25 Sty 2005, 11:32
Możesz wymienić membranę w niskotonowcu (niskotonowy jest jeden, drugi to membrana bierna) jeśli jest na piankowym zawieszeniu. Jak na materiale to nie ruszaj.
Jak bas ma być twardszy to:
-wymiana kabli wewnątrz obowiązkowa
-wstaw do skrzyń jakieś listwy, które usztywną pudło. Ja dałem wręgę na środku i bas się skrócił, ale i nabrał mocy
-wywal w diabły gąbkę ze środka, ona strasznie kasani dźwięk. Zastąp ją watą, wełną...lub niczym - jak kto lubi
-uszczelnij skrzynie: zalej wikolem wszystkie łaczenia, bo mogły się rozleźć
-szczelność sprawdzasz tak: naciskasz na niskotonowiec przytrzymojąc membranę bierną - jeśli wejdzie szybko i szybko wróci to skrzynia jest nieszczelna i membrana bierna nie pracuje jak należy (kaszani bas)
poza tym:
-możesz dać lepsze (foliowe) kondensatory, to "doda powietrza" do dźwięku
wzmacniacz ma też już swoje lata. Może warto zmienić kondensatory na nowe? Bedzie miał czym "walnąć" jak będzie trzeba. Przesledź wątki odnośnie renowacji/tuningu innych starych radmorów, unitr, fishera - tam jest wszystko na ten temat
kolumny masz dobre. Ponoć to jedyne kolumny, które najlepszy bas prezentują leżąc na szafie
Dodano po 1 [minuty]: to temat o kolumnach unitry z mebraną bierną.Ja też mam gąbke to co też kaszani dźwięk? to wypowiedź z innego furum- BeerfaN taki gostek.