Witam
Niedawno poruszalem temat wycinania tubki w szerokopasmowcu.
Nikt nie byl w stanie mi odpowiedziec jak sie to objawi, wiec postanowilem sam to sprawdzic. Okazalo sie ze "najwyzsze rejestry" - jakie miala ta czynnosc obciac - zaczynaja sie na ok 5khz, co nie jest "najwyzszym rejestrem"
Dodatkowo - tak jak przypuszczalem - odbije sie pozytywnie (w rozumieniu zastosowania gitarowego) to na charakterystyce, i tak tez sie stalo. Do testow uzylem znienawidzonego przez wiekszosc z was hwc, z "alpierda" Czemu on ? przeciez sie "rozkleja" przy 100W ! No ja mam do dyspozycji 5W w swoich headzie, wiec ten problem mnie nie dotyczy. Tak czy inaczej, kupilem nowa sztuke, i dodatkowy "kapturek". Pierw puscilem na glosnik szum rozowy i zebralem go mikrofonem (niskiej jakosci, ale tu chodzi o POROWNANIE ! wiec nie pisac mi, ze charakterystyka zapewne sie rozni... Rozni sie, ale w obydwu przypadkach tak samo) po czym zapisalem na komputerze. Dodatkowo zebralem sygnaly 1, 3, 5, 7kHz.
Nastepna czynnoscia bylo wyciecie tubki wraz z kawaleczkiem cewki (alu) poszlo latwo i przyjemnie...
Po tej czynnosci, przeprowadzilem kolejne pomiary i tak jak myslalem spl wzrosl srednio o prawie 3.5dB.
Nastepnie przykleilem kapturek (10cm) i przeprowadzilem ostateczny test. SPL troche spad w porownaniu z poprzednim pomiarem, ale jednak dalej byl wiekszy od oryginalu, dodatkowo piekne ograniczenie pasma powyzej 5.3kHz i ten piekny zysk od 3 do 4kHz! JEsli chodzi o zastosowanie gitarowe, przerobka dala niesamowite rezultaty.
Zamieszczam porownanie charakterystyk sciagnietych tym mikrofonem.
Czerwona linia - ORYGINAL
Warunki pomiaru za kazdym razem takie same, pomiary wykonane po 3 razy (pomijalne odchylki)
Pozdrawiam!
Niedawno poruszalem temat wycinania tubki w szerokopasmowcu.
Nikt nie byl w stanie mi odpowiedziec jak sie to objawi, wiec postanowilem sam to sprawdzic. Okazalo sie ze "najwyzsze rejestry" - jakie miala ta czynnosc obciac - zaczynaja sie na ok 5khz, co nie jest "najwyzszym rejestrem"
Nastepna czynnoscia bylo wyciecie tubki wraz z kawaleczkiem cewki (alu) poszlo latwo i przyjemnie...
Po tej czynnosci, przeprowadzilem kolejne pomiary i tak jak myslalem spl wzrosl srednio o prawie 3.5dB.
Nastepnie przykleilem kapturek (10cm) i przeprowadzilem ostateczny test. SPL troche spad w porownaniu z poprzednim pomiarem, ale jednak dalej byl wiekszy od oryginalu, dodatkowo piekne ograniczenie pasma powyzej 5.3kHz i ten piekny zysk od 3 do 4kHz! JEsli chodzi o zastosowanie gitarowe, przerobka dala niesamowite rezultaty.
Zamieszczam porownanie charakterystyk sciagnietych tym mikrofonem.
Czerwona linia - ORYGINAL
Warunki pomiaru za kazdym razem takie same, pomiary wykonane po 3 razy (pomijalne odchylki)
Pozdrawiam!