągacie na koszty? Przecież widać ile ten PC jest (nie)wart i nie ma sensu dokładać. Niech najpierw porobi coś we własnym zakresie, dopiero później gdy np. nie potrafi naprawić / nie da się naprawić - do sklepu.

BTW:

• #12 13784789
    daffe
    Poziom 9  
    Cytat:
    Zrób test powierzchni pod MHDD

będę musiał bootować cd lub pendrive bo jest w iso, znalazłem jak to zrobić wiec będę próbował z pendrive bo tam logi się zapisują w przypadku cd logi znikają chyba ze przed zakończeniem programu po wpisaniu komendy zgramy to na pendrive postaram się to zrobić jak czas pozwoli i czy to ogarnę.

Cytat:
    wtyczka P4 pewnie jest gorąca bo prądożerny CPU i/lub luźne styki - trzeba wyjąć i obejrzeć, obadać kondensatory na płycie i w zasilaczu.
    Zdjąć chłodzenie z CPU i sprawdzić stan pasty - czy proszek...

Ta zwykła wtyczka nie nagrzewa się tak ale P4 już tak wtyczka P4 jak i wejście P4 nic nie przypalone tylko cieple / gorące kondensatory z tego co widziałem na płycie nie są spuchnięte do zasilacza nie zaglądałem a co do pasty to nie wiem nie sprawdzałem szczerze mówiąc ale na speedfan cpu temp była dobra

Cytat:
    pseudozasilacz do utylizacji i zakup nowego prawdziwego

zdaje sobie sprawę ze taki zasilacz kosztuje nie opłaca się kupować w moim przypadku bo jak kolega napisał ten komp on jest nic nie wart i z tym się zgadzam poprzedni mi się spalił a za tego dałem grosze byle żeby chodził do internetu jak bym miał tu wymieniać "wszystko" kupił bym sobie nowego dobrego kompa ale w tej chwili z przyczyn nie mogę sobie na to pozwolić po za tym na takim pseudo zasilaczu chodził 8 lat i żadnych problemów nie miałem to tylko zależny na jaki się trafi.

Cytat:
    sprawdzić stan pasty - czy proszek...

Przepraszam ze dopiero teraz odpisuje ale brak czasu na CPU pasta zużyta dałem nowa jak na razie wszystko chodzi

Cytat:
    WojtasJD

Dziękuje za rady i za pomoc należny ci się zimne piwo :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z dyskiem twardym Maxtor 6L040L2, który w programie CrystalDiskInfo wyświetla status "Uwaga". Odpowiedzi wskazują, że status ten może oznaczać fizyczne uszkodzenie dysku, w tym relokację sektorów. Użytkownik został ostrzeżony przed używaniem narzędzi do manipulacji parametrami SMART, które mogą fałszować rzeczywiste wskazania. Zaleca się zabezpieczenie danych oraz rozważenie wymiany dysku, ponieważ jego stan może prowadzić do dalszych problemów, takich jak mrożenie ekranu, co może być również związane z uszkodzonym zasilaczem (TakeMe 350W) oraz innymi komponentami systemu. Użytkownik powinien przeprowadzić test powierzchni dysku oraz sprawdzić temperaturę komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA