logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna i wyjście HDMI ?

simson1712 11 Lip 2014 19:08 35355 19
REKLAMA
  • #1 13787776
    simson1712
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam wszystkich ,mam takie pytanie.
    Posiadam komputer stacjonarny o takich parametrach--
    płyta główna-Asus H81M-PLUS H81 (PCX/DZW/GLAN/SATA3/USB3/DDR3)
    Procesor-Intel Core I5-4570 3.2GHz LGA1150 BOX HASWELL BX80646I54570
    karta graficzna-Sapphire RADEON R9 280X OC Vapor-X - 3072 MB DDR5 - DP HDMI DVI (11221-02-40G)

Chodzi mi o to
    1- czy na tym sprzęcie powinna działąć zintegrowana grafika co jest w procesorze ??
    2- czemu nie działa wejście HDMI które znajduje się na płycie głównej ??
    3- i czy jak podłącze przez wejście HDMI które jest na karcie graficznej to wtedy tylko będzie działała karta graficzna radeon , czy też jak nie gram może przez to wejście działać karta graficzna zintegrowana bo tak chyba powinno być ??
    Bardzo proszę wszystkich o odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 13787788
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    Ocena: 150
    1- powinna działać grafika HD 4600 z procesora
    2- nie działa to znaczy ? Która grafikę masz ustawioną jako domyślna w UEFI?
    3- nie, tak nie powinno być. Co to za czary wymyśliłeś. (chyba że do np: quick sync). Poza tym potrzebny jest do tego odpowiedni soft np: Lucid Virtu.

Poustawiaj wszystko co jest związane z integrą w UEFI twojej płyty głównej.
  • #3 13787795
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8260
    Witaj,
    Na tym sprzęcie powinna działać dołożona karta grafiki (R9-280X). Karta zintegrowana w takim przypadku najczęściej jest wyłączona. Można zmusić do pracy obie karty graficzne wybierając w BIOSie odpowiednią opcję - W asusie powinno to być Graphics Configuration -> iGPU Multi-Monitor -> ustawić ENABLED.

Płyta nie ma wejścia HDMI, natomiast ma wyjście. Nie działa ono, gdyż pewnie jest wyłączona wyżej wspomniana opcja i aktywna jest tylko karta graficzna Radeon.

Trzeciego pytania za bardzo nie rozumiem :)
  • REKLAMA
  • #4 13787816
    simson1712
    Poziom 14  
    Tak jeśli podłącze kabel HDMI do wejścia który jest na płycie głównej to nie ma sygnału na tv/monitorze ,a jeśli chodzi o 3-ecie pytanie to chodzi mni o to ze chciał bym podłączyc kompa kablem hdmi tak żeby jak np nie gram w gry i działam na pulpicie to żeby działała karta graficzna zintegrowana a jak gram w gry by działała karta dołozona R9
  • #5 13787822
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    simson1712 napisał:
    Tak jeśli podłącze kabel HDMI do wejścia który jest na płycie głównej to nie ma sygnału na tv/monitorze

Bo musisz ustawić opcje dla tej karty w UEFI twojej płyty głównej. Najwyraźniej jest wyłączona/źle ustawiona.

simson1712 napisał:
    ,a jeśli chodzi o 3-ecie pytanie to chodzi mni o to ze chciał bym podłączyc kompa kablem hdmi tak żeby jak np nie gram w gry i działam na pulpicie to żeby działała karta graficzna zintegrowana a jak gram w gry by działała karta dołozona R9

Nie da sie tak.
    Poza tym żadna z kart nigdy nie odpoczywa, nawet jakby się tak dało to i tak obydwie karty ciągnęły by prąd chociażby w trybie 2D.
  • REKLAMA
  • #6 13787831
    simson1712
    Poziom 14  
    simson1712 napisał:
    Tak jeśli podłącze kabel HDMI do wejścia który jest na płycie głównej to nie ma sygnału na tv/monitorze ,a jeśli chodzi o 3-ecie pytanie to chodzi mni o to ze chciał bym podłączyc kompa kablem hdmi tak żeby jak np nie gram w gry i działam na pulpicie to żeby działała karta graficzna zintegrowana a jak gram w gry by działała karta dołozona R9

To znaczy proszę o radę myslałem że powinno byc tak jak w laptopie że jak nic takiego nie działam to działa grafika zintegrowana i nie nadwyręża się karta w tym przypadku radeon .Nie wiem jak powinno być ustawione ,czy znakiem tego cały czas powinna działac tylko karta radeona ???
  • #7 13787833
    dt1
    Admin grupy komputery
    Możesz sobie, jeśli się nie mylę, zrobić dwa pulpity na dwóch kartach graficznych uaktywniając wcześniej drugą kartę graficzną w BIOSie, tak jak napisałem w mojej wcześniejszej odpowiedzi. Nie ma to jednak większego sensu. Jeśli kierujesz się oszczędnością energii to za wiele nie zyskasz na tym (przy korzystaniu z karty intela radeon będzie nadal włączony). Radeon przy oglądaniu pulpitu i przeglądaniu stron się nie nadwyręża, o to się nie martw (w trybie 2d ma obniżone zegary, obniżone zasilanie i nie jest wykorzystywany zbyt mocno, więc zarówno pobór prądu jak i jego temperatura są raczej niskie).
  • #8 13787845
    simson1712
    Poziom 14  
    To już teraz zgłupiałem ,nie wiem jak będzie lepiej i czy jest dobże tak jak teraz ustawione i czy tak powinno być ,że działa tylko karta radeona ?
  • REKLAMA
  • #9 13787850
    dt1
    Admin grupy komputery
    Wystarczająco dobrym ustawieniem jest takie jak masz obecnie - działa tylko Radeon.
  • #10 13787853
    simson1712
    Poziom 14  
    Aha i to też jest ok że nie działa wejście HDMI na płycie głównej tak ???
  • #11 13787860
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    Możesz też spróbować odwrotnie.

i-mode
    Monitor podłączasz pod integre czyli HDMi na płycie głównej.

