logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kompresor / piaskarka do piaskowania szkła, drewna, aluminium - jaki

abyss 11 Lip 2014 11:40 6231 6
REKLAMA
  • #1 13786580
    abyss
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Jest wątek na temat kompresorów gdzie poruszane są głównie "ciężkie" maszyny o dużych wydajnościach - używane do piaskowania felg albo sporych, zardzewiałych mechanicznych elementów. Ponieważ to zupełnie inna klasa zastosowań otwieram nowy wątek.
    Jakie kompresory /piaskarki / kabiny polecicie do piaskowania drobnych, szklanych drewnianych lub aluminiowych elementów z małymi detalami ? Chodzi o piaskowanie dekoracyjne np. butelek, słoików, tabliczek reklamowych, pudełek etc które wykonuje się poprzez naklejoną maskę z folii z wyciętym wzorem.
    Z innych wątków wynikało by, że raczej kompresor śrubowy o możliwie dużej wydajności - bez wielkiego zbiornika - ale są tu na pewno osoby które znają temat i może udzielą podstawowych rad by nie pchać się z zakupami w złym kierunku.
  • REKLAMA
  • #2 13803384
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 13803818
    abyss
    Poziom 14  
    Na niektórych "zachodnich" stronach trafiałem na zestawy rzeczywiście miniaturowej wielkości, mieszczące się na biurku - ale NIE o taką zabawkę mi chodzi. Pisząc o "nie ciężkich maszynach" miałem raczej na myśli uniknięcie zbiornika ciśnieniowego o pojemności 2m sześciennych. Jako, że piaskowanie wymaga sporego, stałego wydatku powietrza - a nie tylko wysokiego ciśnienia - to zdaje się jest on (zbiornik) zbędny - ale właśnie dlatego o to pytałem jaki kompresor czy ewentualnie zestaw jest wart uwagi. Zgaduję, że pewnie jakiś śrubowy o wydajności rzędu 50m3/h i ciśnieniu 8 bar.
  • #4 13803854
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 13803972
    abyss
    Poziom 14  
    A nie ma gotowych rozwiązań które są sprawdzone?
  • REKLAMA
  • #6 13805120
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 14774889
    abyss
    Poziom 14  
    Niestety jestem zmuszony zamknąć temat - jest stary i nikt nie może na niego odpowiedzieć bez naruszania regulaminu. Może temat wróci w innym wątku. Jak widać na forum brak jest wiedzy lub chęci podzielenia się nią na temat konkretnych modeli kompresorów (a w szczególności - śrubowych).

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru kompresorów i piaskarek do piaskowania drobnych elementów, takich jak szkło, drewno i aluminium. Użytkownicy zwrócili uwagę na problemy związane z uszczelnieniem piaskarek oraz koniecznością zapewnienia stałego wydatku powietrza. Wskazano, że kompresor śrubowy o wydajności około 50 m³/h i ciśnieniu 8 bar może być odpowiedni. Podkreślono również znaczenie średnicy dyszy oraz odpowiedniego mieszacza korundu, aby uniknąć problemów z precyzją piaskowania. Wskazano na brak dostępnych, sprawdzonych rozwiązań i modeli w tej dziedzinie.
REKLAMA