logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wytłumienie - które wytłumienie daje jaki dźwięk?

pite15 14 Sty 2007 17:59 2097 3
REKLAMA
  • #1 3445971
    pite15
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam:D.Zakładam temat o wytłumieniach.Słyszałem że gąbka daje miękki bas a materiał np altusowski taki u mnie był daje twardy bas.Które wytłumienie daje jaki dźwięk i która najgorsza a która najlepszs.:?:|

Dodano po 31 [sekundy]:

prosze o odpowiedzi i komentarze.
  • REKLAMA
  • #2 3446523
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 123
    hehe nie slyszalem jeszce o czyms takim...
    ja nie wykrylem zadnej roznicy pomiedzy gabka, watolina i wata szklana (to siedzi w starych altusach)
  • REKLAMA
  • #3 3448006
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    różnica może jest, ale nie jest ona mocno odczuwalna prawie wcale. czy to będzie miękki bas to zależy od głośnika, budy, wzmaka, utworu itd :) a od wytłumienia wątpie.
  • #4 3448562
    pite15
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    25 Sty 2005, 11:32
    Możesz wymienić membranę w niskotonowcu (niskotonowy jest jeden, drugi to membrana bierna) jeśli jest na piankowym zawieszeniu. Jak na materiale to nie ruszaj.

Jak bas ma być twardszy to:
    -wymiana kabli wewnątrz obowiązkowa
    -wstaw do skrzyń jakieś listwy, które usztywną pudło. Ja dałem wręgę na środku i bas się skrócił, ale i nabrał mocy
    -wywal w diabły gąbkę ze środka, ona strasznie kasani dźwięk. Zastąp ją watą, wełną...lub niczym - jak kto lubi
    -uszczelnij skrzynie: zalej wikolem wszystkie łaczenia, bo mogły się rozleźć
    -szczelność sprawdzasz tak: naciskasz na niskotonowiec przytrzymojąc membranę bierną - jeśli wejdzie szybko i szybko wróci to skrzynia jest nieszczelna i membrana bierna nie pracuje jak należy (kaszani bas)

poza tym:
    -możesz dać lepsze (foliowe) kondensatory, to "doda powietrza" do dźwięku

wzmacniacz ma też już swoje lata. Może warto zmienić kondensatory na nowe? Bedzie miał czym "walnąć" jak będzie trzeba. Przesledź wątki odnośnie renowacji/tuningu innych starych radmorów, unitr, fishera - tam jest wszystko na ten temat

kolumny masz dobre. Ponoć to jedyne kolumny, które najlepszy bas prezentują leżąc na szafie :)

Dodano po 1 [minuty]:

to temat o kolumnach unitry z mebraną bierną.Ja też mam gąbke to co też kaszani dźwięk? to wypowiedź z innego furum- BeerfaN taki gostek.
REKLAMA