logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ubiguity bullet 2 - Połączenie 4 ubiquity bullet 2 w jedna sieć (1 ssid)

Mr_Pi 09 Lip 2014 08:58 1317 5
REKLAMA
  • #1 13780127
    Mr_Pi
    Poziom 9  
    Witajcie,
    zastanawiam się jak skonfigurować powyższe urządzenia w jedną sieć. O co chodzi. Zależy mi aby skonfigurować je tak aby poruszając się po obiekcie z tabletem zawsze był podłączony do sieci w ramach jednego SSID i nie musiał każdorazowo łączyć się z inną siecią. Co za tym idzie tablet musiałby się przełączać miedzy bulletami automatycznie niezauważalnie dla użytkownika.
    Bullety zasilane są przez poe. W uproszczenie można założyć, że wszystkie kable lan podłączone są do jednego switcha.

Szukałem odpowiedzi na pytanie jak je poprawnie skonfigurować. I jedyne co przyszło mi na myśl to jedno urządzenie podłączone w trybie AP WDS natomiast reszta zwykły AP. Niestety nie mam jak tego sprawdzić, a wcześniejsze próby nie przyniosły pomyślnego rezultatu. Czy tak da się to zrobić?

Link do wiki softu http://wiki.ubnt.com/AirOS_5.3
  • REKLAMA
  • #2 13780139
    smario11
    Poziom 31  
    Ocena: 120
    Nie bedzie Ci to tak dzialac jak chcesz.
    Do tego mozesz wykorzystac Unifi outdoor.
    Niestety wifi jest tak zrobione ze ciezko zrobic to poprawnie. UBNT cos tam robi w tej materii na unifi i wychodzi to poprawnie.
    Inne rozwiazania sprawdzone ida w dziesiatki tysiecy zlotych bo to rozwiazania enterprise ze sprzetowymi kontrolerami.

WDS jest do czegos innego (w skrocie przekazuje MAC adressy)
  • REKLAMA
  • #3 13780461
    Mr_Pi
    Poziom 9  
    To bardzo nie dobrze. Bo taki sprzęt już mam i prawdę mówiąc miałem nadzieje, że uda mi się coś z tym zrobić. Czyli nie można utworzyć jednej sieci SSID z wieloma urządzeniami jak dobrze Cie zrozumiałem.

Sprawdziłem, że ubiquity outdoor powinno się sprawdzić, grunt żeby była opcja ubiquiti zero-handoff.
  • REKLAMA
  • #4 13781287
    smario11
    Poziom 31  
    Dokladnie zero-handoff maja Unifi

Mozesz jeszcze zrobic tak ze ustawiasz wszystkie 4 bullety na jeden kanal i dajesz to samo SSID.
    Klient zarzadza przelaczeniem sie miedzy AP wiec w takiej sytuacji w miare bez problemu powinno sie przelaczyc.
    Ewentualnie mozesz ustawic na innych kanalach i sprawdzic. Sek w tym ze w przypadku bulletow to za przelaczenie odpowiedzialny jest klient czyli telefon/tablet/notebook i jego sterownik
  • REKLAMA
  • #5 13781700
    Mr_Pi
    Poziom 9  
    Odnosząc się do Twojej poprzedniej odpowiedzi urządzenie (kom/lap) będzie się przełączał w zależności od dostępności bulleta. W przypadku Unifi robi to bez zauważalnego przełączenia. Obawiam się, że przełączenie bulletowe sprawi, że może być sieć chwilowo niedostępna co jest niedopuszczalne. Jeśli mógłbym jeszcze prosić o podpowiedź jak skonfigurować te bullety aby osiągnąć to co pisałeś to byłbym bardzo wdzięczny.
    Na piątek rano muszę przygotować wady i zalety obu rozwiązań więc taka wiedza bardzo by mi ułatwiła zadanie.

Póki co bardzo dziękuję Ci za pomoc :)
  • #6 13783172
    smario11
    Poziom 31  
    Przy Unifi to kontroler badz samo unifi (w nowym sofcie chyba dodali) wymusza na kliencie przelaczenie.
    Nie sprawdzalem tego dokladnie w praktyce ale z tego co mi znajomi mowili to podobno nawet ping nie wylatuje przy przelaczaniu, czasem sie zdarzy jeden pakiet utracony ale nie potrafili potwierdzic czy z powodu wifi czy przelaczania.

Jesli jest nacisk mocny na jak najmniejsze przerwy to nawet nie ma co sie bawic w bullety bo Ci jaja w firmie urwa :)
    Na zachodzie robia to tak ze dawaja dedykowane rozwiazania motoroli badz junipera ale tam cena jest o jedno zero wieksze niz przy unifi i znaczek ze zlotowek zamienia sie w dolary
REKLAMA