logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WD5000AAKS 500GB - czerwona dioda, spowolnienie, szuranie, S.M.A.R.T. analiza

Genius-- 08 Lip 2014 23:26 1452 5
  • #1 13779712
    Genius--
    Poziom 2  
    Witajcie! Zakupiłem na Olx dysk twardy WD5000AAKS-OOV1A0 500gb. Na początku był ok. Jednak zauważyłem że w obudowie mojego PC często zapala się czerwona dioda odpowiadająca za dysk. Postanowiłem sprawdzić go Hdd Regenatorem. 0 batt sektorów. Dziś wiem, że program niezbyt dobry. Oprócz tego zaczął spowalniać, wcześniej chodził elegancko...Dysk jest słyszalny jak lekko ,,szura''. Pomożecie?
    Na zdjęciu widoczne S.M.A.R.T z CrystalDiskInfo
    Załączniki:
    • Dysk WD5000AAKS 500GB - czerwona dioda, spowolnienie, szuranie, S.M.A.R.T. analiza Bez__tytu__u.jpg (309.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 13779754
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    Nie obraź się, ale okulary zostawiłeś gdzieś? Przecież dużymi wołami jest napisane "dobry". Jedyne co może martwić to pozycja 01 SMART
    http://forum.pclab.pl/topic/258047-Tutorial-SMART-interpretacja-parametr%C3%B3w/

Genius-- napisał:
    0 batt sektorów
    Chyba "bad"...
    Genius-- napisał:
    Postanowiłem sprawdzić go Hdd Regenatorem.
    Program do d...
    Genius-- napisał:
    Dziś wiem, że program niezbyt dobry.
    Właśnie.
    Genius-- napisał:
    Oprócz tego zaczął spowalniać, wcześniej chodził elegancko.
    Jakieś konkrety - czy subiektywna ocena? Defragmentowałeś dysk? Jaki system plików?
    Genius-- napisał:
    Dysk jest słyszalny jak lekko ,,szura''
    Ma "szurać", jak chcesz, żeby nie "szurał" - kup sobie SSD.
  • #3 13779768
    foxxer672
    Poziom 23  
    Ocena: 163
    Dysk jest sprawny.
    To normalna praca.
  • #4 13779782
    Genius--
    Poziom 2  
    Nie subietywna ocena, ale wczesniej dział szybciej
  • #5 13779830
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Genius-- napisał:
    wczesniej dział szybciej

Na jakiej podstawie tak uważasz?

Dodano po 13 [minuty]:

Prosimy jakieś konkrety - np. zaczął głośniej pracować, system łapie freezy, nie wybudza się z hibernacji.
    Pytam, bo seria WD blue zyskała nie tak dawno złą sławę za sprawą serii WD5000AAKX:
    Temat "Uwaga na serie WD Blue model WD5000AAKX"
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2624198.html

Co gorsza te wadliwe dyski pracują nieprawidłowo, a nie widać tego w SMART i przy teście powierzchni talerza.
    Z kolei po wpisie autora:
    Genius-- napisał:
    Jednak zauważyłem że w obudowie mojego PC często zapala się czerwona dioda odpowiadająca za dysk.

domyślam się, że posiada podstawową wiedzę o sprzęcie i nie zdaje sobie sprawy ile czynników tak naprawdę może powodować spowolnienie pracy systemu. Specjalnie piszę systemu nie dysku, bo dysk jest jedynie jego elementem. Jeszcze raz proszę o jakieś konkrety - dowody, że dysk działa wolniej.
    W międzyczasie proszę o wykres benchmark sterylny z programu HDtune.

Dodano po 2 [minuty]:

+ model i markę zasilacza :D
  • #6 13780263
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    1. Uruchom MHDD z bootowalnego CD lub Pendrive.
    2. Zamieść SMART z MHDD
    3. Zrób skan powierzchni i wklej zdjęcie.

Jeśli dysk działał szybciej, to zrób profilaktycznie skan MBAM, ADWCleaner i CCLeaner. Może złapałeś infekcję po prostu.

SMART z CDI jest bardzo dobry, aż za dobry, jak na dysk, który przepracował tyle godzin...

mickpr napisał:
    Jedyne co może martwić to pozycja 01 SMART

Do przyjęcia. Niewielki odchyl od zera, ale sprawdźmy, czy jest to także "widoczne" na powierzchni dysku.
REKLAMA