Podczas niewzmożonej pracy lecisz z integry. Podczas grania obraz idzie z radeona (mimo iz masz podłączony monitor pod integre na płycie).

Do tego potrzebny jest soft np: Lucid VIRTU
    z doświadczenia wiem że kompatybilność z grami jest mierna Nie zawsze chodzi to jak powinno.

Karta wcale za dużo nie oszczędza na prądzie.

Moja rada zostaw tak jak masz.

Ewentualnie

d-mode

tak jak masz + integra do np obróbki video (quick sync).

PS:
    Co Ty ciągle o tym wejściu hdmi na płycie. Jesli tego nie ustawiłeś w UEFI to jak ma działać.
    Ustaw, sprawdź, pisz.
  • #12 13787906
    simson1712
    Poziom 14  
    OK na pewno napisze podziałam dziś w nocy z tym

Dodano po 11 [minuty]:

ale podoba mi się ta opcja d-mode tylko nie wiem czy potrafił bym to ustawić by działało ,nie wiem co mam dokładnie poustawiać w UEFI
  • #13 13787948
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    Musiałbym widzieć opcje dotyczące grafiki w UEFI twojej płyty głównej. Żeby Cię konkretnie pokierować.
  • #15 13788007
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    Musze widziec dokładne opcje jakie masz. Sa rożne płyty główne. Różne wersje UEFI. Różni producenci i różne rozwiązania. Nie każdy BIOS/UEFI jest taki sam.
  • #16 13788015
    simson1712
    Poziom 14  
    aha czyli bende musiał porobic zdjęcia w nocy telefonem
  • #17 13788019
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    simson1712 napisał:
    aha czyli bende musiał porobic zdjęcia w nocy telefonem

No innej opcji nie widzę. Chyba że masz dostep do UEFI z poziomu Windows (bo takie rozwiązania też istnieją).
  • #18 13788035
    simson1712
    Poziom 14  
    No raczej nie bo teraz pisze z laptopa a na tamtym tylko zainstalowałem sysytm i sterowniki nic więcej nie ma na nim
  • #19 13788702
    Rozjechany_Króliczek
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Mam identyczny problem.
    Płyta Z97 Display HDMI na płycie +karta PCIE
    Chciałbym żeby karta używana była a port HDMI z którego pójdzie kabelek do TV z tego co w płytę wbudowany.
    Ale coś mi się zdaje że nie ma takiej możliwości.
    Mam rację ?
    Skąd ten pomysł ? Dlaczego nie HDMI z karty ?
    Bo na płycie mam świetnego SBlastera z sygnałem DSP z portu HDMI wbudowanego.
    A z karty tego nie ma...
    Więc albo ciekawy dźwięk i GPU z CPU albo beznadziejny DSP z mocarnego GPU...
  • #20 13788758
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    Rozjechany_Króliczek napisał:
    Mam identyczny problem.
    Płyta Z97 Display HDMI na płycie +karta PCIE
    Chciałbym żeby karta używana była a port HDMI z którego pójdzie kabelek do TV z tego co w płytę wbudowany.
    Ale coś mi się zdaje że nie ma takiej możliwości.
    Mam rację ?
    Skąd ten pomysł ? Dlaczego nie HDMI z karty ?
    Bo na płycie mam świetnego SBlastera z sygnałem DSP z portu HDMI wbudowanego.
    A z karty tego nie ma...
    Więc albo ciekawy dźwięk i GPU z CPU albo beznadziejny DSP z mocarnego GPU...

Teoretycznie osiągniesz to poprzez i-mode pisałem o tym wyżej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o działanie zintegrowanej grafiki w procesorze Intel Core i5-4570 oraz o problemy z wyjściem HDMI na płycie głównej Asus H81M-PLUS. Odpowiedzi wskazują, że zintegrowana grafika HD 4600 powinna działać, ale może być wyłączona w UEFI. Użytkownicy sugerują, aby w BIOSie ustawić opcję "iGPU Multi-Monitor" na ENABLED, co pozwoli na korzystanie z obu kart graficznych. Wyjście HDMI na płycie głównej nie działa, ponieważ jest aktywna tylko karta graficzna Radeon R9 280X. Użytkownik zastanawia się nad możliwością przełączania między kartami graficznymi w zależności od obciążenia, co jest teoretycznie możliwe, ale wymaga odpowiedniego oprogramowania, jak Lucid Virtu. W końcu, większość odpowiedzi sugeruje, że obecne ustawienia, gdzie działa tylko karta Radeon, są wystarczające.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA