logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wycinanie tubki wpływa na charakterystykę szerokopasmowca w gitarze?

kazeciak 22 Kwi 2005 19:46 954 6
REKLAMA
  • #1 1428365
    kazeciak
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Witam

Niedawno poruszalem temat wycinania tubki w szerokopasmowcu.
    Nikt nie byl w stanie mi odpowiedziec jak sie to objawi, wiec postanowilem sam to sprawdzic. Okazalo sie ze "najwyzsze rejestry" - jakie miala ta czynnosc obciac - zaczynaja sie na ok 5khz, co nie jest "najwyzszym rejestrem" ;) Dodatkowo - tak jak przypuszczalem - odbije sie pozytywnie (w rozumieniu zastosowania gitarowego) to na charakterystyce, i tak tez sie stalo. Do testow uzylem znienawidzonego przez wiekszosc z was hwc, z "alpierda" Czemu on ? przeciez sie "rozkleja" przy 100W ! No ja mam do dyspozycji 5W w swoich headzie, wiec ten problem mnie nie dotyczy. Tak czy inaczej, kupilem nowa sztuke, i dodatkowy "kapturek". Pierw puscilem na glosnik szum rozowy i zebralem go mikrofonem (niskiej jakosci, ale tu chodzi o POROWNANIE ! wiec nie pisac mi, ze charakterystyka zapewne sie rozni... Rozni sie, ale w obydwu przypadkach tak samo) po czym zapisalem na komputerze. Dodatkowo zebralem sygnaly 1, 3, 5, 7kHz.
    Nastepna czynnoscia bylo wyciecie tubki wraz z kawaleczkiem cewki (alu) poszlo latwo i przyjemnie...
    Po tej czynnosci, przeprowadzilem kolejne pomiary i tak jak myslalem spl wzrosl srednio o prawie 3.5dB.
    Nastepnie przykleilem kapturek (10cm) i przeprowadzilem ostateczny test. SPL troche spad w porownaniu z poprzednim pomiarem, ale jednak dalej byl wiekszy od oryginalu, dodatkowo piekne ograniczenie pasma powyzej 5.3kHz i ten piekny zysk od 3 do 4kHz! JEsli chodzi o zastosowanie gitarowe, przerobka dala niesamowite rezultaty.
    Zamieszczam porownanie charakterystyk sciagnietych tym mikrofonem.

Czerwona linia - ORYGINAL

Warunki pomiaru za kazdym razem takie same, pomiary wykonane po 3 razy (pomijalne odchylki)

Pozdrawiam!

Jak wycinanie tubki wpływa na charakterystykę szerokopasmowca w gitarze?
  • REKLAMA
  • #2 1428381
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    SPL wzrosło po odcięciu tubki? hmm dziwne bo owszem ta tubka daje nam dodatkową masę drgającą co obniża spl ale nie tak drastycznie :) także bez tej "tubki" głośnik staje się nieszczelny bo część powietrza "przeciska" się przesz szczelinę powietrzną która jest odkryta...
  • REKLAMA
  • #3 1428579
    kazeciak
    Poziom 15  
    Szczelina jest "uszczelniona", przykleilem "pokrywke" ( ;) ) poza tym, pomiar przeprowadzony zostal bez obudowy.

Dodano po 6 [minuty]:

Do tego odsluchowo glosnik nabral (jak dla mnie) naprawde gitarowego brzmienia, choc pewnie ktos mnie za to stwierdzenie zlinczuje ;)
    Tak czy inaczej, za 60 zl ktore wydalem na ten glosnik + 1zl na "pokrywke" jestem pod wrazeniem... Udalo mi sie uzyskac duza skutecznosc i bardzo atrakcyjne brzmienie.
    No i jeszcze bezcenne doswiadczenie :)
  • #4 1428690
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    No oczywiście najważniejsze jest "doświadczenie" na własnej skórze :) racje masz że głośnik nabrał gitarowego brzmienia bo obciełeś wysokie częstotliwości które są zbędne w "wiosełku" ale zaciekawił mnie ten dziwny wzrost SPL :D
  • REKLAMA
  • #5 1429030
    kazeciak
    Poziom 15  
    Rozumiem "sceptycyzm" sam bym sie pewnie podobnie zachowal. Gwarantuje jednoczesnie, ze nie jestem w zadnym wypadku powiazany z firma Elt... ani zadna inna ;-)
    Poza tym... mozna przyjac, ze masa tej "tubki" jest podobna do masy "pokrywki" ktora zastosowalem, wiec nie do konca o mase sie rozbija (faktem jest jednak, ze wycialem jeszcze kawalek cewki - za duzo jej ;) ) Niedoskonalosci mikrofonu napewno tez rzutuja na wyniki, ale sam sie przekonalem, ze skutecznosc wzrosla...Przy testach podawalem nieduzy sygnal, gdy robilem testy po wycieciu tubki, i wlaczylem 4k.. az podskoczylem, uszy mi zatkalo, a wszystko bylo ustawione tak samo jak za pierwszym razem.
    Prawde mowiac sam nie wiem o co tu chodzi. Jedyne co moge przypuszczac to fakt ze zwezylo sie pasmo przenoszenia, wiec ta sama moc nie jest tracona na wytworzenie cisnienia powyzej tych 5k tylko oddawana jest w "uzyteczne" pasmo.
    Oczywiscie to hipoteza wymyslona "na szybkiego" ;-)

Pozdrawiam

Dodano po 23 [minuty]:

P.S

Banasiewicz02 : 1024 posty... jaka rowniutka cyfra :-)

Dodano po 3 [minuty]:

Hmm wlasnie sam zauwazylem, ze hipoteza o "waskim pasmie" jako przyczynie wzrostu skutecznosci nie jest najlepsza. Przeciez to, ze moc nie jest zamieniona na pewne czestotliwosci, nie swiadczu o tym, ze nie bedzie ona wykozystana na "proby" osiagniecia tego ;-) Choc z drugiej strony... Zasada zachowania energii w tym przypadku tez cos powinna powiedziec. Na membranie napewno nie odparowuje mi pare Watow ;) wiec cos sie z nimi dzieje...
    Dobrze mysle ?
  • #6 1429134
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    A ile ten glosnik ma spl-a w reczywistosci?
  • REKLAMA
  • #7 1429139
    kazeciak
    Poziom 15  
    A tego nie mam jak zmierzyc niestety.
    Tzn za chwile zorbie prowizoryczne pomiary hobbybox'em, tylko szukam rezystorka ;-)

Dodano po 53 [minuty]:

Generalnie, to od dzisiaj, wszystko co laczy sie z "De" bede @$^ perzez okno. Mam dosc ich pomyslowosci.
    Pomiaru w takim razie nie bedzie.

Podsumowanie tematu

✨ Wycinanie tubki w szerokopasmowym głośniku gitarowym wpływa na charakterystykę pasma przenoszenia, szczególnie obcinając częstotliwości powyżej około 5 kHz, co w praktyce poprawia brzmienie gitarowe. Usunięcie tubki powoduje wzrost skuteczności SPL, co może wynikać ze zwężenia pasma przenoszenia i lepszego wykorzystania mocy w niższych, użytecznych zakresach częstotliwości. Pomiar przeprowadzono na głośniku HWC z serii "Alpierda" bez obudowy, z uszczelnioną szczeliną po wycięciu tubki. Pomimo ograniczeń sprzętowych (mikrofon niskiej jakości, brak precyzyjnych pomiarów SPL), obserwacje wskazują na pozytywny wpływ modyfikacji na efektywność i charakter brzmienia. Autor podkreśla, że masa tubki jest zbliżona do masy zastosowanej pokrywki, a dodatkowo usunięto fragment cewki, co również mogło mieć wpływ na wyniki. Hipoteza zakłada, że energia nie jest tracona na generowanie ciśnienia w zakresie powyżej 5 kHz, lecz koncentruje się na niższych częstotliwościach bardziej przydatnych w gitarze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA