logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dioda 6A10 w prostowniku 12V - Dlaczego nowa dioda pęka i się grzeje?

kredens007 12 Lip 2014 18:54 9645 7
REKLAMA
  • #1 13790815
    kredens007
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Witam!

Mam problem z prostownikiem 12V, przestał ładować choć przy krótko trwałym zwieraniu zacisków "+" i "-" iskrzy jednakże nie ładuje tak jak powinien. Zdemontowałem obudowę i okazało się że jedna z diod pękła na dwie połówki. Więc pojechałem do sklepu kupiłem kilka diod o tych samych parametrach (tak przynajmniej twierdził sprzedawca), przylutowałem nową diodę i okazało się że się grzeje i strzela! Pomyślałem że źle zamontowałem ową diodę, więc przylutowałem koleją odwrotnie ale też pękła, co może być nie tak? Może sprzedawca sprzedał mi nieodpowiednie diody?

Na foto jest stara uszkodzona i nowa dioda.

• REKLAMA
  • #2 13790850
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Ocena: 559
    Sprawdź też drugą diodę, czy nie jest uszkodzona (prostownik powinien mieć 4, chociaż są też i z dwoma). Chociaż mi tu wygląda na to, że gdzieś jest zwarcie w przewodach wyjściowych.

SPRAWNOŚCI PROSTOWNIKA N_I_E W_O_L_N_O SPRAWDZAĆ PRZEZ ZWIERANIE ZACISKÓW.

Daj zdjęcia wnętrza prostownika, wszystkich diod (chcę zobaczyć jak są połączone i ile ich jest) a postaram się pomóc.

Te diody nie są za dobre, zapewne są zamontowane bez radiatora.
    Polecam ich wymianę na porządne diody wraz z radiatorami, bądź scalony mostek (KBPC5010- koszt około 10zł) osadzony na radiatorze (np od procesora z komputera).

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 13790905
    kredens007
    Poziom 11  
    Dioda 6A10 w prostowniku 12V - Dlaczego nowa dioda pęka i się grzeje? Dioda 6A10 w prostowniku 12V - Dlaczego nowa dioda pęka i się grzeje? Dioda 6A10 w prostowniku 12V - Dlaczego nowa dioda pęka i się grzeje? Dioda 6A10 w prostowniku 12V - Dlaczego nowa dioda pęka i się grzeje?
  • #4 13790913
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Mam ten sam prostownik tylko na Toroidzie (jest to bodajże Romstan BP12/15.

Mam taką płytkę mostka z niego, jest to wielki niewypał, przy obciążeniu 2A te diody nieziemsko się grzeją. Mój, gdy go dostałem był uszkodzony dokładnie tak samo, rozsadzona jedna dioda. Zmieniłem dwie (tą uszkodzoną, a następnie sąsiadującą z nią) i zaczął ładować prawidłowo.
    Dioda o ile dobrze pamiętam, powinna mieć przejście tylko w jedną stronę, gdy ma w obie- jest uszkodzona.
    Zmień to lepiej na zintegrowany mostek typu KBPC, możesz go po prostu przykręcić do obudowy (tak jak to było fabrycznie w tych prostownikach, gdy miały mostek zintegrowany.

Chyba, że chcesz ożywić ten mostek, to pomogę.

Sprawdź pozostałe 3 diody, czy są sprawne. Obstawiam, że jeszcze jedna będzie uszkodzona, przez co prostownik ładuje obecnie jednopołówkowo,
  • Pomocny post
    #5 13790914
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6360
    Kup sobie za niecałe 5 zł mostek prostowniczy z serii KPBCxxxx, w metalowej obudowie, przykręć do niego kawałek blaszki aluminiowej, będziesz miał spokój na zawsze. A te diody z obrazka, należało wymienić w komplecie - wlutowałeś jedną dobrą, przy zwartej reszcie, stąd znowu ją rozsadziło.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 13790936
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Wszystkie raczej nie są zwarte, gdyż iskrzy na zaciskach.
    Można posprawdzać pozostałe, i wymienić uszkodzone. Będzie działać- lecz przy dużym akumulatorze(powyżej 60Ah, ten prostownik w teorii potrafi naładować nawet akumulator 150Ah), bądź zwarciu zacisków diody polecą od razu, są bardzo delikatne. Poza tym prostownik może dać nawet 15A (w teorii) a te diody, wytrzymują maks 6A.

Na upartego można mostek KBPC przykręcić po prostu- do obudowy. Tak jak to było w oryginale w tego typu prostowniku:

Do ładowania prądem 5-6A spokojnie takie chłodzenie wystarczy. Do większych proponuję zastosowanie radiatora, tak jak ja to zrobiłem:

(Nie musi być aż tak duży, lecz ja niekiedy wykorzystuję prawie maks możliwości prostownika, i takie chłodzenie jest dla mnie wręcz ,,na styk") gdyż służy on nie tylko do ładowania akumulatorów, lecz jako zasilacz warsztatowy (po dołożeniu elektrolitu na wyjściu).

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #7 13790994
    kredens007
    Poziom 11  
    "robokop" tak też zrobiłem że wymieniłem tylko tą co się rozpadała a nie sprawdziłem reszty, teraz sprawdziłem miernikiem i jedna jest uszkodzona. Obecnie mam dwie diody więc je dzisiaj przylutuję a w poniedziałek kupię mostek i zrobię to jak mi radzicie.

Dodano po 46 [minuty]:

Panowie! zamontowałem dwie nowe diody i ładuje jak diabli!!!! Dzięki za pomoc!! w poniedziałek kupie mostek i zamontuje go. :). Jeszcze raz dzięki.
    pozdrawiam!!!
  • #8 13791144
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Cieszę się, ze mogłem pomóc. Pozdrawiam :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z prostownikiem 12V, który przestał ładować akumulator. Po demontażu obudowy odkrył, że jedna z diod 6A10 pękła. Po wymianie diody na nową, ta również zaczęła się grzać i pękać. Uczestnicy dyskusji zasugerowali sprawdzenie pozostałych diod, ponieważ uszkodzenie jednej może prowadzić do niewłaściwego działania prostownika. Rekomendowano wymianę diod na lepsze modele z radiatorami lub zastosowanie zintegrowanego mostka prostowniczego KBPC5010. Użytkownik wymienił uszkodzone diody i po ich wymianie prostownik zaczął działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA