logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wago 750-881 - Komunikacja RS485 do samodzielnej definicji

azieh 09 Lip 2014 12:53 1902 0
REKLAMA
  • #1 13780760
    azieh
    Poziom 2  
    Witam
    Posiadam sterownik Wago 750-881. Moduł rozszerzeń RS232/RS485 o nr katalogowym 750-652.

Dostałem do urządzenia z którym się potrzebuje skomunikować opis ramki dość szczegółowo opisany (sterowanie kolektorem słonecznym).

Korzystając w Codesys z SERIAL_INTERFACE.lib ustawiłem go w następujący spsób:

SERIAL_INTERFACE1(
    xOPEN_COM_PORT:=TRUE , (* otwarcie portu do komunikacji *)
    bCOM_PORT_NR:=2 , (* nr portu RS sterownika, 0 - port wbudowany sterownika, 1 - port serwisowy, 2,3,4.... - kolejne porty "kanapki" zgodnie z kolejnoscia ulozenia *)
    cbBAUDRATE:= 11520, (* predkosc transmisji *)
    cpPARITY:=2 , (* parzystosc : 0 - brak*)
    csSTOPBITS:=1 , (* ilosc bitów stopu *)
    cbsBYTESIZE:=8 , (* ilosc bitów danych *)
    cfFLOW_CONTROL:=4 , (* kontrola przeplywu - HALFDUPLEX :=4, RS 485 / halfduplex / without handshake / with continous send *)
    iBYTES_TO_SEND:= LEN(tekst), (* dlugosc bufora nadawczego *)
    ptSEND_BUFFER:= ADR(tekst), (* bufor nadawczy *)
    xSTART_SEND:=send , (* SEND - start transmisji, jest zerowane po wykonaniu operacji *)
    utRECEIVE_BUFFER:=odebrane , (* bufor odbiorczy *)
    xINIT:= init, (* *)
    bERROR=>error , (* kod bledu *)
    xCOM_PORT_IS_OPEN=>is_open ); (* 1 jesli port jest otwarty *)

Napisałem w programie wstępnie sekwencje do cyklicznego odpytywania się o jeden parametr. W odpowiedzi powinienem dostać długiego stringa. Na razie, żeby zobaczyć co mi odpowie urządzenie. Na diodach widzę, że pytanie jest wysyłane, ale nic nie przychodzi z odpowiedzią. Domyślam się, że w zły sposób wysyłam pytanie do urządzenia.

Prosił bym o pomoc w jaki sposób uzyskać jakąś informacje od urządzenia. Jak powinienem zdefiniować zapytanie, na podstawie pliku PDF opisującego komunikacje.
    Załączniki:
    • Communication_RS485_in_Helios.pdf (245.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
REKLAMA