logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć bad sectory na dysku Seagate Barracuda 60GB?

moro25 23 Kwi 2005 15:02 3491 16
REKLAMA
  • #1 1430271
    moro25
    Poziom 24  
    Ocena: 26
    Witam. Mam dysk twardy Seagate Barracude 60GB. Sprawdziłem go na stronie Seagate i podczas testu wystąpiły mi błędy jakieś. Było tych błędów 6, to chyba były Bady. Przeważnie działa mi ten dysk, ale czasami wydaje jakiś dziwny dzwięk i komp się zawiesza. Wtedy musze wyłączyć kompa i wszystko dobrze działa, ale podejrzewam że też ma Bady. Czy można je jakoś usunąć?? POMÓŻCIE!!! Pozdrawiam
    Temat postu zmienił (TJT)
  • REKLAMA
  • #2 1430326
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Fizycznie nie da isę takich sektorów usunąć.

Jednak dyski mają zapasowe, z ktorych korzystają w razie potrzeby.

Oprogramowanie narzędziowe danego producenta dysku na pewno posiada taką funkcjonalność.
  • #3 1430474
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    progsy na stronach producentow sluza zazwyczaj do zmieny trybu pracy dysku cicho/glosno itd
    jak cos szukaj programow typu lowformat ...
  • #4 1430492
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    moro25 napisał:
    Sprawdziłem go na stronie Seagate

To dyski sprawdza się na stronie producenta? Może miałeś na myśli program diagnostyczny ściągnięty ze strony producenta?
    moro25 napisał:
    i podczas testu wystąpiły mi błędy jakieś. Było tych błędów 6

To test pokazał Ci taki rodzaj (jakiś) błędu? Może byś ten opis błędu dokładnie przytoczył.
    moro25 napisał:
    to chyba były Bady

Co to znaczy: chyba? test nie zgłasza błedu z opisem "chyba". Pozwolę sobie na takie oto pytanie: co rozumiesz pod pojęciem Bad?
  • #5 1431698
    moro25
    Poziom 24  
    więc tak robie scan taki: Sea tools Online complete surface scane i wyskakuje mi w sumie 6 takich błędów: sea tools online has encountered an error reading sector i numer sectora. Nie wiem za bardzo co oznacza taki błąd. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1431834
    wiśniowy
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam :) Ja bym Ci radzil sciagnac programik o nazwie WDCLEAR firmy Western Digital (dziala tez na dyskach innych firm). Mialem kiedys Seagate z duza ilascia badow i program je wszstkie usunął. Fakt ze po roku dysk i tak mi padl:) Pojawienie sie badow oznacza poczatek konca dysku, niestety :( W kazdym razie sprobuj tego programiku. Mysle ze pomoze, aha on usuwa tez partycje.Po sprawdzeniu dysku bedziesz musial na nowo zalozyc partycje i sformatowac go. Dodam jeszcze ze program jest DOS-owy:) Powodzenia
  • REKLAMA
  • #7 1431842
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    do moro25: to, co Ty nazywasz Bad, to jest tzw. bad sector (błedny sektor). Sektor taki może być błedny naprawdę (hard error) lub "na niby" - wymysł Windows (soft error). Jeżeli możesz zrobić kopię dysku, to ją zrób, po czym posłuż się - jak radzono Ci wcześniej - programem WDCLEAR. Następnie załóż tablicę partycji, sformatuj partycję, zainstaluj windows,.. czyli postąp tak, jak Ci instalator Windows nakazuje.
  • #8 1431857
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    moro25 napisał:
    ...sea tools online has encountered an error reading sector i numer sectora. Nie wiem za bardzo co oznacza taki błąd. ...

mniej wiecej :sea tools online natrafiło na błąd czytania sektoru i numer sektoru

