logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BOSCH WAE2046/PL03 - Silnik nie startuje, pralka pobiera wodę, brak błędów

maciek_serwis 10 Lip 2014 20:58 1437 4
REKLAMA
  • #1 13785158
    maciek_serwis
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Witam. Mam problem z tą pralką. Silnik w ogóle nie startuje. Pralka pobiera wodę i cisza. Słychać tylko stukanie termostatu, silnik nie pracuje. Sprawdzałem kostkę na silniku - wygląda ok.
    Nie wyskakuje żaden błąd na wyświetlaczu, pompa pracuje i wypompowywuje wodę.
    Gdzie szukać przyczyny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13785410
    maniek475
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    Witam.

Do sprawdzenia szczotki w silniku .

Pozdrawiam maniek475.
  • REKLAMA
  • #3 13785602
    maciek_serwis
    Poziom 13  
    Właśnie zdjąłem szczotki. Są bardzo krótkie (1 cm) wiec może faktycznie być za mały docisk do komutatora. Zakupiłem szczotki na Allegro, jak przyjdą i wymienię to dam znać co się dzieje. Na razie bardzo dziękuje za wszelkie informacje.
  • REKLAMA
  • #4 13788127
    maciek_serwis
    Poziom 13  
    Witam ponownie. Szczotki w silniku wymienione, na szczotkach jest napięcie, po odłączeniu silnika z kostki głównej przejscie miedzy szczotkami jest max na omomierzu. Nie znam wyprowadzeń kostki na silniku więc nie wiem jak pomierzyć napiecia. Sprawdzałem Triak - jest ok. Szukałem zimnych lutów - nie stwierdziłem.
    Czy może mi ktoś pomóc jak sprawdzić sam silnik?
    Prosze o dalsze sugestie.
  • #5 13789025
    maciek_serwis
    Poziom 13  
    Problem rozwiazany. Na silniku jest zamontowany termik, który po zwarciu na krótko spowodował rozruch silnika.
REKLAMA