scandysk przy skanowaniu powierzchni po stwierdzeniu bad saktoru zamyka go dla systemu.
  • #9 1431889
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    hehe wierzysz w cuda?
    wdclear i patrz czy nie zamuli.......
    instalujesz system(tworzac wczesniej partycje) i jak to nie wina plyty glgownej albo fizycznego uszkodzenia dysku to bedzie dzialac..
  • #10 1438890
    plopki
    Poziom 13  
    Jeśli to bad logiczny a nie fizyczny (a nie dowiesz się o tym póki nie spróbujesz go naprawić) to da się go naprawić bez czyszczenia dysku WD Clearem. Służy do tego program HDD Regenerator. Wersja free naprawia tylko pierwszego bada, którego spotka. Ale można go zapuścic ponownie i wtedy naprawi kolejnego (o ile ten pierwszy został naprawiony). Wersja pełna nie ma takich ograniczeń.
  • #11 1439501
    spiderul
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Tak jest – HDD Regenerator. Spisz sobie numery błędnych sektorów i zapuść sobie HDD w ich okolicach. Program nie niszczy danych w przeciwieństwie do WDClear.
    Jeżeli są to błędy logiczne, to poradzi sobie bez trudu.
  • REKLAMA
  • #12 1439586
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Użyj Norton Utilties 2002 :wink:
  • #13 1440589
    BadDog
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    spiderul napisał:
    Tak jest – HDD Regenerator. Spisz sobie numery błędnych sektorów i zapuść sobie HDD w ich okolicach. Program nie niszczy danych w przeciwieństwie do WDClear.
    Jeżeli są to błędy logiczne, to poradzi sobie bez trudu.

WDClear jak nazwa wskazuje czyści dysk i wpisuje same zera - błędy logiczne da się wyeliminować. HDD Regenerator (tylko wersja zarejestrowana) pozwala usunąć w znacznym stopniu błędy z którymi inne programy mają problemy ( np. separuje fizycznie uszkodzone sektory)
    Nie polecam werslji nie zarejestrowanej bo wykrywa błędy i krzyczy "kup to pogadamy" na sam koniec roboty. (może być "dodatek")
  • #14 1450459
    hudy78
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    albo firmowy program seagatea ontrack disc wizard
  • #15 1451899
    heniuzen
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Ja polecam "HDDREGENERATOR" - usuwa bady które powstały w wyniki złego namagnesowania dysku w 100 %; Niestety bady na dysku moga mieć różne pochodzenie. Naprawilem tym programen 2 na 3 dyski które mialem z nielicznymi badami.
  • #16 1452028
    nom
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    heniuzen napisał:
    Ja polecam "HDDREGENERATOR" - usuwa bady które powstały w wyniki złego namagnesowania dysku w 100 %; Niestety bady na dysku moga mieć różne pochodzenie. Naprawilem tym programen 2 na 3 dyski które mialem z nielicznymi badami.

HDD Regenerator nie próbowałem, ale zerowałem swojego Quantuma 4.3GB, który miał 2 bad sectory ale po jakimś czasie znowu się pojawiały, później było słychać stukania głowicy a później to już w ogóle dysk nie chciał współpracować (tylko BIOS go wykrywał).
    Programy narzędziowe quantuma (teraz to maxtor) tylko pokazywały bład nie ale nie usuwały, więc potraktowałem go Low Level Format (mam starą płytę gdzie jeszcze jest taka opcja), po 4 godzinach i sprawdzeniu jeszcze (jest taka funkcja skanowanie błednych sektorów) założylem partycje i format i sprawdzenie scandiskiem i znowu wykrył 2 bad sektory. :-)
    Oznaczył je i teraz mam spokój. :-)
    Potraktuj te sektory jakimś scandiskiem i niech je zaznaczy jako uszkodzone i bedziesz miał spokój.
  • #17 1976457
    moro25
    Poziom 24  
    Naprawiłem te Badsectory pełną wersją programu HDD Regenerator i pomogło. Pozdrawiam
    Moderowany przez TONI_2003:

Wszystko wyjaśnione temat zamykam !
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu .!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk Seagate Barracuda 60GB wykazuje błędy odczytu sektorów (bad sectory), które mogą być fizyczne lub logiczne. Fizycznych sektorów nie da się usunąć, ponieważ dysk korzysta z zapasowych sektorów w przypadku uszkodzeń. Programy narzędziowe producenta, takie jak SeaTools, służą do diagnostyki, ale nie zawsze usuwają bad sectory. Do usuwania błędów logicznych polecane są narzędzia takie jak WDCLEAR (czyści dysk, usuwa partycje) oraz HDD Regenerator, który potrafi naprawić bad sectory logiczne bez utraty danych. Wersja pełna HDD Regenerator usuwa więcej błędów niż wersja darmowa. Po naprawie konieczne jest ponowne tworzenie partycji i formatowanie dysku. Inne metody to niskopoziomowe formatowanie (low level format) oraz użycie programów typu Norton Utilities lub Ontrack Disk Wizard. Pojawienie się bad sectorów często oznacza degradację dysku i może prowadzić do jego awarii. Ostatecznie, jeśli bad sectory są fizyczne, dysk może wymagać wymiany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA